ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορεί ένας φοιτητής να ξεκινήσει δυναμικά την επαγγελματική του πορεία;

Πώς μπορεί ένας φοιτητής να ξεκινήσει δυναμικά την επαγγελματική του πορεία;

Στη σύγχρονη ανταγωνιστική εποχή, ένα πτυχίο ίσως δεν αρκεί. Οι νέοι, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καλούνται όχι μόνο να αποκτήσουν θεωρητικές, αλλά και πρακτικές γνώσεις, προκειμένου να καταφέρουν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. Παράλληλα, καθώς βλέπουν το τοπίο της εργασίας να αλλάζει διαρκώς, προβληματίζονται σχετικά με το μέλλον τους και τις επιλογές τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ποια πρέπει να είναι, λοιπόν, τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν; Αναμφισβήτητα, η εμπειρία φαίνεται να είναι ένα σημαντικό προσόν που μπορεί να βοηθήσει τους νέους αποφοίτους να βρουν την πρώτη τους εργασία. Αυτό σημαίνει ότι, ήδη από την περίοδο των σπουδών τους, θα πρέπει να φροντίσουν να επιλέξουν ένα προπτυχιακό πρόγραμμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν στον τομέα που τους ενδιαφέρει και να κάνουν πρακτική άσκηση.

Το παραπάνω υπογραμμίζουν οι έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες μία στις δύο εταιρείες πιστεύει ότι η πρακτική διευκολύνει και ευνοεί την είσοδο του νέου στην αγορά και ότι συμβάλλει στο να γεφυρωθεί το λεγόμενο χάσμα δεξιοτήτων (talent gap), δηλαδή το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς και στην καταλληλότητα των υποψηφίων που αναζητούν εργασία.

Η πρακτική άσκηση ή μαθητεία ή internship είναι ένα χρήσιμο στάδιο στη διάρκεια των σπουδών, κατά το οποίο οι φοιτητές αναπτύσσουν δεξιότητες και αποκτούν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να είναι απολύτως προετοιμασμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση για να αναλάβουν στη συνέχεια ρόλους ευθύνης, ως εργαζόμενοι μίας εταιρείας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουν προσεκτικά τις διασυνδέσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος που επιλέγουν, με την αγορά εργασίας.

deree1

Για παράδειγμα, οι συνεργασίες με πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που ελέγχουν, όταν επιλέγουν τη σχολή τους. Έτσι, έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες, όπως η Coca Cola, η Johnson & Johnson, η Imerys, η ΤΙΤΑΝ, η Diageo, οι οποίες συνεργάζονται με το Deree – The American College of Greece. Το Deree φημίζεται για την ισχυρή του σύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς οι απόφοιτοί του, και συγκεκριμένα το 61% από όσους αναζητούν εργασία, απασχολούνται ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους.

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό την περίοδο που διανύουμε, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους αποκτώντας εμπειρία σε μία χώρα του εξωτερικού. Όσοι λοιπόν σπουδαστές στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ σημαντικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα το Libra Group, που διαθέτει γραφεία και στις έξι ηπείρους. Έτσι, μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

deree2

Πέρα από την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους πρέπει να μάθουν πώς θα συντάξουν σωστά ένα ελκυστικό βιογραφικό και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία των συνεντεύξεων, ώστε να αποκτήσουν περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Πώς όμως θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολύτιμη εμπειρία μιας συνέντευξης; Τα γραφεία διασύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορούν να τους καθοδηγήσουν αλλά και να τους παρακινήσουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, ο επιτυχημένος ετήσιος θεσμός Career Days στο Deree φέρνει τους σπουδαστές σε επαφή με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες και αναζητούν τους μελλοντικούς τους συνεργάτες.

Τέλος, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις, οι νέοι δεν αρκεί να στηρίζονται μόνο στις γνώσεις τους. Οι εργοδότες αναζητούν συστηματικά τα soft skills, όπως η ομαδικότητα, το πνεύμα συνεργασίας καθώς και οι επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες. Γι’ αυτό και σπουδαστές πρέπει να φροντίσουν να τις καλλιεργήσουν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν και αποτελώντας ενεργά μέλη σε ομάδες. Έτσι, θα γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν στις συνεντεύξεις τους, χάρη στα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ