ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αγωγή της Calamos κατά της Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

Νέα αγωγή της Calamos κατά της Exin για την Εθνική Ασφαλιστική
EUROKINISSI

Νέα αγωγή αυτή τη φορά στα ολλανδικά δικαστήρια κατέθεσαν οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης εκ μέρους της Calamos Family Partners εναντίον του Ματ Φέρφιλντ της Exin Group, για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η νέα αγωγή αποκαλύπτει το πόσο σαθρή ήταν η κοινοπραξία των Calamos - Exin που προ επταμήνου πλειοδότησε για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Με τη νέα αγωγή Κάλαμος και Κουδούνης κατηγορούν τον Ματ Φέρφιλντ πως προσπάθησε να τους απομακρύνει από την Exin Group, αν και δρομολόγησαν από κοινού τόσο την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην AIG Ελλάδος (θέμα που πρώτο απεκάλυψε το CNN Greece), όσο και την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με την αγωγή, τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής δόθηκαν υπό μορφή δανείου από τον Τζον Κάλαμος έναντι προσωπικών εγγυήσεων που παρείχε για την αποπληρωμή τους ο Ματ Φέρφιλντ.

Στην αγωγή αποκαλύπτεται πως το σχέδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ουσιαστικά ναυάγησε τον Οκτώβριο 2017, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε την αλλαγή δομής της Exin, από private equity fund σε εταιρεία συμμετοχών, με έδρα την Ολλανδία και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επιθυμούσαν οι μέτοχοι της Exin.

Κατόπιν αυτού δημιουργήθηκε η Exin Capital με τον Ματ Φέρφιλντ να επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών, αλλά και τα δικαιώματά τους στο επενδυτικό σχήμα. Κάλαμος και Κουδούνης υποτρίζουν πως ο επικεφαλής της Exin επεδίωξε να τους απομακρύνει από το επενδυτικό σχήμα και υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, στα οποία οι δύο Ελληνοαμερικάνοι αναφέρονταν ως εταίροι περιορισμένης συμμετοχής.

Ακόμη, κατηγορούν τον Ματ Φέρφιλντ πως αρνήθηκε να μεταβιβάσει τα 2/3 της Exin στη Exin Capital, ιδρύοντας μάλιστα από το καλοκαίρι του 2017 και άλλες εταιρίες με τον διακριτό τίτλο Exin στις οποίες δεν είχαν συμμετοχή οι Κάλαμος και Κουδούνης.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι το πώς θα κινηθεί η Εθνική Τράπεζα απέναντι στους Calamos και Exin για το φιάσκο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ