ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «ποιοτικούς» επενδυτές κατέληξε το ελληνικό ομόλογο

Σε «ποιοτικούς» επενδυτές κατέληξε το ελληνικό ομόλογο
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε ποιοτικούς επενδυτές κατέληξε το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε χθες το Δημόσιο, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το 87,2% της χθεσινής επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 12,8% από hedge funds, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες άτακτης ρευστοποίησης του ομολόγου σε περιόδους αναταραχής θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συναλλαγή ξεπέρασε τους 250, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων (63,4%), ενώ ακολούθησαν hedge funds (12,8%), τράπεζες (10,9%), ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία (8,6%) και CB/OIs (4,3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του χθεσινού ομολόγου, ήτοι ποσοστό 95,3%, προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν Έλληνες.

Η προέλευση των επενδυτών με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους ήταν η ακόλουθη: Βρετανία 49%, Σκανδιναβικά κράτη 10,1%, Γερμανία/Αυστρία 8,7%, ΗΠΑ 7,5%, Γαλλία 7,5%, Ελλάδα 4,7%, Ιταλία 4,5%, Κράτη της Ιβηρικής 1,3%, Υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη 4,2%, Λοιπές χώρες 2,5%.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029 ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ, όταν η αρχική έκδοση του Μαρτίου είχε προσελκύσει προσφορές 11,8 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ