ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συν-Εργασία»: Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εκ περιτροπής εργασίας

«Συν-Εργασία»: Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εκ περιτροπής εργασίας
ΙΝΤΙΜΕ

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην εργασία που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της εφαρμογής  του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη κατάργηση την διάταξης που προβλέπει την χρήση προσωπικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο μηχανισμό είναι οι εξής:

-Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

-Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

-Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

-Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

-Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν κάθε μήνα τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών.

Στη συνέχεια θα γίνεται σύγκριση των παραπάνω στοιχείων με το αντίστοιχο διάστημα των προηγούμενων τριών ετών, για να διαπιστώνεται η πτώση του τζίρου, ενώ το βάρος θα δίνεται στο 2019.

Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα. Αλλά και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα,θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

- Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Συν-Εργασία» θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, που σε πρώτη φάση για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.

- Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

- Ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο για το χρόνο που δεν εργάζεται, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

-Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

- Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.

- Για τις εποχικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

- Απαγορεύεται η μετατροπή σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

- Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται από τον εργοδότη επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας.

- Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ