ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μοιραζόμαστε το Πέραμα»: Τέχνη και πολιτισμός στον δημόσιο χώρο του Περάματος

«Μοιραζόμαστε το Πέραμα»: Τέχνη και πολιτισμός στον δημόσιο χώρο του Περάματος
Robert Montgomery

Ο εικαστικός και ποιητής Robert Montgomery έρχεται στο Πέραμα και αλλάζει το τοπίο με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των κατοίκων του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος «Μοιραζόμαστε το Πέραμα».

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός θα εγκαταστήσει μια σειρά γλυπτών στον δημόσιο χώρο του Περάματος και αυτά θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για διάφορες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα γλυπτά του θα φτιαχτούν από τεχνίτες του Περάματος και το θέμα τους θα σχετίζεται με την ιστορία της περιοχής, τα ναυπηγεία, τη θάλασσα. Ο βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η εμπλοκή των κατοίκων στη διαδικασία παραγωγής των έργων καθώς και στις παράλληλες δράσεις.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο («SHARING PERAMA») και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Περάματος και την υποστήριξη του British Council, της Πρεσβείας της Ελβετίας, και του Outset Contemporary Art Fund (Greece).

Invite GR 003

«Μια βραδιά στο Σινέ-Πέραμα»

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του εγχειρήματος, υπό τον τίτλο, «Μια βραδιά στο Σινέ-Πέραμα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 20:30 στον Δημοτικό θερινό κινηματογράφο «Σινέ-Πέραμα». Σκοπός της εκδήλωσης, «Μια βραδιά στο Σινέ-Πέραμα» είναι να φέρει σε επαφή την τοπική κοινωνία με το εγχείρημα και να ενθαρρύνει την ενεργή εμπλοκή των κατοίκων στο συνολικό πρόγραμμα.

H εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές ταινιών μικρού μήκους από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρίνα Γιώτη, Νικόλας Κοζάκης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Χρήστος Πανάγος, Ali Kazma, Nicola Etchenagucia, Shaun Gladwell και Dana Hoey).

Επίσης, θα προβληθεί το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Μοιραζόμαστε το Πέραμα», που παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος, τους συντελεστές, καθώς και τα στάδια υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της προβολής των ταινιών, οι παρευρισκόμενοι στο «Μοιραζομαστε το Πέραμα» θα γνωρίσουν από κοντά τον Robert Montgomery και τα μέλη της ομάδας.

Στον χώρο του «ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΜΑ» θα υπάρχει φωτεινή εγκατάσταση του καλλιτέχνη, η οποία θα δώσει το ερέθισμα για ποικίλες συζητήσεις σχετικά με την τέχνη στον δημόσιο χώρο, όπως και τη συμβολή της τοπικής κοινότητας στην παραγωγή γνώσης και δημιουργίας.

Η βραδιά θα κλείσει με ήχους από την Μικρασία και το ρεμπέτικο τραγούδι από τέσσερις νέους μουσικούς: Αλέξανδρος Κεντρής (Μπουζούκι και φωνή), Σεμέλη Παπαβασιλείου (Κιθάρα και φωνή), Ιωάννα Ρήγα (Σαντούρι) και Γλαύκος Σμαριανάκης (Βιολί και φωνή).

Η είσοδος και η πρόσβαση στον κινηματογράφο είναι δωρεάν. Θα υπάρχουν λεωφορεία από και προς στο Πέραμα, τα οποία θα αναχωρούν από το Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων, στις 19:15.

ROBERT MONTGOMERY henever You See The Sun2011 003

Robert Montgomery

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» δημιουργείται στη μνήμη των πρώτων χρόνων οικοδόμησης του Περάματος τη δεκαετία του 60’ – όταν η Barbara Polla, επιμελήτρια του εγχειρήματος, μαζί με την οικογένειά της πέρασαν έναν χειμώνα στο Πέραμα- και στη μνήμη του πατέρα Γεωργίου Δημητριάδη, ο οποίος δημιούργησε ένα καταφύγιο ελπίδας και στήριξης για όλους τους κατοίκους της πόλης, ιδίως για τους απόρους και τα παιδιά, προσφέροντας γεύματα, φροντίδα και αγάπη.

Οι κάτοικοι του Περάματος επί σειρά δεκαετιών δραστηριοποιούνταν στα ναυπηγεία κάνοντας σύνθετες εργασίες που απαιτούσαν επινοητικότητα, τεχνικές δεξιότητες και δημιουργικότητα. Ο καλλιτέχνης Robert Montgomery θα δουλέψει με τεχνίτες της περιοχής για να κατασκευάσει τα έργα του και να αναδείξει τις δεξιότητές τους.

ROBERT MONTGOMERY Commission for the Royal Society for Blind Children 2018 003

Robert Montgomery

Ο Robert Montgomery είναι εικαστικός και ποιητής και ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που δουλεύουν στον δημόσιο χώρο. Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και διακρίνονται για την αυθεντικότητα, τον σεβασμό του προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. O καλλιτέχνης θα βασίσει τα κείμενά του στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Οι γλυπτικές εγκαταστάσεις του Montgomery αποτελούν μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν ενεργά και στις παράλληλες δράσεις που θα ακολουθήσουν. Οι δράσεις αυτές θα έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ