ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ρώμη: Βρέθηκε μαρμάρινο κεφάλι του θεού Διόνυσου

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ρώμη: Βρέθηκε μαρμάρινο κεφάλι του θεού Διόνυσου
Facebook/ Parco archeologico del Colosseo

Αρχαιολόγοι έπειτα από ανασκαφές στην «καρδιά» της Ρώμης ανακάλυψαν ένα τεράστιο μαρμάρινο κεφάλι του θεού Διονύσου.

Οι ανασκαφές έγιναν γύρω από τα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους όταν βρήκαν το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο πιστεύουν πως αντικατοπτρίζει τον αρχείο Έλληνα θεό και ενδεχομένως αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αγάλματος.

«Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο», ανέφερε σε ανακοίνωση το Archaeological Park of the Colosseum.

«Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε από την πλευρά της η δήμαρχος της Ρώμης, Virginia Raggi.

Σύμφωνα με τον Claudio Parisi Presicce, διευθυντή των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης, το κεφάλι χρονολογείται μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ.

«Τα κενά μάτια, που πιθανώς ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε πως ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ