ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ειρήνη Παπά: αφιέρωμα σε μια Καρυάτιδα του θεάματος με την Οδύσσεια

Ειρήνη Παπά: αφιέρωμα σε μια Καρυάτιδα του θεάματος με την Οδύσσεια

Με την προβολή της ιστορικής τηλεοπτικής μεταφοράς του ομηρικού έπους της Οδύσσειας στην Ιταλική τηλεόραση του 1968, το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ) τιμάει την σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Eιρήνη Παππά τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνης Παπά».

Η εκδήλωση οργανώνεται από το ΚΚΕΤΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα - η οποία υποτίτλισε στα Ελληνικά και παραχώρησε και το σχετικό οπτικό υλικό.

H ιστορική σειρά L'Odissea είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή που προβλήθηκε από τη RAI το 1968 and based on Homer's Odyssey.

Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία και Γαλλία συμμάχησαν με τον παραγωγό Dino De Laurentis σκηνοθέτη Franco Rossi και τους συνεργάτες του Piero Schivazappa και Mario Bava να υπογράφουν μια σειρά που έγραψε ιστορία.

Η αρχική κόπια των οκτώ επεισοδίων έχει διάρκεια 446 λεπτά. Ο ποιητής Giuseppe Ungaretti προλόγιζε κάθε επεισόδιο απαγγέλοντας αποσπάσματα από το έπος του Ομήρου.

Η μεταφορά θεωρείται μια από τις πιο πιστές στο ομηρικό πνεύμα απόδοση της Οδύσσειας.

Η σειρά προβλήθηκε στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα από το 1968 ως το 1970.

Προσέλκυσε 16 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στην Ιταλία.

Η Παππά αποδεικνύει γιατί θεωρείται ιέρεια των δραματικών τεχνών ως Πηνελόπη.

Μια ζωντανή Καρυάτιδα

Irene Papas 1956

H Ειρήνη Παππά το 1956/Wikipedia

Η Ειρήνη Λελέκου γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο μικρό ορεινό Χιλιομόδι Κορινθίας.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Σήμερα ζει στην Αθήνα, κοντά στου Φιλοπάππου. Είχε παντρευτεί τον Άλκη Παππά όπου ο γάμος τους διήρκησε από το 1943 μέχρι το 1947, όπου διατήρησε μέχρι και σήμερα τον επίθετό του .

Μεταπολιτευτικά είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Irene Papas Trojan Women

Σχολείον της Αθηνάς: το όραμα της Ειρήνης Παππά

Από το 2014 το Εθνικό Θέατρο έχει επεκταθεί στο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παπά, επί της οδού Πειραιώς 52.

Μέσω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΑΔ, του ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος-Ειρήνη Παπά) και του Εθνικού Θεάτρου, ο χώρος θα φιλοξενεί παραστάσεις και δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού έως και το 2027.

«Η στιγμή είναι ιστορική για το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε στις τωρινές και στις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών ένα χώρο οκτώ στρεμμάτων, από τους ωραιότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το όραμα της Ειρήνης Παπά συνεχίζεται και διασφαλίζεται από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα συνεργαστεί με το ΚΕΤΘΑ για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούνται, επίσης, θέσεις εργασίας καλλιτεχνικού και λοιπού προσωπικού σε μια περίοδο που η ανεργία υπονομεύει την ενότητα της κοινωνίας» είχε σχολιάσει το 2014 ο καλλιτεχνικό διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ