ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι «ζωντανοί» πίνακες του υπερ-ρεαλιστή ζωγράφου Leng Yun

Οι «ζωντανοί» πίνακες του υπερ-ρεαλιστή ζωγράφου Leng Yun
facebook

Ένας Κινέζος ζωγράφος, ο Leng Yun, ανατρέπει την αντίληψη ότι κανένα ανθρώπινο χέρι δεν μπορεί να φτάσει την τεχνική αρτιότητα μιας φωτογραφίας. Στη δική του περίπτωση, την ξεπερνάει κιόλας...   

Υπάρχει η αντίληψη ότι η φωτογραφία άλλαξε για πάντα τη ζωγραφική, καθώς δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση κυρίως στα πορτραίτα. Αλλά ούτε και η δυνατότητα των καλλιτεχνών να φτάσουν την τεχνική αρτιότητα της φωτογραφικής απεικόνισης. Όταν κοιτάει, όμως, κανείς τη δουλειά του Κινέζου ζωγράφου Leng Yun, δεν μπορεί παρά να αμφισβητήσει αυτό το αξίωμα. Οι πίνακές του -και ιδιαίτερα τα πορτραίτα του- είναι τόσο «ζωντανοί» που νομίζεις πραγματικά ότι το αντικείμενό τους θα βγει από τον καμβά και θα αρχίσει να κουνιέται.

Ο Leng Jun γεννήθηκε το 1963 στο Sichuan και αποφοίτησε από το τμήμα Καλών Τεχνών του Wuhan Normal College το 1984. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τα εκπληκτικής λεπτομέρειας έργα του, τα οποία μπορεί κανείς να εκτιμήσει πραγματικά μόνο εάν τα δει από πολύ κοντά ή ακόμα και με μεγεθυντικό φακό.

Η προσέγγισή του στη ζωγραφική είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, προσφέροντας ένα πολύ ρεαλιστικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που η ηρεμία των έργων του παραπέμπει στην κλασική ζωγραφική. Όσο κοντά κι αν κοιτάξεις, τα έργα του δεν έχουν το παραμικρό «ελάττωμα», πέρα από εκείνα που έχουν και τα ζωντανά μοντέλα του.

Ο Leng Jun ζει και εργάζεται στο Πεκίνο και θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους Κινέζους καλλιτέχνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ