ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μέγκαν και Χάρι: Ξόδεψαν 2,4 εκατομμύρια λίρες των φορολογούμενων για το νέο τους σπίτι

Μέγκαν και Χάρι: Ξόδεψαν 2,4 εκατομμύρια λίρες των φορολογούμενων για το νέο τους σπίτι
Dominic Lipinski/Pool via AP

Η Μέγκαν και ο Χάρι, η Δούκισσα και ο Δούκας του Σάσεξ ξόδεψαν 2,4 εκατομμύρια λίρες (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ) από τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων, προκειμένου να κάνουν ανακαίνιση στο νέο τους σπίτι, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της βασιλικής οικογένειας.

Η επίσημη κατοικία το ζευγαριού, το Φρόγκμορ, το οποίο βρίσκεται σε μια γωνία της έκτασης του Ουίνσορ, δυτικά του Λονδίνου, έχει υποστεί εκτεταμένες δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενώσει πέντε ανεξάρτητες μικρές μονάδες σε ένα ενιαίο και υπερσύγχρονο σπίτι.

Το ζευγάρι μετακόμισε στο καινούργιο του σπίτι λίγο πριν από τη γέννηση του γιου τους, Άρτσι, το Μάιο.

Οι εργασίες ανακαίνισης περιλαμβάνουν την αφαίρεση μιας καμινάδας, την ανακαίνιση της στέγης, καινούργιες σκάλες, εγκατάσταση τζακιών και καινούριο ξύλινο πάτωμα. Όλα αυτά αναφέρονται γραπτώς και με λεπτομέρειες στην αίτηση που κατέθεσε το ζευγάρι για να πάει άδεια για τις οικοδομικές εργασίες από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

Τα χρήματα για όλες αυτές τις εργασίες πληρώθηκαν από την (κρατική) βασιλική επιχορήγηση, η οποία πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού της βασίλισσας, τα έξοδα συντήρησης των παλατιών, τα έξοδα των επίσημων επισκέψεων και υποχρεώσεων της βασιλικής οικογένειας και διάφορα άλλα.

Τα έξοδα για τα έπιπλα και κάποια τελειώματα πληρώθηκαν ιδιωτικά από το Χάρι και τη Μέγκαν.

AP 19106559296003

Το Κάστρο του Ουίνσορ, δίπλα στο οπίο βρίσκεται το Φρόγκμορ. @AP Photo/Matt Dunham

Οι λογαριασμοί της βασιλικής επιχορήγησης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι η Μοναρχία κόστισε στους φορολογούμενους 67 εκατομμύρια λίρες (περίπου 85,3 εκατομμύρια ευρώ) για το έτος 2018-2019, 41% περισσότερα απ’ ότι το προηγούμενο έτος.

Η ομάδα «Δημοκρατία» που είναι εναντίον της Μοναρχίας, αποκάλεσε την αύξηση στα βασιλικά έξοδα «αδιανόητη», αναφερόμενη στα έξοδα του Φρόγκμορ αλλά και στα ταξίδια του Καρόλου ως εντελώς περιττά έξοδα.

«Οι αυξήσεις αυτού του έτους είναι αδιανόητες, σε μια εποχή εκτεταμένων περικοπών στις δαπάνες. Όμως, αυτό δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια σε μια λιτανεία σκανδάλων», είπε ο Γκράχαμ Σμιθ, επικεφαλής της ομάδας, σε δήλωσή του.

«Εάν έστω και ένα σχολείο ή νοσοκομείο κάνει περικοπές, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ούτε μια λίρα να ξοδεύεται από τους βασιλιάδες. Κι όμως, με όλα τα νοσοκομεία να κάνουν περικοπές, πετάμε 2,4 εκατομμύρια λίρες στο νέο σπίτι του Χάρι. Αυτό είναι διαφθορά και δεν την κρύβουμε καν», κατέληξε.

AP 19159456812353

Η πλήρης ανακαίνιση του Μπάκιγχαμ θα κρατήσει μια δεκαετία @AP Photo/Frank Augstein

Σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, η αύξηση στα έξοδα της βασιλικής οικογένειας οφείλεται κατά πολύ στα αυξημένα έξοδα για τη συντήρηση ακίνητης περιουσίας. Πολλά από αυτά τα χρήματα πήγαν στην ανακαίνιση του ίδιου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, η οποία θα διαρκέσει συνολικά πάνω από δέκα χρόνια και έχει ως στόχο να εκσυγχρονίσει το παλάτι.

«Το δεκαετές πρόγραμμα ανακαίνισης δίνει μια μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και επένδυση σε ένα από τα πιο εικονικά και ιστορικά κτήρια του κόσμου, συντηρώντας το για τις επόμενες γενιές», αναφέρει η ανακοίνωση του Παλατιού. «Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το Παλάτι να παραμείνει πλήρως λειτουργικό και η βασίλισσα να μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το περασμένο έτος οι εργασίες ανακαίνισης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ περιέλαβαν το χτίσιμο γραφείων για τους εργολάβους, την απομάκρυνση του μπόιλερ προκειμένου να εγκατασταθεί ένα νέο ενεργειακό σύστημα και την ανακαίνιση του επάνω ορόφου της Δυτικής πτέρυγας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος γραφείων.

Meghan and Harry spent £2.4m of taxpayers' money on new home, by Max Foster and Eliza Mackintosh, CNNi Harry spent £2.4m of taxpayers' money on new home, by Max Foster and Eliza Mackintosh, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ