ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπομπ Ρος: Ο τηλεοπτικός ζωγράφος παίρνει καλτ διαστάσεις - Sold out έκθεση με τα έργα του

Μπομπ Ρος: Ο τηλεοπτικός ζωγράφος παίρνει καλτ διαστάσεις - Sold out έκθεση με τα έργα του
Biography.com

Το έργο του τηλεοπτικού ζωγράφου Μπομπ Ρος, τελικά αναγνωρίζεται. Μια έκθεση με τους πίνακές του ήδη είναι sold οut, η ζήτηση για τα αυθεντικά έργα του είναι τεράστια και οι επαναλήψεις των εκπομπών του έχουν τεράστια τηλεθέαση και εκατομμύρια views στο YouTube.  

«Χαρούμενα μικρά σύννεφα», «χαρούμενα μικρά δέντρα», «χαρούμενα μικρά φύλλα»

Ο Αμερικανός ζωγράφος και αγαπημένος του κοινού τηλεοπτικός οικοδεσπότης Μπομπ Ρος, είχε ένα μοναδικό τρόπο διδασκαλίας της τέχνης. Ο Ρος παρουσίαζε την εκπομπή «Η χαρά της ζωγραφικής», η οποία μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1983 και τελείωσε το 1994. Κατά τη διάρκεια των 403 επεισοδίων της, ο Ρος ολοκλήρωσε πάνω από 1.000 έργα ζωγραφικής, όλα τοπία.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190904124923 bob ross arcticwinterday 2606

@Bob Ross, Inc

Τώρα, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά το θάνατό του, το 1995, το έργο του τελικά πρόκειται να εκτεθεί - έξω από τη δική του γκαλερί - σε μια ατομική έκθεση. Η έκθεση με τίτλο «Χαρούμενα Ατυχήματα: Μια έκθεση με τους αυθεντικούς πίνακες του Μπομπ Ρος» περιλαμβάνει 24 έργα του καλλιτέχνη και θα γίνει στο Franklin Park Arts Center στο Πάρελβιλ της Βιρτζίνια, περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον. Η έκθεση είναι μικρή και δωρεάν -πιθανώς όπως θα το ήθελε και ο ίδιος- και ο τίτλος της αναφέρεται στην πιο διάσημο φράση του Ρος: «Δεν κάνουμε λάθη εδώ, μάς συμβαίνουν χαρούμενα ατυχήματα».

Διασημότητα στο Internet

Η δημοτικότητα του Ρος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επαναλήψεις της «Χαράς της Ζωγραφικής» συνεχίζουν να παίζονται στις ΗΠΑ με πολύ υψηλή τηλεθέαση. Το 2015, η ψηφιακή πλατφόρμα Twitch φιλοξένησε ένα μαραθώνιο εννέα ημερών, στον οποίο παίχτηκαν όλα τα επεισόδια, συστήνοντας τον Ρος στο νεότερο κοινό. Όλα τα επεισόδια είναι επίσης διαθέσιμα στο YouTube, όπου το πιο δημοφιλές, από το 1993, έχει συγκεντρώσει 21 εκατομμύρια προβολές. Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό σε αυτή τη διαρκή δημοτικότητα: Είναι απλά δύσκολο να σταματήσεις να παρακολουθείς μια εκπομπή του Ρος. Η χαλαρωτική φωνή του και ο γοητευτικός τρόπος με τον οποίο διδάσκει ξεπερνούν την ίδια τη ζωγραφική. Το ίδρυα Bob Ross, Inc. εκτιμά ότι περίπου το 3% των τηλεθεατών ζωγράφιζαν μαζί του...

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190904125001 bob ross sunsetaglow 2612

@Bob Ross, Inc

«Μιλάω σε ένα μόνο άτομο όταν κάνω γύρισμα και είμαι πραγματικά συγκεντρωμένος σ’ αυτό το πρόσωπο. Είναι μια κατάσταση ‘ένας με έναν’ και νομίζω ότι οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν και αισθάνονται ότι με γνωρίζουν και αισθάνομαι ότι τους γνωρίζω», είχε πει ο Ρος σε ένα ντοκιμαντέρ του PBS για τη ζωή του. Τα τοπία που ζωγράφιζε, τα οποία συχνά θύμιζαν την Αλάσκα, όπου πέρασε χρόνια ως λοχίας της Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να μοιάζουν επαναλαμβανόμενα, αλλά βλέποντάς τα να ζωντανεύουν με λίγες πινελιές, μετατρέπονταν σε ένα ακαταμάχητο ταξίδι. Η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Ρος, του επέτρεψε να ζωγραφίζει γρήγορα με λεπτότερες στρώσεις χρώματος πάνω σε παχύτερες, έτσι ώστε να μπορεί να τελειώσει έναν ολόκληρο πίνακα σε κάθε επεισόδιο.

«Αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει σε κόσμους που υπάρχουν μόνο στο μυαλό σας, δεν υπάρχουν κακά πράγματα εδώ, γι αυτό έχουμε χαρούμενα δέντρα, όλα είναι ευτυχισμένα εδώ», είπε σε ένα επεισόδιο.

Τρεις όμοιοι πίνακες

Ο Ρος ζωγράφιζε τρεις, σχεδόν πανομοιότυπους, πίνακες για κάθε επεισόδιο: Έναν πριν τη μαγνητοσκόπηση, ως αναφορά, έναν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου -που διαρκούσε μισή ώρα- σε πραγματικό χρόνο, και ένα μετά από αυτό, για να φωτογραφηθεί για τα εκπαιδευτικά βιβλία που έβαζε στο τέλος κάθε σεζόν. Μαγνητοσκοπούσε τέσσερις σεζόν το χρόνο και βρισκόταν στη σεζόν 32 όταν δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει λόγω ασθένειας. Πέθανε το 1995 από λέμφωμα, σε ηλικία 52 ετών. Σχεδόν όλοι οι πίνακες που παρήγαγε εξακολουθούν να ανήκουν στη Bob Ross Inc, την εταιρεία που ίδρυσε με τη συνεργάτιδά του, Ανέτ Κοβάλσκι. Είναι αυτή που «ανακάλυψε» τον Μπομπ Ρος, ενώ παρακολούθησε ένα από τα μαθήματα ζωγραφικής που παρέδιδε εκείνος στο Κλίαργουότερ, στη Φλώριδα, το 1981. Σήμερα η εταιρεία διοικείται από την κόρη της Ανέτ, Τζόαν, και εξακολουθεί να πουλάει σύνεργα ζωγραφικής, βιβλία και άλλα αντικείμενα συνδεδεμένα με τον Ρος.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190904125051 bob ross underpastelskies 2803

@Bob Ross, Inc

«Έχουμε πάνω από χίλια έργα ζωγραφικής», είπε η Τζόαν Κοβάλσκι σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNNi. «Δεν τους έχουμε όλους επειδή ο Μπομπ ήταν πολύ γενναιόδωρος και δώρισε μερικούς στους φίλους του και στους ανθρώπους που τον επισκέπτονταν στο στούντιο». «Παίρνουμε αρκετά αιτήματα από φιλανθρωπικούς οργανισμούς και από άτομα που θα ήθελαν να τα αγοράσουν, αλλά δεν πουλάμε», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η Κοβάλσκι έκανε μια εξαίρεση για το Smithsonian, το οποίο απέκτησε μερικούς από τους πίνακες και τα εργαλεία του Ρος πριν από λίγους μήνες. «Ξέραμε ότι ο Μπομπ πάντα σκεφτόταν ‘δεν θα ήταν θαυμάσιο αν οι πίνακές μου ήταν στο Smithsonian; Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι θα ήθελαν να μάθουν να ζωγραφίζουν’. Όταν πέθανε, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε. Γράψαμε στο Ινστιτούτο και μας απάντησαν». Το Smithsonian δεν έχει ακόμα εκθέσει τους πίνακες -αν και η Κοβάλσκι ελπίζει ότι θα το κάνει -αλλά η ανταλλαγή έβαλε το σπόρο για μια έκθεση έργων του Ρος. Η επιμελήτρια της έκθεσης, στο Κέντρο Τεχνών Franklin Park, Ελίζαμπεθ Μπρέισι, είναι φίλη της Κοβάλσκι και ο χώρος είναι μόλις 50 χιλιόμετρα από τα γραφεία της Bob Ross, Inc. «Ήταν ένα πολύ χαρούμενο ‘ατύχημα’. Η Ελίζαμπεθ μού ζήτησε να παρουσιάσω μερικούς από τους πίνακες του Μπομπ εκεί όπου εργάζεται. Δεν ήταν πραγματικά σχεδιασμένο, ήταν ακριβώς μια έμπνευση που είχαμε, αλλά στη συνέχεια μαθεύτηκε και τώρα απλά κατακλύζονται από αιτήματα για εισιτήρια. Αγαπώ αυτή την ιστορία γιατί είναι ακριβώς όπως όλα με τον Μπομπ Ρος: Τα μικρά πράγματα γίνονται υπέροχα και σημαντικά», λέει η Κοβάλσκι.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190904125022 bob ross traceofspring 2605

@Bob Ross, Inc

Μελλοντικές εκθέσεις

Ο Μπομπ Ρος δεν είχε μεγάλες προσδοκίες για τα έργα του έξω από την εκπομπή του. «Προσπαθώ να διδάξω μια μορφή τέχνης που μπορεί ο καθένας να μάθει, δεν είναι τέλεια τέχνη και δεν προσπαθώ να πω σε κανέναν ότι είναι», είπε το 1994. Η Ελίζαμπεθ Μπρέισι συμφωνεί: «Ο Μπομπ Ρος δεν ενδιαφερόταν να προωθήσει τον εαυτό του ως καλλιτέχνη», λέει. «Ήθελε να διδάξει, ήταν δάσκαλος». «Αλλά ο σκοπός της τέχνης είναι να προκαλέσει συναίσθημα και αντίδραση και υπάρχει μια πολύ συναισθηματική αντίδραση που οι άνθρωποι έχουν όταν βλέπουν τα έργα από κοντά. Τα περισσότερα κομμάτια δημιουργήθηκαν σε 30 λεπτά ή λιγότερο και είναι εκπληκτικό να βλέπουμε την ομορφιά και το θαύμα που ήταν σε θέση να δημιουργήσει με αυτή την πολύ γρήγορη και απλή τεχνική», προσθέτει.

Παρόλα αυτά, τα εισιτήρια για την έκθεση έχουν εξαφανιστεί, αλλά η Κοβάλσκι λέει ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί νέες εκθέσεις για το επόμενο έτος σε διάφορες τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά - κυρίως μικρές εγκαταστάσεις σε μικρές πόλεις- αλλά και στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Πιστεύει ότι ο Ρος θα ήταν ενθουσιασμένος με τη δημοτικότητά του στην εποχή του Διαδικτύου. Και ότι ναι, ήταν πραγματικά ίδιος με την τηλεοπτική περσόνα του: Ήταν ίδιος στην τηλεόραση όπως ήταν και στην πραγματικότητα, ήταν απολύτως το ίδιο, ήταν ο Μπομπ Ρος», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ