ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στο όρος Μαίναλο

Οδοιπορικό στο όρος Μαίναλο
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Το όρος Μαίναλο, βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στον νομό Αρκαδίας και η κορυφή του υψώνεται στα 1.981 μ. Το όνομά του σημαίνει την ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιοκαι νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

Στο Μαίναλο βρίσκονται ορισμένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, τα Μαγούλιανα (1.365μ.) και η Αλωνίσταινα (1.220μ.), αλλά και ορισμένα από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας αφού τα χωριά του Μαινάλου πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821.

Η Βλαχέρνα, Η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το Λιμποβίσι (Το χωριό του Κολοκοτρώνη) και η Πιάνα είναι μερικά απ' αυτά.

Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού. Ο ένας είναι ο Λούσιος, που πηγάζει από τα βορειοδυτικά του βουνού, κοντά στο χωριό Καρκαλού και δημιουργεί ρέοντας ένα περίφημο φαράγγι. Ο άλλος είναι ο Ελισσώνας ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό τμήμα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα και συναντάει τον Αλφειό κοντά στη Μεγαλόπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ