ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στην Κάσο

Ταξίδι στην Κάσο
Eurokinissi

Η Κάσος, η άχνη, ή ο αφρός της θάλασσας, όπως σημαίνει στα φοινικικά η ρίζα-Κας, παραπέμπει στο πιο τρικυμιώδες πέρασμα στις Ελληνικές θάλασσες που είναι μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Το ξεχωριστό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Έχει πέντε χωριά, την Αγία Μαρίνα, το Πόλι, την Παναγία, το Αρβανιτοχώρι και το Φρυ που είναι και η πρωτεύουσα. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Δίπλα στο λιμάνι για τα καράβια βρίσκεται το μικρό λιμανάκι της Μπούκας, σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού καταφυγίου.
Και στα πέντε χωριά υπάρχουν εκκλησίες με βοτσαλωτά δάπεδα και ξυλόγλυπτα τέμπλα. Χαρακτηριστικά είναι τα μοναστήρια του Αγίου Μάμμα και του Αγίου Γεωργίου. Εντυπωσιακές είναι επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Μαρίνας. Ορεινή και βραχώδης η Κάσος, φιλοξενεί σπάνια αγριολούλουδα και πουλιά.

πηγή:Eurokinissi

Ιστορία

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Δήμου Κάσου. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γειτονική Κάρπαθο και την Κρήτη και συχνά δεχόταν τις επιδρομές πειρατών. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης είχε 12.000 κατοίκους. Η θάλασσα, τα καράβια, οι ναυτικοί, είναι μέρος της ζωής και κυρίως των αναμνήσεων του νησιού. Πρωτοκατοικήθηκε τη Μινωική εποχή. Ο Όμηρος στο Β' της Ιλιάδας αναφέρει την Κάσο να μετέχει, μαζί με άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, στον Τρωικό πόλεμο. Στην ονομασία του νησιού αναφέρεται ο Στέφανος ο Βυζάντιος, ο οποίος το ονομάζει επίσης Άμφη και Αρτράβη. Αστράβη και Άχνη ή Κάσο ονομάζει το νησί ο Πλίνιος. Αστράβη την ονομάζει επίσης ο γεωγράφος Στράβων.

Παραλίες

Σε όλη την ακτογραμμή υπάρχουν παραλίες απότομες με βράχια, ιδανικές για βουτιές, με άμμο, με βότσαλα, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές. Στον Εμπορειό υπάρχει οργανωμένη παραλία, με δύο ταβέρνες και ένα ζαχαροπλαστείο. Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Αμμούα, στην περιοχή του Αντιπεράτου βρίσκονται σε σειρά τέσσερις μοναχικές παραλίες με βοτσαλάκια. Στο νότιο μέρος, πιο γνωστή είναι η παραλία της Χελάτρου, με το φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, από τους Μινωίτες ναυτικούς. Ανάμεσα στις παραλίες της Κάσου ξεχωρίζει αναμφισβήτητα εκείνη που βρίσκεται στο πολύ κοντινό νησάκι Αρμάθια. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καΐκι.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη οι ποιμενικές κατοικίες, τα «μητάτα», στα οποία παράγονται, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: Eurokinissi

Πανηγύρια

Το νησί φημίζεται για τα αμέτρητα πανηγύρια που γίνονται κάθε χρόνο. Το πιο μεγάλο πανηγύρι της Κάσου είναι αυτό της «Πέρα Παναγιάς» το Δεκαπενταύγουστο. Ανάμεσα στους ήχους της παραδοσιακής λύρας του Αιγαίου και του λαούτου, τα βήματα της «σούστας» και του «ζερβού», στις αυτοσχέδιες μαντινάδες και τις ποιητικές συνομιλίες, προσφέρονται παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά. Μεγάλα πανηγύρια της Κάσου είναι της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου και του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου. Με εξαιρετική λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου η επέτειος του Ολοκαυτώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ