ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Η γραβιέρα ΠΟΠ είναι το «καμάρι» του νησιού

Νάξος: Η γραβιέρα ΠΟΠ είναι το «καμάρι» του νησιού

Στο μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, την όμορφη Νάξο, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Γραβιέρας, με τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και τους σεφ να μας μυούν στα μυστικά της παραγωγής -αλλά και της κατανάλωσής- της.

Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα και αρκετές διάσπαρτες οπές. Είναι γλυκό τυρί με γεμάτη, πλούσια γεύση, με εντονότερο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ελαφρύτερο του καρυδιού και του αμυγδάλου. Επίσης, είναι προϊόν ΠΟΠ.

«Οικοδέσποινα» του Φεστιβάλ δεν ήταν άλλη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που «αγκάλιασε» τους δημοσιογράφους και τους έκανε κοινωνούς του σπουδαίου έργου που επιτελείται στο νησί και σχετίζεται με την κτηνοτροφία, αλλά και την τυροκομία. Ένωση Ξενοδόχων και λοιποί φορείς συνεργάστηκαν άψογα, για την άρτια κάλυψη του φεστιβάλ και τη συνολική προβολή του νησιού στην υπόλοιπη χώρα.

2

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στην παραλία της Αγίας Άννας, μαγείρεψε για εμάς ο σεφ και τρουφοσυλλέκτης Χρήστος Πλεσιώτης, σε ένα τηγάνι-μαμούθ, μακαρονάδα με τρούφα και Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Μάλιστα ο ίδιος είναι που βρήκε τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Πλεσιώτης μοιράστηκε με το CNN Greece αρκετά μυστικά για την εκπαίδευση ενός σκύλου-τρουφουκυνηγού, αλλά και για τα είδη της τρούφας που μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, τα οποία είναι μόλις έξι.

3

Μεταξύ άλλων, επισκεφθήκαμε το τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, γνωρίσαμε από κοντά τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε για όλη τη διαδικασία που τηρείται ώστε η γραβιέρα Νάξου να έχει την πρωτοκαθεδρία στα τυριά, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι, το δίχως άλλο, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

4

Εν τω μεταξύ, ο γνωστός τραγουδιστής Μανώλης Μπαρμπεράκης, καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ μας καλούσε να χορέψουμε παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς, παρέα με το βιολί του, ενώ στη λύρα τον συνόδευε ο γιος του. Μαντινάδες και τετράστιχα έβγαιναν αβίαστα διαρκώς από το στόμα του Μανώλη Μπαρμπεράκη, που διασκέδαζε τους παρευρισκόμενους με την ψυχή του.

5

Η γευστική πανδαισία όλων των προτάσεων που βρέθηκαν στο πιάτο μας και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε στην παρθένα παραλία της Πλάκας όπου ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανακοίνωσε το δεύτερο Food Experience Γραβιέρας Νάξου, που θα πραγματοποιηθεί το 2019.

6

Είναι πλέον γεγονός πως η Νάξος, πέρα από τις όμορφες παραλίες, τους φιλόξενους ανθρώπους και τις δεκάδες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να απολαύσει, είναι ένας απόλυτα απολαυστικός γαστρονομικός προορισμός. Η Πορτάρα είναι μόνο ένα δέλεαρ για τις φωτογραφίες σας. Η πραγματική «νοστιμιά» του νησιού, κρύβεται στη γραβιέρα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ