ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτμος: Το νησί στο οποίο ξεκίνησε το τέλος του κόσμου

Πάτμος: Το νησί στο οποίο ξεκίνησε το τέλος του κόσμου
EUROKINISSI

Αφιέρωμα στην Πάτμο κάνει το CNNi, ταξιδεύοντας τους αναγνώστες του στις ομορφιές και την θρησκευτική κληρονομιά του νησιού, όπου ο Άγιος Ιωάννης συνέγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης.

Μπορεί η Πάτμος να μοιάζει με έναν απλό τουριστικό προορισμό, αλλά δεν είναι. Εκεί ξεκίνησε το τέλος του κόσμου. Είναι το μέρος στο οποίο ο Άγιος Ιωάννης είδε τα πρώτα οράματα για την τελική κρίση και συνέγραψε τις λεπτομέρειες της πτώσης του ανθρώπινου γένους.

Στο νησί υπάρχει ακόμη η ορθόδοξη εκκλησία του 17ου αιώνα εντός της οποίας έχει διασωθεί το σπήλαιο όπου γράφτηκε το βιβλίο της Αποκάλυψης. Η εκκλησία δεν ξεχωρίζει από άλλες όμοιές της. Είναι η ταμπέλα «Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης» που αποκαλύπτει την τεράστια σημασία της.

«Εδώ είναι το μέρος όπου η φωνή του Θεού μίλησε στον Άγιο», αναφέρει στο αμερικάνικο δίκτυο ο φύλακας του ναού, δείχνοντας μία σχισμή σε έναν βράχο. Η σχισμή, μάλιστα, στο τελείωμά της, σπάει σε τρία σημεία, σύμβολο της Αγίας Τριάδος για τους πιστούς.

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και η μυστηριακή του αύρα

Ιερό νησί

Στα κελιά πάνω από το σπήλαιο διαμένουν μέχρι και σήμερα δύο μοναχοί, αλλά το σημείο όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πιστοί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη, ένα μοναστήρι που στέκει σε ένα ύψωμα.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο και περιέχει ακόμη πολλές από τις αρχικές δομές του - τμήματα των οχυρώσεων, την κουζίνα, μερικά κελιά, και, το σημαντικότερο, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία διαθέτει μερικές υπέροχες τοιχογραφίες.

Η εκκλησία είναι άκρως εντυπωσιακή, όμως, όπως σημειώνει το CNNi, το μουσείο του μοναστηριού και η βιβλιοθήκη κλέβουν περισσότερο τις εντυπώσεις. Στην βιβλιοθήκη φιλοξενούνται περί τα 1.200 χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων το κατά Μάρκον ευαγγέλιο, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.

Παρότι το σπήλαιο και το μοναστήρι είναι οι κυριότεροι πόλοι έλξης τουριστών στην Πάτμο, δεν είναι οι μόνοι λόγοι που ο κόσμος επιλέγει το νησί, όπως αναφέρει ο Πανάγος Ευγενικός, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος αναφέρεται στις μαγευτικές παραλίες και την ομορφιά της Χώρας.

Μία βουτιά στην παραλία Λάμπη στην Πάτμο επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Ευγενικού. Μικρά, πολύχρωμα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Ύστερα υπάρχει η Πέτρα, το ψαροχώρι του Γροίκου…

Patmos: The Greek island where the end of the world began, by John Malathronas, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ