ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πασχαλινή εξόρμηση στη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Πασχαλινή εξόρμηση στη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Απέχει μόλις τέσσερις ώρες από την Αθήνα και αποτελεί μια ταξιδιωτική επιλογή παντός καιρού. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το Πάσχα, η Μονεμβασιά έχει την «τιμητική» της.

Η επίσκεψη στην εντυπωσιακή, βυζαντινή καστροπολιτεία της Λακωνίας αποτελεί αναμφισβήτητα μια εμπειρία που «μαγεύει» και συγκινεί τον επισκέπτη, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού. Για εκείνον, λοιπόν, που αναζητά έναν ξεχωριστό πασχαλινό προορισμό, η Μονεμβασιά είναι σίγουρα μια επιλογή που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες του και οι παρακάτω πέντε λόγοι είναι αρκετοί για να αποδείξουν ότι στον βράχο της Μονεμβασιάς, ο επισκέπτης θα βιώσει το Πάσχα κατανυκτικά και παραδοσιακά.

Περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας

Με ψαλμούς και λευκά κεριά στα χέρια, οι πιστοί στη Μονεμβασιά ακολουθούν τη Μεγάλη Παρασκευή την περιφορά του Επιταφίου περπατώντας στα πλακόστρωτα στενά του μεσαιωνικού φρουρίου. Η συγκίνηση είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα, καθώς ο επιτάφιος κινείται περιμετρικά του κάστρου, από την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού (που είναι αφιερωμένη στον Χριστό ο οποίος σύρεται «Ελκόμενος» προς τον Σταυρό) έως την Παναγιά τη Χρυσαφίτισσα.

mon 2

Ανάσταση στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού

Στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη, στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς, πραγματοποιούνται, επίσης, οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ εκεί δίνεται το Άγιο Φως και ακούγονται τα πρώτα «Χριστός Ανέστη», τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η παράδοση θέλει τον ναό να συνδέεται με τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β´ Παλαιολόγο (1259-1332), ωστόσο, η ιστορία του ναού είναι ακόμη πιο παλιά, καθώς η αρχική του οικοδόμηση ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και συγκεκριμένα στον 6ο ή τον 7ο αιώνα.

mon 7

Φαγητό στην καστροπολιτεία

Την Ανάσταση του Κυρίου ακολουθεί μια βόλτα στην καλοδιατηρημένη καστροπολιτεία για την παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα πασχαλινά εδέσματα. Στα γραφικά καλντερίμια της Μονεμβασιάς και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του κάστρου ο επισκέπτης θα περπατήσει και θα κάνει ένα μοναδικό «ταξίδι» στον χρόνο, μέχρι να βρει τα εστιατόρια και τις καφετέριες που θα ικανοποιήσουν τα γευστικά του γούστα.

mon 1

Το κάψιμο του Ιούδα

Ένα έθιμο που συναντάται την περίοδο του Πάσχα και στη Μονεμβασιά είναι το κάψιμο του Ιούδα. Λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής στον περίγυρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες και ντόπιους, οι οποίοι συγκεντρώνονται έξω από την παλαιότερη εκκλησία του κάστρου, για να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο διαδεδομένα λαμπριάτικα έθιμα. Ο Ιούδας τυλίγεται στις φλόγες και «τιμωρείται» για την προδοσία του και οι πιστοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

mon 4

Επίσκεψη στις εκκλησίες του κάστρου

Προτού αποχαιρετήσει το κάστρο, ο επισκέπτης αξίζει να κάνει μια επίσκεψη στις υπόλοιπες εκκλησίες του κάστρου. Στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα φυλάσσεται το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο που κοσμούσε κάποτε την εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, ενώ στην άκρη της Κάτω Πόλης, βρίσκεται ο μικρός ναός της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας. Όσον αφορά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, δεσπόζει στην Άνω Πόλη και συγκεκριμένα στην κορυφή του βράχου της Μονεμβασιάς. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα και φέρεται να ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Οδηγήτρια. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως έπειτα από την επανάσταση του 1821 αφιερώθηκε στην Αγία του Θεού Σοφία, επειδή θεωρήθηκε πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

mon 8

Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να επισκεφτείτε φέτος το Πάσχα τη Μονεμβασιά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως στα καλντερίμια και τους πλακόστρωτους δρόμους της θα νιώσετε τι σημαίνει κατάνυξη και θα «ταξιδέψετε» σε μια άλλη εποχή, σε μια εποχή μακρινή και παραμυθένια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ