ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εκδρομή στον Κάλαμο - Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες

Εκδρομή στον Κάλαμο - Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Περίπου 45 χιλιόμετρα, μία ανάσα από την Αθήνα βρίσκεται ο Κάλαμος, μία από τις πιο δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχής της Αττικής τους καλοκαιρινούς μήνες

Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ωρωπού. Στον Κάλαμο μπορείτε να επισκεφθείτε το Αμφιαράειον ιερομαντείο, ιεροθεραπευτήριο και κέντρο λατρείας. Είναι ένα από τα αξιολογότερα ιεροθεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας, αντίστοιχο με αυτό της Επιδαύρου και της Κω.

Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι: Η ιερή πηγή, ο μικρός και μεγάλος βωμός, το θέατρο βωμού, ο μικρός και ο μεγάλος nαός, η μεγάλη στοά, τα λουτρά γυναικών και ανδρών, τα αναβαθμητικά βάθρα και το θέατρο.

Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η ίδρυση της μονής τοποθετείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και αγιογραφήθηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ. Το 1675 έγιναν εργασίες συντήρησης και τον 19ο αιώνα προστέθηκαν νέα κτίσματα. Τον Ιούλιο του 1824 καταστράφηκε και κάηκε από τους γενίτσαρους του Ομέρ Πασά της Καρύστου.

Ο Κάλαμος μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους μετονομάστηκε προσωρινά σε Περαία και αποτέλεσε έδρα του νεοσύστατου δήμου Περαίας.

Σήμερα, συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό παραθεριστών την καλοκαιρινή περίοδο και γνωρίζει διαρκώς οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη, κυρίως στην παραλία που βρίσκεται δίπλα από το μικρό λιμανάκι.

Εντούτοις, οι πιο "ψαγμένοι" πηγαίνουν για μπάνιο είτε στην παραλία της Αγκώνας που διαθέτει και beach bar, είτε στην απομονωμένη Αγία Μαρίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ