Οι 7 τελικοί Κυπέλλου που έκοψαν την ανάσα

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διεκδικούν το Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη σερί σεζόν και το Contra.gr θυμάται επτά τελικούς της διοργάνωσης που καθήλωσαν το φίλαθλο κοινό. Οι πέντε από αυτούς, κρίθηκαν στα πέναλτι.

Οι 7 τελικοί Κυπέλλου που έκοψαν την ανάσα

Με την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, ολοκληρώνεται και η φετινή σεζόν στην Ελλάδα, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο για τρίτη σερί χρονιά.

Το Contra.gr ξεχώρισε επτά τελικούς της διοργάνωσης που καθήλωσαν το φίλαθλο κοινό με την εξέλιξη τους. Από το μακρινό 1931 μέχρι και το 2009, όταν οι ΑΕΚ και Ολυμπιακός χάρισαν το συγκλονιστικότερο ματς στην ιστορία του θεσμού, με φόντο το τρόπαιο.

08/11/1931: ΑΕΚ - Άρης 5-3

Ο πανίσχυρος Άρης του Κλεάνθη Βικελίδη ήταν το φαβορί στον τελικό, όμως η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 5-3 και κατέκτησε το τρόπαιο. Ήταν το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας για την ΑΕΚ και ο τελευταίος τίτλος του Κώστα Νεγρεπόντη, που αμέσως μετά κρέμασε τα παπούτσια του. Ηλιάσκος (5'), Μπαλτάς (27', 65'), Οικονόμου (70' αυτ.) και Νεγρεπόντης (78') είχαν πετύχει τα γκολ της ΑΕΚ. Ο 20χρονος Νίκος Κίτσος είχε σκοράρει χατ-τρικ για τον Άρη.

ΑΕΚ (Νεγρεπόντης): Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης, Ηλιάσκος, Τζιραλίδης.

ΑΡΗΣ (Ντε Βαλέρ): Κατράντζος, K. Βικελίδης, Οικονόµου, Κατσαούνης, ∆ανελιάν, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης.

16/06/1974: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-2 (4-3 πεν.)

Ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης για τον οποίο υπήρξε τελετουργικό πριν από την έναρξή του, ήταν και ο πρώτος τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης που κρίθηκε στα πέναλτι! Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε, ο ΠΑΟΚ έκανε την ολική ανατροπή αλλά δέχθηκε την ισοφάριση λίγο πριν το τέλος. Στην παράταση το 2-2 δεν άλλαξε και ο "Δικέφαλος" κατέκτησε το τρόπαιο με 4-3 στην διαδικασία των πέναλτι.

ΠΑΟΚ (Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113’ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95’ Αναστασιάδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Λοσάντα (55′ Καραβίτης, 105′ Παπαδημητρίου).

06/09/1976: Ηρακλής - Ολυμπιακός 4-4 (6-5 πεν.)

Ο τελικός που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν συγκλονιστικός, πρόσφερε θέαμα, συγκινήσεις, τρομερές ανατροπές και κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ του Ηρακλή. Ο "Γηραιός" προηγήθηκε δύο φορές στην κανονική διάρκεια του αγώνα και ισάριθμες δέχθηκε την ισοφάριση από τους "ερυθρόλευκους". Στην παράταση ο Ηρακλής πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων, ο Ολυμπιακός έμεινε και με παίκτη λιγότερο (110' Δαβουρλής), όμως κατάφερε ξανά να φέρει το ματς στα ίσια, με τον τελικό να οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι.

Χατζηπαναγής (25', 102'), Κουσουλάκης (72'), Γκέσιος (111') για τον Ηρακλή και Σιώκος (60'), Βιέρα (81'), Καραβίτης (115'), Γκλέζος (119') για τον Ολυμπιακό είχαν πετύχει τα γκολ για το 4-4 στα 120 λεπτά.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάνον): Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113′ Ποντίκης), Πανταζής (80′ Ματσουκατίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Δαρίβας): Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91′ Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46′ Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

25/05/1980: Καστοριά - Ηρακλής 5-2

Στις 25 Μαΐου το 1980 η Καστοριά έγραψε ιστορία. Κόντρα στον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή, οι "γουναράδες" ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στον τελικό του Κυπέλλου. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με επτά συνολικά τέρματα, η Καστοριά, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, τελικά θριάμβευσε με 5-2! Παπαδόπουλος (40' αυτ.), Δίντσικος (49') και Τσιρώνης (χατ τρικ - 69', 87' & 92' πεν.) βρήκαν δίχτυα για λογαριασμό των νικητών, οι Καλαμπάκας (14'), Μαυροδουλάκης (80') ήταν σκόρερ για τον Ηρακλή.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Καραπατής):Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80' Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70' Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Βασιλειάδης):Σαργκάνης (88' Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71' Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

08/05/1988: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2 (4-3 πεν.)

Τελικός Κυπέλλου "αιωνίων", με την κόντρα Κοσκωτά - Βαρδινογιάννη να συναγωνίζεται αυτή του αγωνιστικού χώρου ανάμεσα στους παίκτες των ομάδων. Τα 90 λεπτά ολοκληρώθηκαν με το σκορ στο 1-1 και στο έξτρα ημίωρο της παράτασης ήταν ο Ολυμπιακός που προηγήθηκε, για να δεθχεί την ισοφάριση του Παναθηναϊκού και κάπως έτσι να οδηγηθούμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Οι "πράσινοι" επικράτησαν με 4-3, κατακτώντας το τρόπαιο. Σαραβάκος (31') και Δημόπουλος (101') ήταν οι σκόρερ του Παναθηναϊκού, ο αείμνηστος Φούνες (59' πεν., 96' πεν.) πέτυχε και τα δύο τέρματα του Ολυμπιακού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπένγκστον):Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάετς (75’ Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46’ Μπατσινίλας), Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γρηγοριάδης):Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χατζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (46’ Μουστακίδης), Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

20/04/1994: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 3-3 (4-2 πεν.)

Τελικός για γερά νεύρα, που χρειάστηκε την διαδικασία των πέναλτι για να προκύψει νικητής. Στα 90 λεπτά του αγώνα η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά, ισοφάρισε και οδήγησε το ματς στην παράταση. Εκεί κατάφερε να προηγηθεί, αλλά δέχτηκε την ισοφάριση λίγο πριν το τέλος για το τελικό 3-3 των 120 λεπτών. Βαζέχα (32'), Μανωλάς (54' αυτ.), Μάρκος (116') ήταν οι σκόρερ του Παναθηναϊκού, ενώ οι Αλεξανδρής (72', 95') και Δημητριάδης (77') αυτοί της ΑΕΚ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Νιόπλιας, Μάρκος, Μπορέλι (67' Μαραγκός), Βαζέχα (65' Δώνης).

ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Ατματζίδης, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σταματής, Βλάχος (59' Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαμπανάτζοβιτς (48' Τσάρτας), Σλίσκοβιτς, Κοπιτσής, Σαβέβσκι, Κασάπης.

02/05/2009: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 4-4 (14-15 πεν.)

Αναμφίβολα πρόκειται για τον τελικό του αιώνα. Ένα ασύλληπτο σε εξέλιξη, ανατροπές και αγωνία παιχνίδι, που κρίθηκε εντέλει μετά από 34 (!) εκτελέσεις πέναλτι. Όλη την... παράνοια του τελικού διηγήθηκε πρόσφατα ο Σταύρος Καραΐνδρος στο Contra.gr, οπότε όσοι είστε έτοιμοι για εκρήξεις αδρεναλίνης δεν έχετε παρά να το ρίξετε στο διάβασμα. Μπλάνκο (4', 8') και Σκόκο (89', 107') για την ΑΕΚ και Ντάρμπισιρ (47', 90'+), Ντουντού (70'), Γκαλέτι (102') για τον Ολυμπιακό είχαν σκοράρει για το 4-4 των 120 λεπτών.

ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK