Ο Μπονούτσι τιμωρήθηκε από τη Μίλαν και τον Κεν

Ο Μόιζε Κεν ξεπέρασε τη ρατσιστική επίθεση εις βάρος του και την επίθεση που δέχθηκε από τον... Λεονάρντο Μπονούτσι. Ο τελευταίος τιμωρήθηκε στο ντέρμπι με τη Μίλαν, παρότι νίκησε. Χάρη στον Κεν.

Ο Μπονούτσι τιμωρήθηκε από τη Μίλαν και τον Κεν

"Keanangelo", έγραφε η 'Corriere dello Sport'. "Scudotto Kean", ήταν το λογοπαίγνιο της 'Gazzeta Sportiva', της δευτεριάτικης έκδοσης της 'Gazzetta dello Sport', για το επικείμενο 8ο διαδοχικό πρωτάθλημα. "Τρέλα", πρόσθετε η 'Tuttosport', με μία μεγάλη φωτογραφία του Μόιζε Κεν, του προσώπου της αγωνιστικής για δεύτερη σερί φορά, ακριβώς όπως του αξίζει.

Ο 19χρονος επιθετικός έδωσε (ακόμα) μία απάντηση στους ρατσιστές οπαδούς της Κάλιαρι που τον αποδοκίμαζαν προ ημερών, με το νικητήριο τέρμα που πέτυχε στην ανατροπή της Γιουβέντους επί της Μίλαν με 2-1 για την 31η αγωνιστική της Serie A. Ταυτόχρονα, έδωσε και μια απάντηση στον Λεονάρντο Μπονούτσι, τον άνθρωπο που επιχείρησε να τον δώσει βορά στους οπαδούς των Σαρδήνιων...

Ο Ιταλός αμυντικός δεν πέρασε την καλύτερη βραδιά του το Σάββατο. Αν δεν υπήρχε ο Κεν, θα μπορούσε εκείνος να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά με αρνητική χροιά. Οι 'ροσονέρι' ήταν σαφώς ανώτεροι για 70 λεπτά αγώνα, κάνοντας συνεχώς τελικές προσπάθειες, άλλες καλές, άλλες όχι. "Η Μίλαν δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες χωρίς εμείς να έχουμε κάνει λάθη", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, επιρρίπτοντας ευθύνες στους παίκτες του γι' αυτήν την τραγική εικόνα.

Ο τραυματισμός του Εμρέ Τζαν στον δεξιό αστράγαλο (αμφίβολος για το παιχνίδι με τον Άγιαξ στο Champions League) στο 25' έδωσε τη δυνατότητα στον Σάμι Κεντίρα να κάνει επάνοδο στη δράση, έναν μήνα μετά από την επέμβασή του στην καρδιά. Τα προβλήματα των γηπεδούχων ήταν κι άλλα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τα προημιτελικά με τον 'Αίαντα', ενώ ο τεχνικός των 'μπιανκονέρι' παραδέχθηκε πως όντας τόσους βαθμούς μπροστά από τη Νάπολι (η Γιουβέντους μπορούσε να κατακτήσει το σκουντέτο μαθηματικά ακόμα και την Κυριακή), θα έπρεπε να κάνει αλλαγές. Ο Μπλεζ Ματουιντί και ο Τζιόρτζιο Κιελίνι έμειναν εκτός, οι Ματία ντε Σίλιο και Λεονάρντο Σπινατσόλα έπαιξαν για πρώτη φορά στα άκρα σε 3-5-2, με τον Άλεξ Σάντρο στα στόπερ.

Ο Μπονούτσι τιμωρήθηκε από τη Μίλαν και τον Κεν
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Τίποτα από αυτά δεν λειτουργούσε, απέναντι σε μία εξίσου πειραματική Μίλαν. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, μετά από μερικές γκάφες που κόστισαν βαθμούς, τραυματίστηκε κι έμεινε εκτός, δίνοντας τη θέση του στον Πέπε Ρέινα για ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα σε αγώνα πρωταθλήματος. Ο Φάμπιο Μπορίνι δοκιμαζόταν τις τελευταίες ημέρες στα εξτρέμ και επέστρεψε στο βασικό σχήμα σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι μετά από τον Ιανουάριο, ωστόσο όσο ο Κρίστοφ Πιόντεκ βρισκόταν στην κορυφή της επίθεσης, ο Ιταλός δεν είχε πολλά να κάνει.

Ο Πολωνός πρώτος σκόρερ της Serie A αναστάτωνε με κάθε ευκαιρία τους Μπονούτσι και Ντανιέλε Ρουγκάνι. Πότε σε καταστάσεις 1vs1, πότε παίζοντας ανάμεσά τους, στον κενό χώρο που άφηναν, ήταν απειλητικός για την εστία του Βόιτσιεχ Στσέσνι. Μία κεφαλιά που δεν κατέληξε στα δίχτυα έδωσε τη θέση της στη φάση του 39', όταν μία λάθος πάσα του Μπονούτσι κατέληξε στα μακριά πόδια του Τιεμουέ Μπακαγιοκό. Ο Γάλλος πρόλαβε να δώσει στον Πιόντεκ, ο οποίος με πλασέ σκόραρε για 21η φορά στην κατηγορία (13 με την Τζένοα, 8 με τη Μίλαν σε 11 αγώνες) κι έπιασε τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα στην κορυφή των capocannonieri.

Ο Μπονούτσι έκανε τραγικό λάθος στο χειρότερο δυνατό παιχνίδι. Λίγες ημέρες αφότου έσπρωχνε τον Κεν που απλά... κοίταγε τους φίλους της Κάλιαρι να εκδηλώνουν τον υποβόσκοντα ρατσισμό τους, δέχθηκε σωρεία κριτικής για την πράξη του. Η σύγκριση, δε, με τους πανηγυρισμούς και την αγκαλιά με τον Ρονάλντο στον θρίαμβο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν ο τελευταίος επιδείκνυε τα γεννητικά όργανά του, ήρθε να επιβαρύνει τη θέση του πρώην υπαρχηγού των 'μπιανκονέρι'.

Αυτό το αξίωμα δεν υπάρχει πλέον για τον 31χρονο άλλοτε κορυφαίου αμυντικού του κόσμου. Στο τέλος εκείνης της εκπληκτικής χρονιάς, του 2016-2017, άφησε τη Γιουβέντους λόγω της κόντρας που είχε με τον Αλέγκρι και κατέληξε στη μεγάλη αντίπαλο της 'γηραιάς κυρίας', Μίλαν. Εκεί φόρεσε αμέσως το περιβραχιόνιο του αρχηγού, τον εμπιστεύτηκαν άπαντες ως τον νέο ηγέτη της ομάδας, δεν ανταπέδωσε την αγάπη αυτή με καλές εμφανίσεις και στο τέλος του 2017-2018 συμφώνησε να φύγει και να επιστρέψει στο Τορίνο.

Αρκετοί φίλαθλοι της Γιουβέντους δεν τον ήθελαν και με κάθε ευκαιρία ο Μπονούτσι προσπαθούσε να απολογηθεί για την... αποστασία του. Έπεισε αρκετούς, ωστόσο εξακολούθησε να λοιδορείται από τους φίλους της Μίλαν, που είδαν τον... capitano τους να προδίδει έτσι την ομάδα, σε μία δύσκολη στιγμή της.

Μόνο που ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός έχασε κάθε σεβασμό σε καθολικό επίπεδο με τη στάση που είχε απέναντι στον Κεν μεσοβδόμαδα. Ο αγώνας με τη Μίλαν θα ήταν μία ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα, να 'μπαλώσει' καταστάσεις. Αντ' αυτού, έκανε το λάθος που έφερε το τέρμα του Πιόντεκ, ενώ η απόδοσή του για 70 λεπτά ήταν αντάξια των συμπαικτών του. Ανάξια...

Ο Μπονούτσι τιμωρήθηκε από τη Μίλαν και τον Κεν
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ήταν μία περίεργη βραδιά, όμως. Πρακτικά, ήταν αδύνατο να λάμψει το άστρο του Κεν χωρίς να επωφεληθεί και ο Μπονούτσι. Ο αμυντικός της Γιουβέντους γνώρισε την τίσι, ωστόσο έπρεπε να γνωρίσει και την κάθαρση.

Ο Κεν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 66', στη θέση του Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει πέναλτι (μετά από καταπληκτική μπαλιά του Μπονούτσι) και εκτέλεσε ο ίδιος, κάνοντας το 1-1. Μετά από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο νεαρός επιθετικός έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για να γράψει το 2-1. Κανένα πρόβλημα, αφού θα του παρουσιαζόταν καινούργια, μιας και στο τελευταίο 20λεπτο υπήρχε μόνο μία ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.

Η Γιουβέντους έχασε ευκαιρίες μέχρι το 84ο λεπτό, όταν ένα λάθος της άμυνας των φιλοξενουμένων, έδωσε την ευκαιρία στον Μίραλεμ Πιάνιτς να βρει τον Κεν στην περιοχή και αυτός να σκοράρει για 6η φορά σε 8 αγώνες με τους 'μπιανκονέρι' τη φετινή σεζόν. Ο Μπονούτσι ήταν ο πρώτος που έτρεξε να πανηγυρίσει μαζί του...

"Ο Κεν είναι εκπληκτικό παιδί, πολύ ταπεινό. Δουλεύει σκληρά και έκανε τεράστια βήματα μπροστά φέτος. Ακόμα και πριν αρχίσει να αγωνίζεται, είδαμε βελτίωση στην προπόνηση. Ήταν ξεκάθαρη", δήλωσε μετά από τον αγώνα ο Πιάνιτς για τον νεαρό συμπαίκτη του, ο ο οποίος τον Ιανουάριο, όπως παραδέχθηκε ο αθλητικός διευθυντής των 'ροσονέρι', Λεονάρντο, βρισκόταν σε συζητήσεις για τη μετακίνησή του στη Μίλαν, μιας και δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής στη Γιουβέντους.

"Όλοι αποφασίσαμε να κρατήσουμε τον Κεν. Είναι ο μοναδικός εναλλακτικός σέντερ φορ για τον Μάριο Μάντζουκιτς. Θέλαμε επίσης να τον έχουμε να προπονείται μαζί μας, επειδή χρειάζεται να βελτιωθεί τεχνικά. Κάνει τεχνικά λάθη που ακόμα είναι προφανή και χάνει εύκολα την μπάλα. Νομίζω ότι η προπόνηση με τους πρωταθλητές βοηθάει αρκετά, αφού μαθαίνει ότι χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από καλά πόδια για να γίνεις επαγγελματίας σε έναν μεγάλο σύλλογο. Χρειάζεσαι νοοτροπία και σκληρή δουλειά επίσης", εξήγησε ο Αλέγκρι.

Η Μίλαν έμεινε για 4η διαδοχική αγωνιστική δίχως νίκη (μία ισοπαλία, 3 ήττες), με συνέπεια από την 3η θέση που βρέθηκε πριν αρχίσει το αρνητικό σερί, να υποχωρήσει στην 5η, αφού την προσπέρασε η εκπληκτική Αταλάντα, η οποία απέσπασε ισοπαλία από την Ίντερ και -κυρίως- δεν σκόραρε!

Ο Μπονούτσι τιμωρήθηκε από τη Μίλαν και τον Κεν
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο κλοιός άρχισε να σφίγγει ξανά για τον Τζενάρο Γκατούζο, με το Champions League να απομακρύνεται και ήδη οι σχέσεις του με τον Λεονάρντο είναι τεταμένες. "Γνωριζόμαστε 20 χρόνια, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε", έλεγε ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος, την ώρα που ο Γκατούζο επέκρινε τους... επικριτές του: "Δεν με νοιάζει καθόλου τι λέει ο κόσμος. Ίσως το πρόβλημα είναι ότι κέρδισα τόσα πολλά με τον σύλλογο ως παίκτης και ήμουν εδώ τόσο πολύ που ο κόσμος περιμένει διαφορετικά πράγματα από μένα. Θέλω απλά να κριθώ γι' αυτά που κάνω ως προπονητής".

Ο Ιταλός τεχνικός με τον διευθυντή του δεν παρέλειψαν να εκτοξεύσουν βέλη εις βάρος του διαιτητή Μίκαελ Φάμπρι, ο οποίος αρνήθηκε πέναλτι υπέρ της Μίλαν στο 0-0 σε χέρι του Σάντρο παρότι είδε τη φάση στο video και στο τέλος δεν απέβαλε τον Μάντζουκιτς όταν κλότσησε τον Αλέσιο Ρομανιόλι εκτός φάσης.

Η 'Repubblica' ισχυρίζεται ότι έχει ληφθεί απόφαση ο 35χρονος διαιτητής να μην σφυρίξει τις επόμενες 2 αγωνιστικές και να μην διευθύνει ξανά φετινό αγώνα της Μίλαν. Το 'Sky Sports Italia' υποστηρίζει ότι τη Δευτέρα, στην προγραμματισμένη συνάντηση διαιτητών, προπονητών και αρχηγών στη Serie A, οι επικεφαλής διαιτησίας θα απολογηθούν στη Μίλαν για τις αποφάσεις του Φάμπρι.

Αυτή ίσως να είναι η δεύτερη πιο σημαντική απολογία που θα πρέπει να υπάρξει από το ντέρμπι. Η πρώτη είναι εκείνη του Μπονούτσι στον Κεν, που παρά τα όσα έκανε ο πολύπειρος αμυντικός προ ημερών στον νεαρό συμπαίκτη του, ο Κεν συνεχίζει να τον βγάζει ασπροπρόσωπο.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno, Antonio Calanni, Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK