Αυτή η αστεία πρόβλεψη για τον Άλεξ Φέργκιουσον θύμιζε Ελλάδα

Επιστροφή στην εποχή που ο Άλεξ Φέργκιουσον ήταν προ της απόλυσης από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πρόβλεψη εφημερίδας που απέτυχε παταγωδώς.

O Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
O Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ AP/ADAM BUTLER

Σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια, στις 6 Νοεμβρίου του 1986, ένας Σκοτσέζος προπονητής, ονόματι Άλεξ Φέργκουσον, ο οποίος ήταν γνωστός στο βρετανικό ποδόσφαιρο από την καλή παρουσία του στον πάγκο της Αμπερντίν, ανακοινωνόταν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως αντικαταστάτης του Ρον Άτκινσον, του ανθρώπου που βρισκόταν στην πάγκο της ομάδας από το καλοκαίρι του 1981. Το έργο του Σκοτσέζου δεν ήταν εύκολο.

Η Γιουνάιτεντ βρισκόταν στη 19η θέση της First Division (η πρώτη κατηγορία πριν από την Premier League) και απειλούταν με υποβιβασμό. Στον πρώτο αγώνα του Φέργκιουσον, η Όξφορντ Γιουνάιτεντ σημείωνε δυο γκολ και περνούσε ένα άνετο απόγευμα κόντρα στους 'κόκκινους διαβόλους'. Χρειάστηκε να περάσουν 3 εβδομάδες για να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη ως προπονητής της Γιουνάιτεντ, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Αλληλούια! Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε τη σεζόν στην 11η θέση.

Του ύψους και του (θεοσκότεινου) βάθους

Η ομάδα της επόμενης σεζόν είχε μέσα Στιβ Μπρους, Μπράιαν Ρόμπσον, Γκόρντον Στράχαν, Μπράιαν Μακλέρ, Νόρμαν Γουάιτσαϊντ και έδειχνε ικανή να ανταπεξέλθει στο ιδιαίτερα σκληρό ποδόσφαιρο της βρετανικής Α' Εθνικής των 80s. Η 2η θέση εκείνης της σεζόν αποδείχθηκε πυροτέχνημα και η Γιουνάιτεντ της διετίας 1988-1990 επέστρεφε ξανά στο σημείο μηδέν, παλεύοντας για την αποφυγή του υποβιβασμού. Δεν άργησαν να ξεσπάσουν οι πρώτες φήμες στα βρετανικά ταμπλόιντ:

"Η Γιουνάιτεντ δεν θα κερδίσει τίποτα όσο ο Φέργκιουσον είναι προπονητής της"

O Μπράιαν Μάριοτ έγραφε σε ταμπλόιντ φυλλάδα της εποχής πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε δει και σε στήλες σχολιαστών του ελληνικού πρωταθλήματος: "Ο Φέργκιουσον έχει ξοδέψει 2.000.000 λίρες, έχει πάρει έναν σωρό παίκτες, όμως κανείς τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Θα μπορούσε να απολυθεί, όπως ο προκάτοχος του, ο Ρον Άτκινσον".

Σύμφωνα με την Telegraph, δεν ήταν λίγες οι εφημερίδες της εποχής που έγραφαν ότι "ο Φέργκιουσον έχει προσφέρει εδώ και 3 χρόνια μόνο δικαιολογίες" και τόνιζαν πως αν δεν κατάφερνε η ομάδα του να περάσει την -ιδιαίτερα φορμαρισμένη- Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ για τον προημιτελικό του FA Cup, τότε ίσως και η απόλυση να γινόταν ένα πάρα πολύ ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Η Γιουνάιτεντ με γκολ του Μαρκ Ρόμπινς (που αργότερα έπαιξε στον Πανιώνιο), κατάφερνε να αποκλείσει τη Νότιγχαμ και να σηκώσει εν τέλει, το πρώτο τρόπαιο της εποχής Φέργκιουσον. Θα ακολουθήσουν 37 ακόμα, μεταξύ αυτών 13 πρωταθλήματα Premier League και δυο ευρωπαϊκά τρόπαια. Όχι κι άσχημα.

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK