Η Χιλιανή τερματοφύλακας με ειδικότητα στις αποφυγές συντριβών

Ένας σύντομος φόρος τιμής στη Χιλιανή superwoman, Κριστιάνε Έντλερ, που κατεβάζει ρολά στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και σώζει την ομάδα της από σκορ βαριά κι ασήκωτα.

Η Χιλιανή τερματοφύλακας με ειδικότητα στις αποφυγές συντριβών
Η Εντλέρ σε μια μεγάλη απόκρουση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας COPYRIGHT 2019 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

H Εθνική Χιλής δεν έχει πολλές ελπίδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Φυσικά δεν θυμίζει Ταϊλάνδη, αν και είναι αρκετά πιθανό να υποφέρει με παρόμοιο τρόπο μέχρι τη λήξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στη διοργάνωση. Η συνάντηση της Χιλής με την ομάδα των ΗΠΑ, έμοιαζε με θρίλερ. To φανταχτερό κόκκινο στη φανέλα της ομάδας, έκανε την αντίπαλο να επιτίθεται με ορμή ταύρου σε υαλοπωλείο. Συχνά η αμερικάνικη ομάδα ανέβαζε 6-7 παίκτες προς την περιοχή των Χιλιανών, που έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα.

Η Χιλή, της οποίας η μεγάλη πλειοψηφία των αμυντικών προέρχεται από την ισπανική La Liga, έμοιαζε εγκλωβισμένη και πελαγωμένη, με σταθερή εξαίρεση όμως, την αρχηγό της, Κριστιάνε Έντλερ. Η τερματοφύλακας της Παρί Σεν Ζερμέν, ουσιαστικά έπαιξε μόνη της τις ΗΠΑ για όλο το δεύτερο ημίχρονο, με μια σειρά επικών αποκρούσεων, δίνοντας τη αίσθηση ότι αγνοεί την βαρύτητα.

Πριν βρεθεί στο Παρίσι ως βασική τερματοφύλακας της Παρί και πριν στελεχώσει την Εθνική της χώρας της, η 27χρονη Έντλερ, έκανε τα πρώτα της βήματα στο Σαντιάγο, με πατέρα Γερμανό και μητέρα Χιλιανή. Η Έντλερ μεγάλωσε παίζοντας τένις, μπάσκετ, βόλεϊ ενώ δοκίμασε την τύχη της και στην κολύμβηση, πριν ξεκινήσει να παίζει ως κεντρικός αμυντικός στο πρωτάθλημα της Χιλής, όταν ο προπονητής της Γιουνιβερσιτάντ Κατόλικα, Μάρκο Γκόμες, την δοκίμασε ως τερματοφύλακα, θέση στην οποία καθιερώθηκε. Η Χιλιανή, από το 2009 ως το 2016 έπαιξε στο Πρωτάθλημα της Χιλής με ένα μικρό διάλειμμα μισού έτους όπου αγωνίστηκε ως δανεική με την Τσέλσι. Το 2016, φορώντας την φανέλα της Βαλένθια, η Έντλερ κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά 23 αγώνων χωρίς να δεχτεί ούτε ένα τέρμα(!), επίδοση που στη συνέχεια της χάρισε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο με την Παρί.

Το ντεμπούτο της Χιλής ενάντια στη Σουηδία, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό ήταν. Η Σκανδιναβική ομάδα με κατοχή μπάλας 69%, είχε 'πνίξει' τις Χιλιανές, με την Έντλερ να κάνει περισσότερες από 15 αποκρούσεις, μεταξύ αυτών και μία σε καρφωτή κεφαλιά που έδιωξε χιλιοστά πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος. Το τελικό 2-0 υπέρ της Σουηδίας ήρθε με δυο γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα, μέσα από εξωπραγματικές ατομικές ενέργειες.

Ο αγώνας με τις ΗΠΑ θα είχε επίπεδο δυσκολίας τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από αυτόν με τις Σουηδέζες. Το πρώτο ημίχρονο ήταν καταιγιστικό, με τις Αμερικανίδες να βρίσκουν σκορ από δυο κόρνερ και μια αντεπίθεση, σε μια υποδειγματική επίδειξη υψηλού IQ ποδοσφαιρικής δημιουργίας. Το σκορ ήταν ήδη 3-0, η Αμερική είχε κέφια και το δεύτερο ημίχρονο προμήνυε 'καταιγίδα'. Η Έντλερ όμως είχε διαφορετική άποψη. Η αρχηγός της Εθνικής Χιλής είπε ένα σωρό φορές"όχι απόψε".

Η Έντλερ μπλόκαρε κάθε μα κάθε επίθεση της Αμερικής, με εντυπωσιακές εκτινάξεις, που στους παλιότερους θα θυμίσουν Σαργκάνη ή και το πρότυπο της νεαρής, τον Γερμανό Όλιβερ Καν. Στο παρακάτω video μπορείς να αποθεώσεις την Κριστιάνε Έντλερ, μια αθλήτρια που είναι η ζωντανή απόδειξη πως το γυναικείο ποδόσφαιρο ανταγωνίζεται στα ίσια πλέον εκείνο το ανδρών, σε θεαματικότητα και φαντασία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK