Οι απηυδισμένοι φίλοι της Άρσεναλ ιδρύουν νέα ομάδα

Φίλαθλοι της Άρσεναλ αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ρίζες και ιδρύουν την... αυθεντική Άρσεναλ, με το παλιό όνομά της, απαρνούμενοι τη νυν.

Οι φίλοι της Άρσεναλ πανηγυρίζουν γκολ του Γκαμπριέλ Μαρτινέλι στην αναμέτρηση με την Τσέλσι για την Premier League 2019-2020 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', Λονδίνο, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020
Οι φίλοι της Άρσεναλ πανηγυρίζουν γκολ του Γκαμπριέλ Μαρτινέλι στην αναμέτρηση με την Τσέλσι για την Premier League 2019-2020 στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', Λονδίνο, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 AP PHOTO/LEILA COKER

Η Ντάιαλ Σκουέρ είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα στο Σάρεϊ, βόρεια του Λονδίνου, η οποία σκοπεύει να μετάσχει στην Combined Counties Football League της σεζόν 2020-2021, που ανήκει στην 9η τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος Αγγλίας. Μόνο που η Ντάιαλ Σκουέρ δεν είναι μια απλή ομάδα. Είναι η Άρσεναλ, η αυθεντική. Τουλάχιστον στο μυαλό του ιδρυτή της, Στούαρτ Μόργκαν.

Ο Μόργκαν ήταν φίλος των 'κανονιέρηδων' για χρόνια, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δεν μπορούσε να αντέξει την έννοια του modern football που απλώνεται σαν σύννεφο πάνω από το ποδόσφαιρο. Η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλήματος τον βρήκε εκ διαμέτρου αντίθετο και όταν σε αυτόν κόσμο εντάχθηκε κι η αγαπημένη ομάδα του, κυρίως με την ανάληψη των μετοχών από τον Αμερικανό μεγιστάνα Σταν Κρόνκι, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αναλάβει πρωτοβουλία.

"Ο σύλλογος έχασε την ταυτότητά του ποικιλοτρόπως. Η Άρσεναλ, ο σύλλογος, η ομάδα, το στάδιο δεν έχουν καμία σχέση με το πώς ήταν παλιά. Είναι τόσο εμπορευματοποιημένα. Κάθομαι στα επίσημα. Είναι τόσο άψυχα, χωρίς ζωή. Δεν είναι η Άρσεναλ. Ο λόγος που ήθελα να προχωρήσω αυτό το πρότζεκτ είναι η επιστροφή στις ρίζες, να επιχειρήσουμε να πάμε πίσω στην αυθεντική Άρσεναλ", δηλώνει ο Μόργκαν στο 'The Athletic'.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ενασχόλησή του με τα τοπικά του αγγλικού ποδοσφαίρου. "Αρχικά, ξεκίνησα με έναν μικρό, τοπικό σύλλογο, απλά για να κορέσω τη δίψα μου για ποδόσφαιρο. Εν τέλει, ξεκίνησα να ερευνώ την πιθανότητα να το κυνηγήσω για καριέρα. Έκτοτε απέκτησα πολλές εμπειρίες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πώς λειτουργούν οι ομάδες, επαφές με παίκτες και προπονητές κλπ.". Στην αρχή σκέφτηκε να ασχοληθεί με την Μπιλέρικι Τάουν και τη Λίνκολν Σίτι, αλλά τελικά ανέλαβε τη διοίκηση της Κέιμπερλι Τάουν. "Ήταν το 2016 και είχαμε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας μας. Φτάσαμε στα ημιτελικά του FA Vase (σ.σ. διοργάνωση κυπέλλου στην οποία συμμετέχουν ομάδες εκτός αγγλικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων) και χάσαμε από τη Χέρφορντ στην παράταση. Ήμασταν έναν αγώνα πριν από τον τελικό στο 'Γουέμπλεϊ'".

Παρ' όλα αυτά, οι δρόμοι του χώρισαν με τον σύλλογο και γι' αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τη τεχνογνωσία του σε έναν σκοπό που τον απασχολούσε. Η Ντάιαλ Σκουέρ συνιστά το αποτέλεσμα της απέχθειάς του για τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της Άρσεναλ και στόχος είναι να τη μετατρέψει σε μια νέα Γουίμπλεντον ή Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ, ομάδες που προέκυψαν από οπαδούς της... Γουίμπλεντον και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αν και για διαφορετικούς λόγους).

Ο Ντέιβιντ Λουίζ πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του την επίτευξη γκολ σε μια αναμέτρηση της Άρσεναλ κόντρα στη Μπόρνμουθ, στο στάδιο Emirates του Λονδίνου για την Premier League.
Ο Ντέιβιντ Λουίζ πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του την επίτευξη γκολ σε μια αναμέτρηση της Άρσεναλ κόντρα στη Μπόρνμουθ, στο στάδιο Emirates του Λονδίνου για την Premier League. AP PHOTO/LEILA COKER

Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και έχει ως προσωρινή έδρα το γήπεδο της Άμπεϊ Ρέιντζερς, στο Άντλστοουν του Σάρεϊ, περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια του Ίσλινγκτον, της περιοχής του βορείου Λονδίνου όπου εδρεύει η Άρσεναλ. Απώτερος σκοπός είναι η μετακίνηση κατά 50 χιλιόμετρα στην άλλη πλευρά της αγγλικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η αρχική έδρα της Άρσεναλ, το Γούλριτς. Η περιοχή ουσιαστικά ήταν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, οι εργάτες του οποίου ίδρυσαν τον σύλλογο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1886 ως... Ντάιαλ Σκουέρ. Αυτή ήταν η ονομασία του συλλόγου για έναν μήνα, όταν μετονομάστηκε σε Ρόαγιαλ Άρσεναλ, από την ευρύτερη περιοχή του Γούλριτς.

Στις σκέψεις του Μόργκαν βρίσκεται η μετακίνηση στο Γούλριτς, αλλά κι εκείνη στο Ίσλινγκτον, ωστόσο το κόστος της ενοικίασης των τοπικών γηπέδων είναι απαγορευτικό σε αυτήν τη χρονική στιγμή. Παρ' όλα αυτά, είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον σύλλογο στο νότιο Λονδίνο και ήδη έχει κανονιστεί ένα φιλικό παιχνίδι στη γειτονιά της Άρσεναλ. "Στόχος μας είναι να φτάσουμε να αγωνιστούμε σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, σε δικό μας, ιδιόκτητο γήπεδο στο Γούλριτς μέσα σε 15-20 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών", εξηγεί. Μάλιστα, φέρνει το παράδειγμα της Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ, της ομάδας που προέκυψε όταν αγανακτισμένοι (λόγω της εξαγοράς της ομάδας από την οικογένεια Γκλέιζερ) οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ίδρυσαν δικό τους σύλλογο, ο οποίος για 10 χρόνια μοιραζόταν γήπεδο με άλλες ομάδες μέχρι να φτάσει σε σημείο να ανοίξει ιδιόκτητο. "Έχει ξαναγίνει. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς", σημείωσε.

Ο σύλλογος θα βρει πόρους από ιδιωτική χρηματοδότηση, από δάνεια της αγγλικής ομοσπονδίας και από τα έσοδα που θα παράγει, κατά το μοντέλο της Γουίμπλεντον (AFC Wimbledon), ακόμα ενός συλλόγου που ιδρύθηκε από φιλάθλους. Η νυν Γουίμπλεντον, που ήρθε στη ζωή το 2002 επειδή η... αυθεντική Γουίμπλεντον μετακόμισε στο Μίλτον Κέινς (και μετονομάστηκε σε Μίλτον Κέινς Ντονς), άρχισε από την ίδια κατηγορία με τη Ντάιαλ Σκουέρ και στις πρώτες 13 σεζόν της πανηγύρισε 6 προβιβασμούς, με συνέπεια να φτάσει μέχρι και τη League One (3η κατηγορία της Αγγλίας).

Οι απηυδισμένοι φίλοι της Άρσεναλ ιδρύουν νέα ομάδα

Το σήμα της Ντάιαλ Σκουέρ κι οι φανέλες της θα έχουν μπουργκουντί (σκούρο κόκκινο) χρώμα, ενώ τα σορτσάκια θα είναι λευκά κι οι κάλτσες σκοτεινό μπλε. Ακόμα μια σύνδεση με τις πρώτες ημέρες ζωής της Άρσεναλ, αφού το 1886 η ομάδα φορούσε σκούρα κόκκινη στολή για τους 'παρθενικούς' αγώνες της. Το έμβλημα είναι ένα ηλιακό ρολόι που αντιπροσωπεύει "μια νέα αυγή", ενώ φύλλα δάφνης θυμίζουν τα νομίσματα που χρησιμοποίησαν οι ιδρυτές της Άρσεναλ για τα πρώτα έξοδα του συλλόγου. Τέλος, τα βελανίδια που υπάρχουν, σηματοδοτούν "μια νέα αρχή για έναν δρυ", με την αναφορά να γίνεται στον Βασιλικό Δρυ, μια παμπ όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της Άρσεναλ. Το σήμα περιλαμβάνει και το λατινικό 'renascitur' ('αναγέννηση').

Το πρωτάθλημα Combined Counties Football League περιλαμβάνει δύο κατηγορίες από συλλόγους που προέρχονται από το Μπέρκσιρ, το Χάμπσιρ, το Μίντλσεξ και το Σάρεϊ. Η Ντάιαλ Σκουέρ θα μάθει την 1η Φεβρουαρίου αν θα ενταχθεί στο πρωτάθλημα τη νέα σεζόν. Οι άνθρωποι του συλλόγου πιστεύουν ότι το προηγούμενο της Γουίμπλεντον τους δίνει ελπίδες, τουλάχιστον 50%-50%. Αν δεν τα καταφέρουν, θα ενταχθούν στα Elite and Intermediate πρωταθλήματα του Σάρεϊ και πιθανόν θα κάνουν νέα αίτηση για τη σεζόν 2021-2022. "Αν ακολουθήσει αρκετός κόσμος και ενδιαφερθούν οι φίλοι της Άρσεναλ, είναι πολύ πιθανό", καταλήγει ο εμπνευστής αυτής της ιδιαίτερης κίνησης.

Ο Έρικσεν μπορεί να δώσει στην Ίντερ το πρωτάθλημα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK