Κρεγκ Ρόμπινσον: Ο αδερφός της Μισέλ Ομπάμα ήταν κολλητός του Ντέιβιντ Μπλατ

Εκ των συμπαικτών του Ντέιβιντ Μπλατ στο Princeton ήταν ο Κρεγκ Ρόμπινσον, αδελφός της Μισέλ Ομπάμα και μεταξύ των λίγων παικτών που 'χε καλέσει ο Μάικλ Τζόρνταν να τον βοηθήσουν να 'φτιάξει' φυσική κατάσταση πριν την επιστροφή του 2001. Τι δηλώνει ο προπονητής του Ολυμπιακού στο Contra.gr για τη φιλία τους.

Κρεγκ Ρόμπινσον: Ο αδερφός της Μισέλ Ομπάμα ήταν κολλητός του Ντέιβιντ Μπλατ

Tι νομίζεις πως είναι η γη; Ένα... χωριό είναι, μια -ας πούμε- γωνιά στο αχανές πλανητικό σύστημα. Kαι θα στο αποδείξω ευθύς αμέσως: ο Ντέιβιντ Μπλατ υπήρξε συμπαίκτης και φίλος του Κρεγκ Ρόμπινσον, αδελφού της Μισέλ Ομπάμα, πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Δηλαδή, ο Μπλατ όχι μόνο γνώριζε κάποιον που ήταν στο περιβάλλον του Πλανητάρχη, αλλά διατηρεί ακόμα μαζί του φιλική σχέση. Αυτός ο κάποιος εν τω μεταξύ, εργάζεται στους Νικς και ήταν μεταξύ των λίγων προσκλήσεων που είχε στείλει ο Μάικλ Τζόρνταν, σε παίκτες που ήθελε να τον βοηθήσουν να 'φτιάξει' τη φυσική του κατάσταση, πριν την επιστροφή του 2001. Να τα δούμε ένα ένα;

Στις 20 Ιανουαρίου του 2007, οι Chicago Sun Times είχαν δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο “ η γυναίκα πίσω από τον Ομπάμα”. Στη φωτογραφία εμφανιζόταν η Michelle LaVaughn Robinson Obama (Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον Ομπάμα) να αγκαλιάζει τον μετέπειτα Πλανητάρχη, αφότου ενημέρωσε σε συνέδριο των Δημοκρατικών για τις προθέσεις του.

Στο κείμενο αποκαλύφθηκε πως η ατάκα που ψιθύρισε στο αυτό του αγαπημένου της -στον εναγκαλισμό- ήταν “just don't screw it, buddy”, όπως και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έκανε την όποια κίνηση αν δεν είχε το ΟΚ της Μισέλ. Και η Μισέλ ήταν εκείνη που είχε σκεφτεί όλες τις παραμέτρους, πριν καταλήξει στο ότι εκείνη ήταν η σωστή στιγμή να γίνει το βήμα.

Όλοι ήξεραν ήδη για τις σπουδές που μετέπειτα πρώτου μαύρου Προέδρου των ΗΠΑ. Τότε έμαθαν και για τη Μισέλ: η απόφοιτος του Princeton University (κράτα το αυτό), είχε πτυχίο νομικής και από το Harvard, είχε δουλέψει ως βοηθός κοσμήτορα στο University of Chicago και τότε ήταν αντιπρόεδρος στο University of Chicago Hospitals και μέλος έξι διαφορετικών επιτροπών. Η Μισέλ Ρόμπινσον ήταν αυτόφωτο αστέρι, από το Σικάγο.

Eίδες ποιο ήταν το πρώτο της πανεπιστήμιο, έτσι; Εδώ να σου θυμίσω τη σημασία της Princeton offence για τον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ -αρχηγού και απόφοιτου του Princeton, στην αγγλική φιλολογία, πριν προχωρήσω στην ιστορία μας.

Ο -αείμνηστος- πατέρας της Μισέλ, Frasier (Φρέιζιερ) ήταν χειριστής αντλιών της πόλης και αρχηγός του τμήματος των Δημοκρατικών στην πόλη και η μητέρα της, Marian (Μάριαν) πρώην γραμματέας στην εταιρεία -μάρκετινγκ και καταλόγων- Spiegel.

Family photos are displayed on a giant screen as former first lady Michelle Obama, left, is interviewed by Elizabeth Alexander during the "Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama" at Barclays Center in Saturday, Dec. 1, 2018, in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)
Family photos are displayed on a giant screen as former first lady Michelle Obama, left, is interviewed by Elizabeth Alexander during the "Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama" at Barclays Center in Saturday, Dec. 1, 2018, in New York. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τη Μισέλ και τον -16 μήνες νεότερο- Creg (Κρεγκ) σε διαμέρισμα ενός δωματίου, στο ρετιρέ κλασικού πετρόχτιστου μπανγκαλόου στην περιοχή South Shore του Σικάγο -νότια της πόλης, κατά μήκους της λίμνης. Εκεί ζούσε η Μάριαν -τουλάχιστον έως το 2007-, έχοντας προσθέσει ένα προστατευτικό φράχτη, σιδερένια πόρτα εισόδου και παράθυρα ασφαλείας.

Από παιδί η Μισέλ ήταν ξεχωριστή” είχε πει στους Chicago Sun Times ο αδελφός της, ο οποίος παρουσιαζόταν από τον αρθρογράφο ως “ τέταρτος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του Princeton και κόουτς του Brown University”. Τα παιδιά είχαν μάθει να γράφουν και να διαβάζουν στο σπίτι. Δεν πήγαν στη δεύτερη τάξη, πέρασαν αμέσως στην επόμενη και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους.

Στο σπίτι έπαιζαν Monopoly και ο Κρεγκ έπρεπε να την αφήνει να κερδίζει ' για να μην τα παρατάει. Δεν της άρεσε να χάνει”. Η Μισέλ έκανε διάφορα σπορ (μπέιζμπολ, φούτμπολ, μπάσκετ) με τον αδελφό και τους γονείς της, έτρεχε και μικρές αποστάσεις, αλλά κάπου εδώ είναι η ώρα να αλλάξουμε κατεύθυνση και να επικεντρωθούμε στον Κρεγκ, κολλητό φίλο του Ντέιβιντ Μπλατ και vice president of player and organizational development των Νικς.

President Barack Obama plays basketball with former NBA basketball player Bruce Bowen during the annual White House Easter Egg Roll, Monday, April 9, 2012, at the White House in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster)
President Barack Obama plays basketball with former NBA basketball player Bruce Bowen during the annual White House Easter Egg Roll, Monday, April 9, 2012, at the White House in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

Μετά τα πρώτα ραντεβού της με τον τότε συνάδελφο της, στη νομική εταιρεία όπου εργαζόταν, η Μισέλ ζήτησε από τον Κρεγκ να παίξει ένα μονό με τον Μπαράκ και μετά να της δώσει μια εκτίμηση επί του χαρακτήρα του, ώστε να ξέρει αν θα συνεχίσει να τον βλέπει ή όχι. Η αναφορά ήταν εξαιρετική.

Ο πατέρας μου και ο Hall of Famer προπονητής μου, Πιτ Καρίλ έλεγαν το ίδιο πράγμα: στο γήπεδο μπορείς να ξεχωρίσεις τον εγωιστικό -ας πούμε- κόπανο, αφού δεν μπορώ να γράψω τη λέξη που πραγματικά έλεγαν

" Όταν η Μισέλ άρχισε να βγαίνει με τον Μπαράκ, είχε στη ζωή της επιτέλους έναν σοβαρό τύπο να έλθει να γνωρίσει την οικογένεια. Έως τότε δεν είχε κάποια μακροχρόνια σχέση. Τον είχα γνωρίσει και με θυμάμαι να σκέφτομαι 'δείχνει καλός. Ας ελπίσουμε ότι θα αντέξει'. Μετά τον κάλεσα για το ματσάκι που θα αποκάλυπτε αν ήταν κόπανος. Η ευθύνη ήταν τεράστια”.

Δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης, δεν ήταν όμως, και ο χειρότερος. “ Ήταν ομαδικός, αλτρουιστής, δεν έβριζε, είχε αυτοπεποίθηση και όταν παίξαμε ως συμπαίκτες δεν μου έδωσε έστω μια πάσα. Δηλαδή, δεν προσπάθησε να με 'εξαγοράσει' να πω καλά λόγια στην αδελφή μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να κρυφτεί παίκτης που είναι κουρασμένος. Εκείνη τη μέρα παίζαμε για ώρες και στο τέλος ήμουν βέβαιος ότι δεν είναι κόπανος”. Τη συνέχεια τη ξέρεις.

President Barack Obama, left, and first lady Michelle Obama watch the second half of an NCAA basketball game between Oregon State and Towson in Towson, Md., Saturday, Nov. 26, 2011. (AP Photo/Patrick Semansky)
President Barack Obama, left, and first lady Michelle Obama watch the second half of an NCAA basketball game between Oregon State and Towson in Towson, Md., Saturday, Nov. 26, 2011. (AP Photo/Patrick Semansky) ASSOCIATED PRESS

Ο αστικός μύθος θέλει τον Ρόμπινσον να ήταν εκείνος που μεσολάβησε για να περάσει ο Μπλατ πέρυσι, από συνέντευξη για τον πάγκο των Νικς -όπου δουλεύει και ο Steve Mills (Στιβ Μιλς), κολλητός του Μπλατ επίσης, από το πανεπιστήμιο.

Άλλος αστικός μύθος θέλει τον Μπλατ να προσελήφθη στους Cavaliers από άνθρωπο που επίσης είχε το Princeton για alma mater (κυριολεκτικά σημαίνει “θρεπτική μητέρα”, εν τούτοις χρησιμοποιείται ως το σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο από το οποίο έχει αποφοιτήσει κάποιος ή που παρακολούθησε κάποιος).

Δεδομένα δεν είναι κακό να 'χεις γνωριμίες. Επίσης δεδομένα η διάρκεια του Μπλατ είναι τέτοια που προφανώς και είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρωστά το 'είναι' του σε αυτές.

Η φιλία του με τον συμπαίκτη του στο Princeton (αμφότεροι παίκτες του θρυλικού Καρίλ) δυο φορές 'καλύτερο παίκτη της χρονιάς' στην Ivy League (τα πανεπιστήμια με τα πιο 'δυνατά' ακαδημαϊκά προγράμματα), πτυχιούχο κοινωνιολογίας και μετέπειτα οικονομικών, γαμπρό του Ομπάμα και μεταξύ αυτών που είχε καλέσει ο Μάικλ Τζόρνταν για να ξαναβρεί τη φόρμα του πριν την επιστροφή του στο ΝΒΑ (2001), κρατά μέχρι σήμερα.

Ο Ρόμπινσον είχε ενημερώσει το 2014 πως η πρόσληψη του Μπλατ στους 'Ιππότες' μπορεί να ήταν ρίσκο για κάποιους, για εκείνον όμως, που τον γνώριζε καλά ήταν no-brainer.

" Ο Ντέιβ ήταν ένας από εκείνους τους τύπους που ενδιαφέρονται από τη μέρα που γεννήθηκαν για το παιχνίδι. Είτε ως παίκτης, είτε ως θεατής, είτε ως scout, είτε για να δει πώς παίζει ο αντίπαλος, τι κάνει. Την εποχή που ήμασταν συμπαίκτες στο Princeton δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι κόουτς, τι χρειάζεται να κάνεις, ποια είναι η δουλειά. Θα σας πω ωστόσο, ότι εκείνος έκανε όλα τα πράγματα που κάνει τη σήμερον ημέρα ένας προπονητής.

Ήξερε το scouting report της αντιπάλου καλύτερα και από τους παίκτες της, έπαιζε το παιχνίδι με την αίσθηση του να είναι ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους. Είχε εκπληκτική ικανότητα να δει πράγματα, που άλλοι δεν έβλεπαν".

North Carolina A & T center Juan Lanauze, left, goes up looking to pass over Princeton University forward Craig Robinson during the first half of NCAA preliminary basketball playoff action at the Palestra in Philadelphia on Tuesday, March 15, 1983. (AP Photo/Peter Morgan)
North Carolina A & T center Juan Lanauze, left, goes up looking to pass over Princeton University forward Craig Robinson during the first half of NCAA preliminary basketball playoff action at the Palestra in Philadelphia on Tuesday, March 15, 1983. (AP Photo/Peter Morgan) AP

Από την αρχή η Princeton offense που του δίδαξε ο Καρίλ ήταν η βάση της όποιας ομάδας, στην οποία δούλευε. " Έχει κάνει φανταστική δουλειά στο να αναμείξει όσα έμαθε από τον κόουτς Καρίλ με όσα ισχύουν στο μπάσκετ της σύγχρονης εποχής. Αυτό το βλέπεις στις αποστάσεις, στο γεγονός ότι ο κάθε παίκτης προσέχει και τους συμπαίκτες του -καλύπτει την όποια ατυχία.

Το βλέπεις και στο ότι έχει δει τι θα γίνει στο παιχνίδι, πριν γίνει. Κάτι που ήταν στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Καρίλ. Ο όρος που χρησιμοποιούσε ήταν "who could see". Εννοούσε 'αυτός που μπορεί να δει τι θα συμβεί, πριν συμβεί

Τον είχαν ρωτήσει αν ο Μπλατ μπορεί να βρει κοινή συνισταμένη με ένα νέο ταλέντο, όπως ήταν τότε ο Κάιρι Ίρβινγκ (να θυμίσω εδώ ότι αρχικά δεν υπολογιζόταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς -τον είχαν 'φευγάτο'. Άλλο που έμεινε με τις γνωστές συνέπειες). Ο Ρόμπινσον είχε πει ότι " αυτή είναι η ερώτηση των 64.000 δολαρίων. Τον πιστεύω, γιατί στο Princeton έπαιξε ως πόιντ γκαρντ. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να πραγματικά να παίζεις για τον κόουτς Καρίλ. Δεν είναι η επίθεση στο επίκεντρο. Όλα περιστρέφονται γύρω από την εξέλιξη των παικτών.

Στα χρόνια που έπαιξα και κοουτσάρισα, είδα αυτό που σας λέω στις ομάδες του Ντέιβ. Στους παίκτες του. Όλοι βελτιώνονται. Δηλαδή, όλοι όσοι έχουν τη διάθεση να τον ακούσουν, όταν διδάσκει".

Ζητήσαμε από τον Ντέιβιντ Μπλατ να μιλήσει για τον Ρόμπινσον, για να 'χουμε την πλήρη εικόνα. "Με τον Κρεγκ είμαστε φίλοι από τότε που παίξαμε μαζί στο Πρίνστον. Εκτός από καλός παίκτης, είναι και ένας φοβερός τύπος. Αυτό που νομίζω πως ξεχωρίζει σχετικά με τον Κρεγκ, είναι ότι θα μπορούσε να ξεχωρίσει ακόμα και στη σύγχρονο NBA. Θα ήταν τέλειος.

Χαίρομαι πολύ που δουλεύει για τους Νικς, με πρόεδρο τον Στιβ Μιλς, έναν ακόμη φίλο μου. Είχα τη χαρά να γνωρίσω και την αδερφή του, Μισέλ, πριν γίνει η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα. Όλα σχετικά με τον Κρεγκ είναι ξεχωριστά και ωραία".

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK