Ανώγεια και Πλάτανος τα μόνα δυσπρόσιτα στο ν.Ρεθύμνου

Ουσιαστικά με τη νέα απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το υπουργείο αποφάσισε να μετατρέψει σε δυσπρόσιτα και σχολεία που έχουν 10 μόρια και αυτά είναι μόνο τα σχολεία Ανωγείων και Πλατάνου

Τα μόνα δυσπρόσιτα σχολεία στο νομό Ρεθύμνου που αναγνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας είναι το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το Γυμνάσιο – Λύκειο Ανωγείων και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Πλατάνου… Αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα που κατάφερε η πίεση των φορέων και της ΕΛΜΕΡ προς το υπουργείο για τα δυσπρόσιτα σχολεία, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το Ρέθυμνο.

Ουσιαστικά με τη νέα απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το υπουργείο αποφάσισε να μετατρέψει σε δυσπρόσιτα και σχολεία που έχουν 10 μόρια και αυτά είναι μόνο τα σχολεία Ανωγείων και Πλατάνου.

Αποτελεί, όμως, πραγματικό ερώτημα το πώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων (γιατί προφανώς αυτό δεν ισχύει μόνο στο Ρέθυμνο) και πράττει κατά το δοκούν. Πώς είναι δυνατόν τα προηγούμενα χρόνια να είχαν χαρακτηριστεί δυσπρόσιτα τα δημοτικά σχολεία Ζωνιανών, Λιβαδίων, Φουρφουρά και το γυμνάσιο Κράνας και σήμερα να θεωρούνται δυσπρόσιτα μόνο των Ανωγείων και του Πλατάνου;

Ποια είναι τα κριτήρια που υιοθέτησε το υπουργείο παιδείας; Ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών; Τα χιλιομετρικά δεδομένα πόσο διαφορετικά είναι για τα Ανώγεια και τα Λιβάδια, τα Ζωνιανά και την Κράνα, ή τον Πλάτανο και τον Φουρφουρά;

Εννοείται ότι ο ορισμός των σχολείων σε Ανώγεια και Πλάτανο ως δυσπρόσιτα είναι απόλυτα λογικός, παράλογος όμως είναι ο αποκλεισμός των υπολοίπων.

60 ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – 25 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ!

Πάντως με την τελική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των σχολείων τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «δυσπρόσιτα» στην Κρήτη. Ως δυσπρόσιτα χαρακτηρίστηκαν 60 σχολεία, σε σχέση με τα 26 τα οποία είχαν αρχικά προταθεί για την Κρήτη, με τα 25 από αυτά να βρίσκονται τελικά στον νομό Χανίων.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία επανακατατάσσονται από το σχολικό έτος 2018-2019 οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας σε 13 αξιολογικές κατηγορίες τις Α, Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ,Ζ,Η,Θ,Ι,ΙΑ,ΙΒ, και ΙΓ.
Σύμφωνα με την απόφαση, αυξάνονται κατά μια οι κατηγορίες και έτσι ως δυσπρόσιτα χαρακτηρίζονται τα σχολεία των τεσσάρων τελευταίων κατηγοριών Ι, ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ (10 - 11 -12 -13 μόρια).
Συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα 25 σχολεία από 12 αρχικά στα Χανιά, 12 σχολεία από 6 αρχικά στο Ηράκλειο, 16 σχολεία από 8 αρχικά στο Λασίθι και 7 σχολεία (όλα σε δύο περιοχές) από κανένα αρχικά στο Ρέθυμνο.

Αναλυτικά τα σχολεία της Κρήτης τα οποία χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα για τη σχολική χρονιά 2018-2019:
Ρέθυμνο

Λύκειο: Ανωγείων
Γυμνάσιο: Ανωγείων
Δημοτικά Σχολεία: Ανωγείων, Πλατάνου
Νηπιαγωγεία: Ολοήμερο Ανωγείων, μονοθέσιο Ανωγείων, Πλατάνου
Χανιά
Λύκεια: Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων. 
Γυμνάσια: Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων. 
Δημοτικά Σχολεία: Χώρας Σφακίων, Βουβά, Γαύδου, Ροδοβανίου, Ασή Γωνιάς, Ανώπολης, Ασκύφου, Παλαιόχωρας, Κουντούρας.

Νηπιαγωγεία: Γαύδου, Σκαλωτής, Πατσιανού, Χώρας Σφακίων, Ανώπολης, Βουβά, Ασή Γωνιάς, Ασκύφου, Ροδοβανίου, Κουντούρας, 1ο Παλαιόχωρας, 2ο Παλαιόχωρας.
Ηράκλειο
Δημοτικά Σχολεία: Αμιρά, Άρβης, Αντισκαρίου, Κρότου, Σκουρβούλων, Ψαρής Φοράδας.
Νηπιαγωγεία: Άρβης, Αντισκαρίου, Αχεντριά, Καστρί, Σκουρβούλων, Ψαρής Φοράδας
Λασίθι

Λύκειο: Τζερμιάδων
Γυμνάσια: Τζερμιάδων, Χανδρά, Παλαικάστρου. 
Δημοτικά Σχολεία: Αγίου Γεωργίου, Αρμένων Σητείας, Μαλών, Ζάκρου, Γουδουρά, Παλαικάστρου
Νηπιαγωγεία: Ζηρού, Ζάκρου, Αγίου Γεωργίου, Παλαικάστρου, Μαλών, Γουδουρά.

Πηγή: Αγγελική Καλλέργη - goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ