Ανυπόταχτη Κρήτη: Το Αεροδρόμιο στο Καστέλλι πλήττει άνθρωπο και περιβάλλον

Εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 19/4 και ώρα 6:30 μμ στο Πολύκεντρο (Ανδρόγεω 2)

Εκδήλωση με θέμα "Αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος: Μια φαραωνική επένδυση που πλήττει άνθρωπο και περιβάλλον" πραγματοποιείται την Παρασκευή 19/4 και ώρα 6:30 μμ στο Πολύκεντρο (Ανδρόγεω 2)

Ομιλητές:

Μέλος της Πρωτοβουλίας πολιτών για την διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος

Πιαγκαλάκης Γιώργος, Πολιτικός Μηχανικός, επικεφαλής Ανυπόταχτης Κρήτης

Στη σχετική ανακοίνωση της "Ανυπόταχτης Κρήτης" αναφέρονται τα εξής:

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι βρίσκεται προ των πυλών. Το μόνο που απομένει για την έναρξη των εργασιών στην πεδιάδα του Καστελλίου είναι η επικύρωση από την ελληνική Βουλή, της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από 2 μήνες περίπου ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και την εργολαβική κοινοπραξία ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (ΤΕΡΝΑ+GMR Airports Limited).

Πρόκειται για μια επέμβαση που θα αλλάξει πλήρως και ανεπίστρεπτα τον χαρακτήρα και την κοινωνική σύσταση της περιοχής. Η εκρίζωση 200.000 ελαιοδένδρων σε έκταση 12.000 στρεμμάτων δεν θα μειώσει μόνο την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου της περιοχής, που είναι η 2η μετά την Μεσαρά, αλλά θα αφήσει άκληρους αρκετούς εκ των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν, ενδεχομένως, επάγγελμα ή να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα της νήσου. Οι 260.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα εκλύονται κάθε χρόνο θα καταλήγουν στα 1,8 εκ. ελαιόδενδρα και όλα τα αγροτικά είδη της Πεδιάδας. Παράλληλα ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία των κατοίκων στα αστικά κέντρα, καθώς η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα θα καταλήγει στο φράγμα Αποσελέμη, άρα και στις βρύσες των σπιτιών σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό, κατ’ουσίαν, αεροδρόμιο, την κατασκευή του οποίου θα χρεωθεί το δημόσιο, δηλαδή ο λαός και οι εργαζόμενοι, ενώ τα κέρδη του θα τα εισπράττει η εργολαβική κοινοπραξία για 37 χρόνια. Όπως σε όλα τα έργα ΣΔΙΤ, που επιβάλλονται από την ΕΕ, έτσι και σε αυτό, επωφελούνται αποκλειστικά οι ιδιώτες και ζημιώνεται το δημόσιο. Η αποπληρωμή των εργολάβων θα ανέλθει σε τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για απαλλοτριώσεις και οδικές υποδομές θα τα δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους διεθνείς τραπεζίτες.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις που η κοινοπραξία επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, φαίνεται ότι θα είναι στυγνά εκμεταλλευτικές. Αυτό συμπεραίνεται εύκολα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχική μελέτη του υπουργείου Υποδομών προέβλεπε κόστος 850 εκ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας κυμαίνεται στα 480 εκ. ευρώ, επειδή έγινε με... «τιμές κρίσης», όπως η ίδια παραθέτει. Παράλληλα, το νέο αεροδρόμιο αποτελεί μια ανορθόδοξη «λύση» της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Η μεγάλη απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου θα αυξήσει τόσο τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού (περίπου 40΄ απαιτεί τώρα ο δρόμος Ηράκλειο-Καστέλλι), όσο και το συνολικό κόστος του.

Ακόμα, πρόκειται για μία ενδεχομένως επικίνδυνη για τον κρητικό λαό επένδυση λόγω των γεωπολιτικών της προεκτάσεων ή/και βλέψεων. Είναι, αρκετά παράδοξο το ότι δεν αξιοποιείται το υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο για τη μείωση του κόστους κατασκευής. Αντιθέτως, το νέο αεροδρόμιο θα χωροθετηθεί παράλληλα και σε άμεση επαφή με το στρατιωτικό. Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι από τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση του ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, η Κρήτη προωθείται από ευρωπαϊκά και αμερικάνικα επενδυτικά συμφέροντα να διαδραματίσει, σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σας καλούμε όλους στην εκδήλωση – συζήτηση της Ανυπόταχτης Κρήτης ώστε να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στην οργάνωση της αντίστασης απέναντι στα σχέδια για νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Γιατί έργα σαν αυτό πρέπει να γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού κι όχι του κεφαλαίου, αλλά και την εξασφάλιση της ειρήνης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ