Από αργά το βράδυ ... αποχαιρετούμε τον Ηφαιστίωνα!

Η πρόγνωση του καιρού - Κλειστά σχολεία σε ορεινές περιοχές της Κρήτης

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά προβλέπονται, για την Κρήτη σήμερα.

Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Με απόφαση του Δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Μυλοποτάμου, δεν λειτούργησαν σήμερα την Τετάρτη 8 Ιανούαρίου 2020 λόγω ψύχους και έντονων καιρικών φαινομένων.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου, με απόφαση του Δημάρχου, Παντελή Μουρτζανού, παρέμειναν κλειστά τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου την Τετάρτη 08-01-2020 προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα κατά την μεταφορά των μαθητών.

Κλειστά τα σχολεία και στον Δήμο Γόρτυνας. Στην ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνονται τα εξής:

Ο Δήμος Γόρτυνας ανακοινώνει ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλες οι σχολικές μονάδες (Βρεφικός, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη 8/1/2020.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ως και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα θα καθοριστεί με νέα απόφαση. Στα συγκροτήματα του Οροπεδίου και ειδικότερα στο νηπιαγωγείο παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα Ανώγεια κλειστά έμειναν σήμερα το δημοτικό, το Νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός, ενώ κανονικά ξεκινούν τα μαθήματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής.

Ανοιχτά ήταν τα σχολεία στο δήμο Ηρακλείου, με εξαίρεση το 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο λόγω εργασιών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ μάθημα δε θα κάνει και η Γ'Λυκείου του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, ενώ το υπόλοιπο σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά.

Όπως διευκρίνισε στο Cretalive, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Αγγελάκης, η περίπτωση του 3ου Λυκείου είναι ιδιάζουσα, καθώς για την επιδιόρθωση της βλάβης στον καυστήρα ζητήθηκε πίστωση χρόνου, μίας ημέρας. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί άμεσα, ελήφθη η απόφαση να μην κάνουν μαθήματα τα παιδιά της Γ'Λυκείου σήμερα. Για περιπτώσεις πιο σύνθετων προβλημάτων στη θέρμανση άλλων σχολείων, δεν είναι εφικτό να ληφθεί απόφαση για κλείσιμο των σχολείων για όσο διάστημα απαιτείται για την διόρθωση των προβλημάτων.

Με το χειμωνιάτικο σκηνικό να παραμένει, αλλά σαφώς πιο ήπιο, συνεχίζει την επέλαση του στην Κρήτη ο Ηφαιστίωνας.

Παρά το ότι από σήμερα το βράδυ αναμένεται πλήρης υποχώρηση της κακοκαιρίας, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι 8 με 9 μποφόρ, ενώ θα εξασθενήσουν σταδιακά. Το κρύο όμως θα συνεχιστεί, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα τους καλεί να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και αγκυροβολίας, προς εξαφάνιση της ασφάλειας των σκαφών τους. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα, προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε πολλαπλά σημεία, βρίσκονται οχήματα έργου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και στο Δήμο Μαλεβιζίου, για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βατότητα του οδικού δικτύου, ειδικά στον ορεινό όγκο, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα, όπου έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις. Ο Δήμος Μαλεβιζίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, ειδικά σε ώρες και περιοχές αιχμής των καιρικών φαινομένων.

Ο «Ηφαιστίωνας» έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο νομό Ρεθύμνου. Τόσο η Πυροσβεστική όσο και η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας.

Το σημείο όπου χρειάζεται προσοχή- την κυκλοφορία ρυθμίζει η τροχαία ΒΟΑΚ- βρίσκεται στη γέφυρα του Πετρέ όπου το ύψος των κυμάτων και η ορμή τους μετέφεραν στο οδόστρωμα πέτρες από το τοιχίο το οποίο υπέστη φθορές.

Στον Ψηλορείτη, παρότι το χιόνι έφτασε μέχρι και τα πεδινά του δήμου Ανωγείων, δεν έχει παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα που να αφορά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταγράφονται καταπτώσεις βράχων και πετρών, δημιουργεί η κακοκαιρία και στα Χανιά. Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατάνι, Νωπήγεια λόγω κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου. Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο. Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε πολλαπλά σημεία, βρίσκονται οχήματα έργου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και στο Δήμο Μαλεβιζίου, για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βατότητα του οδικού δικτύου, ειδικά στον ορεινό όγκο, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα, όπου έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ