Από που προήλθε ο εκκωφαντικός κρότος που ξεσήκωσε τα Χανιά;

Ήταν όντως σπάσιμο φράγματος ήχου από μαχητικό αεροσκάφος;

Αναστάτωση προκάλεσε ένας εκκωφαντικός κρότος όπως έγραψε και το cretalive, που ακούστηκε περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης και τον άκουσαν όλα τα Χανιά, από τη Σούδα μέχρι το Κολυμπάρι.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, καθώς στο Μάλεμε πραγματοποιείται άσκηση και διερευνάται αν ο κρότος προήλθε από εκεί.

Το διαδίκτυο πήρε κυριολεκτικά φωτιά, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για σπάσιμο του φράγματος του ήχου από μαχητικό αεροσκάφος.

Όπως γράφει το parakritika.grκαι σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, ο κρότος δεν φαίνεται να προήλθε ούτε από το Μάλεμε και την άσκηση που γίνεται εκεί.

Όλα λοιπόν συντείνουν στο ότι πιθανώς κάποιο μαχητικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου αν και αναμένεται επίσημη ενημέρωση…

Ενημέρωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Λιμεναρχείου Χανίων:

«Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοινώνει την εκτέλεση βολών όπλων ευθυτενούς τροχιάς, στο ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΜΑΛΕΜΕ για τον Ιανουάριο 2020 ως κάτωθι:

– Στις 14, 16, 28 & 30 Ιανουαρίου 2020 από 09:00 έως και 13:30 και επιπλέον για την 28η Ιανουαρίου 2020 από 19:00 έως 23:00.

Παρακαλούνται οι Πλοίαρχοι – Κυβερνήτες και Ναυτικοί πράκτορες των σκαφών για την αποφυγή διέλευσης από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Οι ναυταθλητικοί και αλιευτικοί σύλλογοι παρακαλούνται για την τήρηση των διαλαμβανομένων στην παρούσα».

Τι είναι το σπάσιμο του φράγματος του ήχου

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη. Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο. Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.

Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

Η πολεμική εμπλοκή στα αιματοβαμμένα τους σχέδια και το άπλωμα του καρκίνου των βάσεων κάνουν ΜΠΑΜ!

Έξω στα μπαλκόνια πάλι οι Χανιώτες, φόβος και ανησυχία για το νέο κρότο που ακούστηκε στην πόλη μας. Συνέχεια των προηγούμενων κρότων του καλοκαιριού, που όμως πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες, όντας σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης και κόντρας ΗΠΑ – ΙΡΑΝ, όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών και της αντιδραστικής κόντρας αστικών τάξεων Ελλάδας Τουρκίας για όμορρους ρόλους και βλέψεις.

Σύσσωμη η ελληνική πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις τους, όλο το πολιτικό προσωπικό ομονοούν στο δόγμα ”γη και ύδωρ” στους Αμερικάνους φονιάδες, ενίσχυση και άπλωμα των βάσεων-μαγνητών πολέμου και ολέθρου, φέρτε κι άλλα αεροπλάνα και βαπόρια όταν την ίδια ώρα ο λαός πεινάει.

Μπλεκόμαστε άσχημα! Κι αν τα χειρότερα των σεναρίων αργήσουν να έρθουν, δεδομένη είναι η τρομοκρατία, το κλίμα υποταγής και πειθάρχησης, ο μιλιταρισμός, η φασιστικοποίηση. Θέλουν να μας εθίσουν στον πόλεμο και την καταστροφή! Να αντισταθούμε στην μετατροπή της πόλης και ολάκερης της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο! Να αγωνιστούμε για την ειρήνη, τη φιλία με τους γύρω λαούς!

Να παλέψουμε ενάντια στο καθεστώς του βαθέματος της εξάρτησης, στα σχέδια κεφάλαιου-ιμπεριαλισμού. Άλλος δρόμος, πέρα από το δρόμο της αντίστασης, της μαζικής αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης δεν υπάρχει! Να σπάσουμε το κλίμα μοιρολατρίας και φόβου απέναντί τους, παίρνοντας κουράγιο από το Γαλλικό λαό που ένα μήνα αντιστέκεται και απεργεί, από τα εκατομμύρια απεργών στην Ινδία, από τα εκατομμύρια λαού στις χώρες τις λατινικής αμερικής.

Πρωτοβουλία Αντίστασης 14/1/2020

Πηγή: parakritika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ