Δεν ήξεραν, δεν ρωτήθηκαν για τα δύο αεροδρόμια και τώρα...γκρινιάζουν!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η λογική "αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς" δεν "χωνεύεται" εύκολα από τους τοπικούς φορείς....

Του Αντώνη Παντινάκη

Υπογραφές έπεσαν, όνομα δόθηκε ( ; ) - αν και ακόμα δεν το είδαμε, σπεύσαμε να το βαφτίσουμε το αεροδρόμιο Καστελλιου!
Κι όλα αυτά εν απουσία κι εν αγνοία των τοπικών φορέων!

Η λογική "αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς" δεν χωνεύεται εύκολα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης έχει διττή ανάγνωση/οπτική για τις εξελίξεις, μια θετική και μια αρνητική:
"Ειναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπεγράφη αυτή η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μια σύμβαση που θα μπορούσε να υπογραφεί και πιο μπροστά. Όμως, πρέπει να πω ότι είναι αρνητικο που δεν παρευρέθη κάνεις φορέας της Κρήτης σε αυτή την συνάντηση.
Δεν γίνεται βουλευτές του νησιού(όλων των κομμάτων) , η Περιφέρεια και οι Δήμοι να μην προσκαλούνται σε αυτή την συνάντηση. Το έργο αυτό δεν είναι κανενός κόμματος! Είναι ένα έργο των πολιτών της Κρήτης, για την ανάπτυξη της Κρήτης! " ήταν το πρώτο σχόλιο του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος παρατήρησε επίσης ότι "είναι ιδιαίτερα αρνητικό το ότι σχεδιάζεται η αξιοποίηση του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" χωρίς να γνωρίζει ούτε ο Δήμος Ηρακλείου, ούτε η Περιφέρεια ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός".

Τι γίνεται με το "Νίκος Καζαντζάκης";

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπενθύμισε ότι "πριν από τέσσερα χρόνια, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" ένα νέο Ελληνικό.
Άρα, πρέπει να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Εμείς ούτε γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου".

Η "καλή διάθεση", η" κάθοδος" του πρωθυπουργού και το άλλο... μοντέλο

" Αυτό γίνεται διαχρονικά!" συνέχισε ο κ. Αρναουτακης. "Εμείς αυτό που ζητούμε από την εκάστοτε ηγεσία είναι οποιοσδήποτε προγραμματισμός γίνεται για έργα στην Κρήτη να γίνεται παρουσία κι εν γνώσει φορέων του νησιού!

Εγώ διαχρονικά ενημερώνομαι μόνο όταν πάω στην Αθήνα και βρίσκω Υπηρεσιακούς παράγοντες, πολλές φορές και τους Γενικούς Γραμματείς ή και τον εκάστοτε Υπουργό. Αυτό δεν είναι σοβαρό. Αυτό που χρειάζεται είναι να μας καλούν και να κάνουμε μαζί τον σχεδιασμό. Έχουμε όλη την καλή και θετική διάθεση να γίνουν κάποια πράγματα στο νησί".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την κάθοδο του πρωθυπουργού: "Δεν γνωρίζουμε εάν θα γίνει επίσημα στις 8 του μήνα η κάθοδος του πρωθυπουργού και των Υπουργών. Κι αυτό είναι επίσης κάτι το αρνητικό" υποστήριξε, προσθέτοντας πως "αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι εάν θέλουμε να στηριχθουμε σε μια ανάπτυξη, εάν θέλουμε να στηριχθουμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μαζί με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Είναι ένα Ν μοντέλο που πρέπει να επενδύσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς έχουμε όλη την θετική διάθεση απέναντι στην εκάστοτε κεντρική εξουσία".

"Η ενημέρωση που έχουν όλοι οι φορείς της Κρήτης είναι μηδενική" υπερθεμάτισε ο κ. Μανώλης Φραγκακης, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

Οι πληροφορίες που έχει είναι αντικρουόμενες: "Προσωπικά δεν ξέρω τίποτα. Από την μόνη ενημέρωση που έχω, από την εταιρεία, ξέρω ότι υπάρχει πιθανότητα η έναρξη παραχώρησης, η υπογραφή να γίνει και μέχρι τέλος του μήνα στην Αθήνα, κι όχι εδώ στις 8 Φλεβάρη.
Η άλλη πληροφορία που έχω είναι ότι θα κατέβει ο πρωθυπουργός στις 8 Φεβρουαρίου μαζί με το κλιμάκιο που θα τον συνοδεύει, και η εταιρεία θα κάνει μια εκδήλωση στο χώρο όπου δημιουργείται το εργοτάξιο".

Ο κ. Φραγκακης δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για το ότι "τελειώνει ο μήνας και δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα έρθει ο πρωθυπουργός".

Μολαταύτα, "προετοιμαζομαστε πάντως για το υπόμνημα που πρέπει να του δώσουμε, γιατί έχουμε αρκετά προβλήματα και αρκετά πράγματα που πρέπει να διεκδικησουμε, και τα οποία δεν είχαν συμφωνηθεί με τη σύμβαση παραχώρησης".

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αφουγκράζεται τον προβληματισμό και την αγωνία των κατοίκων που διαφωνούν με το έργο.
"Αντιλαμβανομαστε τους προβληματισμούς αυτών των ανθρώπων. Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους. Όμως εμείς σαν δημοτική αρχή βρήκαμε ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί. Το εργοτάξιο είχε ξεκινήσει. Οφείλουμε λοιπόν να μειώσουμε όσο γίνεται τα αρνητικά του έργου και να τονωσουμε τα θετικά. Αυτή είναι και η εντολή που έχουμε από τον κόσμο, εκλεγηκαμε με αυτό το πράγμα στα χέρια μας" τόνισε, δεσμευομενος ότι "θα ξεκινήσουμε να ωφελήσουμε την περιοχή - ήδη ξεκινήσαμε με τον τοπικό χωρικό, που επετεύχθη σε ενάμιση μήνα κι ήταν μια τεράστια επιτυχία της δημοτικής μας αρχής. Κι αυτή ήταν η πρώτη κίνηση για να μην έχουμε μια άναρχη ανάπτυξη γύρω από το νέο αεροδρόμιο".

Την άμεση αντίδραση και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού προκάλεσαν τα όσα αιωρούνται για την επόμενη μέρα στο "Νίκος Καζαντζάκης", μετά τις υπογραφές για το αεροδρόμιο Καστελλίου.

"Δεν έχουμε ενημερωθεί από κανένα, ούτε από τον αρμόδιο Υπουργό, ούτε από καμιά άλλη αρχή" επισήμανε αρχικά ο κ. Λαμπρινος, που εξέφρασε την απορία και την έκπληξη του "γιατί υπάρχει αυτή η παράλειψη από τους αρμοδίους".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου πρόκειται να συναντηθεί με τον Περιφερειαρχη Κρήτης τις επόμενες μέρες, για να συζητήσουν για όλες αυτές τις εξελίξεις, ενώ ανακοίνωσε ότι η Λοτζια "έχει πρόθεση και προτίθεται να το πράξει εντός των προσεχών ολίγων μηνών, να αναθέσει μια μελέτη για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά ολόκληρη την κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού και όχι μόνο το αεροδρόμιο "Καζαντζάκης", με ο, τι αυτό συνεπάγεται".

Η δημοτική αρχή θα επιδιώξει μάλιστα και " την παροχή εξηγήσεων, γιατί δεν μας ενημέρωσαν για το τι προτίθεται να πράξουν σε μια περιοχή καίρια σημασίας για τον Δήμο Ηρακλείου", σύμφωνα με τα όσα διεμηνυσε ο κ. Λαμπρινος, ο οποίος πάντως ευελπιστεί ότι "οι ίδιοι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν την παράλειψη αυτή και αυτεπαγγελτως θα προχωρήσουν στην ενημέρωση μας για το τι ακριβώς εννοούν μιλώντας για την ανάπλαση του "Νίκος Καζαντζάκης".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ