Δεσμεύσεις Ξανθού για τα κτήρια του ΙΚΑ σε Ηράκλειο και Χερσόνησο

Τι είπε στη Βουλή και για νέα Περιφερειακά Ιατρεία, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη

Σημαντικές ειδήσεις για την υγεία στο Νομό Ηρακλείου αλλά και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου στον Νομό προκύπτουν μέσα από τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας.

Πρώτον, «το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Να είσαστε απόλυτα σίγουρος», απάντησε απευθυνόμενος στον Νίκο Ηγουμενίδη ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ερώτηση για την παραχώρησή στο Υπουργείο Υγείας του σημερινού κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και του κλειστού ΙΚΑ Χερσονήσου με στόχο να λειτουργήσουν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

«Είμαστε σε μια φάση που με το Υπουργείο Εργασίας έχουμε ισχυρή πολιτική συνεννόηση και βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και τάχιστα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για παραχωρήσεις κτηρίων και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Δεύτερον, αναφορικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης των νέων Περιφερειακών Ιατρείων σεΒαγιωνιά, Μάταλα και Στάβιες που έθιξε ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Υπουργός απάντησε: «Χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να δούμε κατά προτεραιότητα τα συγκεκριμένα περιφερειακά ιατρεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή τωνΜατάλων, της Βαγιωνιάς και στις Στάβιες».

Τρίτον, η μία από τις δύο πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι στο Ηράκλειο.

«Η μία θα είναι στο Ηράκλειο ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας και των συγκεκριμένων ανθρώπων της ιατρικής σχολής», επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός για την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στο Ηράκλειο.

«Θα είναι σε μία δομή, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως δημοτικό ιατρείο και θα είναι και μία πρωτότυπη σύμπραξη ανάμεσα στο ΕΣΥ, στο Πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι, λοιπόν, μία ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία εκτός από υπηρεσίες υγείας, όπως όλες οι τοπικές μονάδες, θα παρέχει και συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση».

Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κτήριο του ΙΚΑ, του Αγίου Μηνά και στον σχεδιασμό από τον Μάιο του 2015: «Στον σχεδιασμό μας προβλεπόταν να γίνει ένα Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή ένα κέντρο υγείας, που θα εκπαιδεύει τους γιατρούς. Το Μάιο του 2015, όταν δηλαδή στο Ηράκλειο γινόταν συζήτηση να γίνει ένα μικρό Mall, ένα εμπορικό κέντρο στο αντίστοιχο κτήριο, ανταλλάξαμε επιστολές, εγώ προσωπικά ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας με τον κ. Θεωνά –τότε Διοικητή του ΙΚΑ- για την παραχώρηση της χρήσης αυτού του κτηρίου που είναι στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Στην ίδια αλληλογραφία ζητάγαμε και το κτήριο του ΙΚΑ της Χερσονήσου, ένα κτήριο που θέλαμε να στεγάσει επίσης Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου».

«Ενώ και στις επαφές μας μαζί, που γνωρίζετε την πρόταση αυτή και στις επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, πουθενά δεν είχα αρνητική απάντηση, είναι απορίας άξιο γιατί ακόμα δεν έχουν παραχωρηθεί αυτά τα δύο κτήρια για χρήση στο Υπουργείο Υγείας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην διοικητής της 7ης ΥΠΕ.

Σχετικά με τα 3 Περιφερειακά Ιατρεία σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης: «Στον σχεδιασμό μας, με βάση την κίνηση του πληθυσμού και την ανάλυση του Xάρτη Yγείας, προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων ιατρείων στα Μάταλα και στη Βαγιωνιά, σας αναφέρω τις συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, ακολουθώντας τον πληθυσμό και αντικαθιστώντας άλλα ιατρεία. Όπως είχατε πει, δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας, θα ανοίξουμε καινούργιες όπου χρειάζονται», ενώ για τις Στάβιες ανέφερε ότι «ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν εξοπλίσει ένα ιατρείο που θα το ζήλευαν πολλά περιφερειακά ιατρεία και όχι μόνο του Ηρακλείου. Αυτά τα ιατρεία, παρά το γεγονός ότι βλέπω θετική ανταπόκριση από παντού, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Επιπλέον, σχετικά με την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ για την αντιμετώπιση των αναγκών της καρδιοχειρουργικής και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, είπε ο βουλευτής: «Δίπλα στην αίθουσα των καθετηριασμών του ΠΕΠΑΓΝΗ -τα χωρίζει ο διάδρομος του Νοσοκομείου- υπάρχει αίθουσα με επτά κρεβάτια ΜΕΘ, επτά κρεβάτια δηλαδή που μπορούν να στηρίξουν απολύτως και να υποστηρίξουν την αναπνευστική, τη νεφρική, την καρδιακή λειτουργία».

«Είχε δρομολογηθεί και είχαν προσληφθεί και αναισθησιολόγος επικουρικός και εντατικολόγος επικουρικός. Ωστόσο, αυτή η Μονάδα δεν άνοιξε ποτέ, οι γιατροί αυτοί, παρά το ότι προσλήφθηκαν ως επικουρικοί γι’ αυτή τη Μονάδα, δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτή τη Μονάδα», τονίστηκε στη συζήτηση.

Στα πλαίσια της απάντησης του ο Υπουργός, επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. «Η ερώτησή σας κυρίως αφορά όχι το κομμάτι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχουμε ήδη επτά σε λειτουργία στον Νομό Ηρακλείου, πέντε στο κυρίως αστικό κέντρο της πόλης και δύο σε περιαστικούς δήμους. Έχουμε δώδεκα συνολικά Τοπικές Μονάδες σε όλη την Κρήτη».

Επιπλέον, ανέφερε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ότι «υπάρχει στο σχεδιασμό και είναι στη φάση όμως της μελέτης επί του παρόντος μία Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τα προγραμματισμένα περιστατικά του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άρα, ένα κομμάτι από τον όγκο φροντίδας που παρέχεται από τη σημερινή Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης των Καρδιοπαθειών θα μπορεί να καλυφθεί από αυτήν την One Day Clinic για τα περιστατικά τα αιμοδυναμικά».

Στα πλαίσια μιας μακράς αλλά ουσιαστικής συζήτησης, ο Υπουργός και ο βουλευτής αναφέρθηκαν σε πρόσωπα που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα από την πλευρά του Νίκου Ηγουμενίδη ότι «η πρόταση της Αριστεράς ακουμπά στη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, στηρίζεται στην πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και έχει την καθολική αποδοχή των φτωχών, των αδύναμων, των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα υγείας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ