Δύο εκδρομές από τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου ( www.pezoporikos.gr) διοργανώνει για αυτή την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, δύο διαφορετικές πεζοπορικές εξορμήσεις μία για αρχάριους και μία για έμπειρους πεζοπόρους:

Α. Θόλος - Ψείρα – Θόλος

Περιγραφή Κυριακάτικο πρωϊνό με πεζοπορία στα Μινωϊκά μονοπάτια της Ψείρας και κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά της. Απογευματάκι χαλάρωση στην παραλία του Θόλου.

Η Ψείρα είναι ακατοίκητη νησίδα της Κρήτης. Η θέση της είναι στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λασιθίου, στον κόλπο του Μιραμπέλου. Οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του, το οποίο θυμίζει το γνωστό παράσιτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Έπειτα από έρευνες, ανακαλύφθηκαν ερείπια οικιών ενός οικισμού, ο οποίος ανάγεται στην Πρωτομινωϊκή Περίοδο. Αυτά προφανώς ήταν πετρόκτιστα και διώροφα. Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και αγγεία, όπως επίσης και νεκροταφείο. Χαρακτηριστικό δείγμα των αγγείων είναι ο πυθαμφορέας του 1.600-1.500 π.Χ., ο οποίος είναι διακοσμημένος με κεφάλια από βόδια και κλάδους ελιάς σε κάθε πλευρά του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι ο τόπος ήταν πλούσιος και οι κάτοικοι ήταν εύποροι έμποροι και ψαράδες. Επίσης, πιθανότατα ασχολούνταν με την επεξεργασία σφουγγαριών και πορφύρας. ( πηγή: Βικιπαίδεια)

Το καϊκι θα μας μεταφέρει σε ομάδες των 10 ατόμων από το λιμάνι του Θόλου στην Ψείρα. Παραμένουμε στο νησί για τρεις ώρες για πεζοπορία και κολύμπι. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Θόλο, όπου και παραμένουμε για 1.30-2 ώρες για φαγητό, καφέ κ.α ( προαιρετικά) ή κολύμπι.

( Σε περίπτωση κακοκαιρίας ( δυνατών ανέμων ) το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στην Κριτσά και θα πεζοπορήσουμε σε καλντερίμι από την Κριτσά μέχρι το οροπέδιο Καθαρό. Ώρες πορείας : 4 )

Ώρες πορείας : 3
Επικεφαλής : Αριάδνη Ψυλλάκη
Αναχώρηση στις 8:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας Πληροφορίες ,εγγραφές καθημερινές 8-10 το βράδυ , Αβέρωφ 25 τηλ. 2810344588 και ηλεκτρονικά

Β. Πέτρα Σελί - Άγιος Ζήνας - Κάστρο - Τεμένια

Περιγραφή

Το λεωφορείο περνάει από τον Ομαλό Χανίων και μας μεταφέρει στην τοποθεσία Πέτρα Σελή ( 980 μ.) απ΄όπου και ξεκινάμε την πορεία μας αρχικά μέσα από τις ανεμογεννήτριες και στη συνέχεια από μονοπάτι μέχρι την κορυφή του Αγίου Ζήνα ( 1332 μ.). Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή περνώντας από τις τοποθεσίες Αχλαδια , Βασιλικό Πέρασμα και κάνουμε στάση στην κορυφή Πύργος ( 1037 μ.). Συνεχίζουμε την πορεία μας καθοδικά μέχρι τα Τεμένια. Ανάλογα με το χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για φαγητό στη Σούγια ή στον Ομαλό Χανίων. Ώρες πορείας : 6 Επικεφαλής : Γιώργος Αναγνωστόπουλος Αναχώρηση στις 6:00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας Πληροφορίες ,εγγραφές καθημερινές 8-10 το βράδυ , Αβέρωφ 25 τηλ. 2810344588 και ηλεκτρονικά


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ