"Άνοιξαν" οι κάλπες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Οι εκλογές διενεργούνται σήμερα Σάββατο 17, αύριο Κυριακή 18 και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ.

Άνοιξαν  σήμερα οι κάλπες για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου την ψήφο των εργαζομένων διεκδικούν οι παρατάξεις Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων, Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία και Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων.

Οι εκλογές διενεργούνται  σήμερα Σάββατο 17, αύριο Κυριακή 18 και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, των συνδικαλιστών που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ ,κ. Γιάννης Γωνιανάκης χαρακτήρισε τις εκλογές ως τις πιο απαράδεκτες της ιστορίας του Εργατικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα, είπε: "Oι σημερινές εκλογές είναι οι πιο απαράδεκτες εκλογές που διεξάγονται στην ιστορία του Εργατικού Κέντρου. Ήδη σαν παράταξη έχουμε καταθέσει τρεις ενστάσεις. Και τώρα που ξεκίνησε η διαδικασία δεν έχει δοθεί μητρώο, εκλογικός κατάλογος στις παρατάξεις για να ξέρουμε ποιος ψηφίζει. Ήδη καταγγείλαμε το Σωματείο που εμφανίζει 15 παραιτήσεις χωρίς να έχουν γίνει και να αντικαθίστανται παράνομα αντιπρόσωποι. Είναι απορίας άξιον πώς σήμερα δεν έχει παρέμβει κάποιος με όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εμείς καλούμε τους συνδικαλιστές, τους αντιπροσώπους να βγάλουν συμπεράσματα, να έρθουν και να ενισχύσουν την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Είμαστε κάθε μέρα στο μετερίζι και το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Ετοιμάζουμε την απεργία στις 28 Νοεμβρίου για να δώσουμε μια απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, την αντεργατική, ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα που ουσιαστικά θέλουν να μας κάνουν σκλάβους στον 21ο αιώνα".

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων κ. Βοργιάς δήλωσε: "Ξεκίνησαν οι εκλογές, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες ακούστηκαν πολλά. Θεωρώ ότι οι τόνοι κατέβηκαν. Κάποιοι έλεγαν ότι το Συνέδριο είχε συγκληθεί παράνομα. Με ομόφωνη όμως απόφαση που πάρθηκε, αποφασίστηκε ότι είχε συγκληθεί νόμιμα. Ακολούθησαν ένα σωρό καταγγελίες, περί μητρώων και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Παρ'όλα αυτά, οι εκλογές διεξάγονται κανονικά, γιατί όλα έγιναν νόμιμα. Αν υπήρχε τίποτα παράνομο δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν. Ωστόσο από την αρχή έλεγα σε πολιτισμένο κλίμα ότι καθένας μπορεί να εκφράσει τις διαφωνίες του με ενστάσεις και να πει οτιδήποτε. Όπως κι έχει δικαίωμα μετά τις εκλογές να προσφύγει για την εγκυρότητα των εκλογών. Μπορούμε δηλαδή με έναν πολιτισμένο τρόπο να κρατήσουμε μια διαδικασία. Εμείς ως παράταξη αυτό που μας νοιάζει και μας καίει, είναι τα προβλήματα των εργαζόμενων. Έρχονται μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους και εμάς και όχι οι προηγούμενες διαδικασίες. Λάθη έγιναν ίσως σε θέματα χειρισμών, από τα οποία εκτέθηκε το Εργατικό Κέντρο, με ευθύνη όλων μας. Όμως το Εργατικό Κέντρο έχει μια.μεγάλη ιστορία. Είχαμε μια τριετία που δείξαμε στον κόσμο τι είμαστε. Και αισιοδοξώ ότι θα είμαστε η πρώτη δύναμη που θα βγάλουν οι εκπρόσωπο των εργαζομένων. Αν εκλέγουμε θα συνεχίσουμε το έργο της τελευταίας τριετίας. Να στεκόμαστε δηλαδή στο πλευρό του απλού ανθρώπου. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, ώστε η επόμενη τριετία να είναι μια περίοδος ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν καταρρακωθεί στα χρόνια των μνημονίων."

Ο κ. Βαγγέλης Μαματζάκης αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιατρικών Επισκέψεων Κρήτης,δήλωσε: "Συμμετέχουμε με Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων. Επικεφαλής είναι ο κ. Γιάννης Βρεντζος. Κάνουμε μια προσπάθεια υπερκομματικα, για να καλύψουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του εργατικού κόσμου του Ηρακλείου, συν τους ανέργους και τους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Στόχος της παράταξης είναι να ενεργοποιήσουμε συλλογικά όλους τους εργαζόμενους, να τους κινητοποιήσουμε και να δράσουμε ενωμένα για την όποια διεκδίκηση των προβλημάτων και των αιτημάτων που έχουν."

Καθημερινά προκύπτουν καινούργια στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΔΑΣ για μεθοδεύσεις, μαγειρέματα και νοθείες.

Στην έναρξη των διαδικασιών η ΔΑΣ κατέθεσε 3 ενστάσεις προς την εφορευτική επιτροπή που αφορούσαν την απουσία υπογεγραμμένης και σφραγισμένης λίστας των οικονομικά τακτοποιημένων μελών - σωματείων, την απουσία υπογεγραμμένης και σφραγισμένης λίστας αντιπροσώπων και της εκπροσώπησης στη ΓΣΕΕ, καθώς και μία ένσταση για τις παράνομες παραιτήσεις αντιπροσώπων στο σωματείο σταφυλεργατών. 

Η κατρακύλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού όμως δεν έχει πάτο. Αντί ο απερχόμενος πρόεδρος και επικεφαλής της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) να διευκολύνει, ως οφείλει, το έργο της εφορευτικής επιτροπής και να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητάει η ΔΑΣ στις ενστάσεις που κατέθεσε, κρύβεται πίσω από μία δικηγόρο που έφερε στο ΕΚΗ για να τον εκπροσωπήσει. Μετά την κάλυψη των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ζητάει τώρα και νομική βοήθεια για να κάνει επιστημονική δουλειά στο κουκούλωμα και τις νοθείες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχει εναλλακτική για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο ΕΚΗ. Είναι η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ, της μόνης συγκροτημένης και συμπαγούς δύναμης που προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και μπορεί να διασφαλίσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό του Εργατικού Κέντρου κόντρα σε κάθε Κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους της στο εργατικό κίνημα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ