Επιχείρηση διάσωσης για δυο όρνεα στην Κρήτη !

Ο ένας εντοπίστηκε στο Σεληνάρι και ο δεύτερος στο Μαριδάκι !

  Δύο νεαρά Όρνια (Γύπες ή Σκάρες) παρέλαβαν οι εθελοντές Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) χθες 1η Οκτωβρίου. Τον πρώτο εντόπισαν το πρωί περαστικοί στον δρόμο από Σεληνάρι -Βραχάσι. Άνδρες της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και συγκεκριμένα  οι δασοφύλακες Κωστής Παπαδάκης και Ανδρέας Κικιβαράκης τον έπιασαν και μας τον έφεραν. Είναι πιθανότατα δηλητηριασμένος και γεμάτος εξωπαράσιτα –δείγμα χαμηλού ανοσοποιητικού.          

          Ο δεύτερος νεαρός Γύπας ήταν πολύ τυχερός. Λόγω απειρίας κάποιο ρεύμα αέρος τον έριξε στα ανοιχτά!!! στην θάλασσα στο Μαριδάκι. Τον εντόπισε και τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο ο κος Ζαχαρίας Καμαράτος. Στην παραλαβή και την μεταφορά του ζώου ήταν πραγματικά πολύτιμη η βοήθεια του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα κ. Γιώργου Μεραμβελιωτάκη o οποίος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και πήγε στο Μαριδάκι για να παραλάβει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Και τα δυο πουλιά πήραν την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα και είναι ήδη καλύτερα.

Στην ανακοίνωση του το ΕΚΠΑΖ αναφέρει : 

          Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημερώνουν έγκαιρα όταν βλέπουν τα ζώα σε ανάγκη αλλά ιδιαιτέρως την Δ/νση Δασών Λασιθίου για την άμεση παρέμβαση όποτε παραστεί ανάγκη, την Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίου και φυσικά την Δ/νση Δασών Ηρακλείου που βοήθησε όσο μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις αλλά και όποτε της ζητηθεί. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων τους έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περίπτωση των Γυπών η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τον τελευταίο καλό πληθυσμό στην Ελλάδα. 

          Να θυμίσουμε ότι το ΕΚΠΑΖ τα τελευταία 4 χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Κρήτη τρεις μεγάλες απελευθερώσεις Γυπών όπου έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης 28 Γύπες. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ