Για πρώτη φορά στη Σητεία ομαδικό τεστ I.Q. της MENSA

Στην Σητεία το τεστ διεξήχθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου Sitia Beach City Resort & SPA το απόγευμα της Παρασκευής

Η Ελληνική MENSA στο πλαίσιο των σκοπών της για την αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας σε όλη την Ελλάδα διεξήγαγε το επίσημο ομαδικό τεστ I.Q. για την εισαγωγή στην MENSA, στην Κρήτη, αρχής γενομένης από την Σητεία – για πρώτη μάλιστα φορά – την περασμένη Παρασκευή.

Στην Σητεία το τεστ διεξήχθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου Sitia Beach City Resort & SPA το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία και μελών της MENSA από την περιοχή, αλλά και την Ιεράπετρα καθώς και με την συμμετοχή -όχι μεγάλη- παιδιών από την περιοχή.

Η MENSA είναι παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας. Ιδρύθηκε το 1946 στην Οξφόρδη, στην Αγγλία και σήμερα αριθμεί πάνω από 135.000 μέλη, χωρίς καμία διάκριση, φυλετική, θρησκευτική, πολιτική, ταξική, φύλου, ηλικίας ή επιπέδου μόρφωσης, έχοντας εθνικής λέσχες MENSA σε 50 χώρες του κόσμου και μέλη σε περισσότερες από 100.

«Ιδρύθηκε», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής MENSA κ. Χρήστος Αποστολίδης, «μετά τo 2οπαγκόσμιο πόλεμο και τον παραλογισμό αυτού του πολέμου. Βρέθηκαν λοιπόν κάποιοι ευφυείς άνθρωποι και είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να ξαναγίνει. Πρέπει να βρούμε μία λύση να συνεννοούμεθα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελληνική MENSA ιδρύθηκε το 1986. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο των Εθνικών MENSA. Αριθμεί πάνω από 1.200 μέλη σε όλη την Ελλάδα και διατηρεί γραφεία στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα όπου και διεξάγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. «Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Έχουμε περίπου 200 παιδιά στις τρεις πόλεις και κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πέρα από το γνωστικό, δίνουμε βαρύτητα και στο κοινωνικοσυναισθηματικό των παιδιών», πρόσθεσε.

Τα τεστ

Για να γίνει κάποιος μέλος της MENSA η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει δείκτη νοημοσύνης (I.Q. Intelligence Quotient), που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο Δείκτης Νοημοσύνης μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Με αφορμή στη συγκεκριμένη τριήμερη δράση στην Κρήτη ο κ. Αποστολίδης στάθηκε στην διενέργεια των τεστ εισαγωγής στον παγκόσμιο οργανισμό της MENSA που είναι «ο παγκόσμιος οργανισμός για την αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας προς όφελος της ανθρωπότητας, ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά ήρθαμε στην Σητεία, στην ακριτική, αλλά πανέμορφη πόλη της Σητείας. Η συμμετοχή ήταν αναμενόμενη γιατί συνήθως την πρώτη φορά ο κόσμος είναι λίγο διστακτικός. Είχαμε όμως νέα παιδιά που ήρθαν κι αυτό είναι το παρήγορο».

Η επικοινωνία

μεταξύ των μελών

Ο βασικός σκοπός της MENSA, η αναγνώριση της ανθρώπινης ευφυΐας, επιτυγχάνεται με τα τεστ. Μέσω αυτών αναγνωρίζεται σε μικρές ηλικίες των παιδιών αυτή η δεξιότητά τους, ο δείκτης νοημοσύνης (συνάψεις στους νευρώνες του εγκεφάλου). Κατά 80%, δηλαδή όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης είναι έμφυτο, «όπως ένα παιδί είναι δύο μέτρα, αυτό είναι μία δεξιότητα. Μπορεί να το εκμεταλλευτεί, να το αξιοποιήσει και να γίνει ένας σπουδαίος μπασκεμπολίστας, μπορεί να μην γίνει και τίποτε. Αυτό κάνουμε ως MENSA. Αναγνωρίζουμε την δεξιότητα της υψηλής νοημοσύνης και προσπαθούμε να δώσουμε τις κατευθύνσεις στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να την διαχειριστούν σωστά και το παιδί να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Το αποτέλεσμα του τεστ για τον κάθε συμμετέχοντα αποτελεί προσωπικό δεδομένο και το λαμβάνει με επιστολή. Ακολούθως εγγράφεται στον οργανισμό, που για τα μέλη του έχει πολλά οφέλη. «Ένα από τα βασικά», τόνισε ο κ. Αποστολίδης, «είναι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους με ίδιο νοητικό επίπεδο. Διότι η επικοινωνία για την υψηλή νοημοσύνη είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολη η επικοινωνία με ένα άτομο του τυπικού πληθυσμού. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι όταν υπάρχει διαφορά στο δείκτη νοημοσύνης πάνω από 25 μονάδες, αρχίζει να δυσκολεύει η επικοινωνία. Φανταστείτε λοιπόν όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν 130, ένα μέσο δείκτη νοημοσύνης, αμέσως αποκλείεται ο μισός πληθυσμός. Δηλαδή ο άνθρωπος αυτός επικοινωνεί δύσκολα με τον μισό πληθυσμό της γης».

Οι Σητειακοί

Για μία σημαντική και θετική εμπειρία έκαναν λόγο τα δύο μέλη της MENSA από την Σητεία και τον Χανδρά, ο 18χρονος Γιάννης Πετροσιάν και ο 14χρονος Παναγιώτης Κουφάκης αντίστοιχα.

«Είναι μία ευχάριστη εμπειρία και η συμμετοχή στα τεστ και το να είσαι μέλος του οργανισμού. Προσφέρει καθοδήγηση, κάνουμε δράσεις, ερχόμαστε σε επαφή με άτομα από όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι έχεις κάποιο φίλο παντού. Βοηθάει και στην αυτοεκτίμηση και γενικά είναι πολύ όμορφο», ανέφερε ο Γιάννης.

«Η MENSA είναι ένας οργανισμός για άτομα υψηλής ευφυΐας, που μπορούμε να τα διακρίνουμε μέσω ενός τεστ. Αυτό το τεστ όμως μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε έναν άνθρωπο. Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις μία αυτοεκτίμηση, ενώ, αν περάσεις και στην MENSA, έχεις πολλά πλεονεκτήματα. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορείς να συμμετέχεις και να μάθεις περισσότερα. Επίσης γίνεσαι και πιο κοινωνικός, διότι η MENSA είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και υπάρχουν πολλά άτομα από όλο τον κόσμο που έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας. Άρα γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους. Σίγουρα γενικά είναι πολύ καλή εμπειρία», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ