Η Ένωση Σητείας για την ενιαία διαχείριση του ελαιολάδου

Ανακοίνωση από τον πρόεδρο Μανώλη Μαυροματάκη

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, την Παρασκευή 15/11/2019, συνάντηση γνωριμίας όπου παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι όλων των Ενώσεων της Κρήτης.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τόσο από την απώλεια της παραγωγής όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Στον τομέα αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ποιότητας και της υποστήριξης των αγροτών , να γίνεται συντονισμένα και ενιαία από όλες τις Ενώσεις της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό επιδόθηκε ψήφισμα στον κ. Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο αφορά την διεκδίκηση αποζημίωσης για τους πληγέντες στη φετινή παραγωγή από διάφορες αιτίες (δάκος, χαλαζόπτωση και διάφοροι μύκητες).

Το δεύτερο θέμα που ετέθη, ήταν βέλτιστες προοπτικές, προβληματισμοί και λύσεις στην προώθηση και διάθεση του ελαιολάδου.

Μετά από διαλογική συζήτηση, η λύση που προτάθηκε ήταν η ενιαία διαχείριση ελαιολάδου.

Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από όλους εκτός από τον κ. Μαυροματάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Σητείας, ο οποίος έθεσε θέμα ιδιαιτεροτήτων του ελαιολάδου με την ποιότητα να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και μάλιστα αναφέρθηκε στις περιοχές που έχουν πιστοποιηθεί με ΠΟΠ.

Πρότεινε επίσης, ότι για ένα τέτοιο σοβαρό εγχείρημα πρέπει αφενός μεν να υπάρχει ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες προτάσεις και αφετέρου η όποια πρόταση των προέδρων πρέπει να πηγάζει από την διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής ( Συνεταιρισμοί, Ελαιουργεία, τυποποιητές, κλπ)

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση όλων των Ενώσεων της Κρήτης , να γίνει στη Σητεία, με συγκεκριμένα στοιχεία και επιστημονική τεκμηρίωση για πλήρη ενημέρωση.

Αφού κατατεθούν οι όποιες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε να γίνει συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους , με πρόσκληση που θα ορίζει την ημέρα και τον τόπο συνάντησης.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ