Η κακοκαιρία δείχνει τα "δόντια" της - Στα "λευκά" αρκετές περιοχές

Χιονίζει στα ορεινά του νησιού - Βροχές και χαλάζι στα πεδινά - Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις - Συνεχίζονται την Παρασκευή τα φαινόμενα

Ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπως έχουμε ήδη γράψει, έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ στην πόλη του Ηρακλείου "κυριαρχούν" οι έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από αστραπόβροντα.

Την ιδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, σε περιοχές της δυτικής Κρήτης καταγράφηκαν έως τις 20:00 το βράδυ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Επίσης, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο ενώ στα σημεία που καταγράφηκαν την Πέμπτη οι ισχυρότερες ριπές ανέμου συμπεριλαμβάνεται και το νησί μας.

Συνεχίζονται τα χιόνια και οι βροχές την Παρασκευή

Νεφώσεις κατά περιόδους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές κυρίως στην Κρήτη και χιόνια στα ορεινά αυτής, αναμένονται την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο με σταδιακή εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αναμένονται στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα από το μεσημέρι. Τοπικές βροχές και χιόνα στα ορεινά αναμένονται στην Κρήτη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρεια ηπειρωτικής χώρας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός κατά τόπους θα είναι ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -4 έως 8, στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 9, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ σταδιακά όμως θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και στα δυτικά του νομού από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σημειώνεται ότι εξαιτίας και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, σε ισχύ βρίσκεται το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια της Κρήτης.

Ανοιχτό εως το πρωί το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο

Ανοικτό θα παραμείνει όπως έχουμε ήδη ενημερώσει το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου εως και τις 07.00 το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να βρουν καταφύγιο όσο άνθρωποι το έχουν ανάγκη.

Σε ετοιμότητα για τη βατότητα του οδικού δικτύου ο Δήμος Μαλεβιζίου

Οχήματα έργου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βατότητα του οδικού δικτύου, ειδικά στον ορεινό όγκο, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα, όπου έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις.

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το δρόμο προς το Χρωμοναστήρι από το δασαρχείο και το τμήμα Σπήλι - Γερακάρι λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας κάνει η αστυνομία.

Περιπολικά της αστυνομίας θα βρίσκονται στα επικίνδυνα σημεία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων συστήνει ο Δήμος Χανίων

Ο δήμος Χανίων με ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς οι συνθήκες και η ολισθηρότητα, που προκαλεί ο παγετός, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται επίσης σε όσους προσεγγίζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Οι οδηγοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τοποθετήσει στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μικροατυχήματα από την κακοκαιρία στο Ηράκλειο

Τροχαίο και πτώση τμήματος του προστατευτικού τοιχίου στον Καράβολα είχαμε την Πέμπτη εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης λίγο έξω από την Αγία Βαρβάρα του Δήμου Γόρτυνας εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου. Τέσσερα άτομα συνολικά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο πλησιέστεροι κέντρο υγείας χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατέρρευσε τμήμα του προστατευτικού τοιχίου στην περιοχή του Καράβολα στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Δρακουλιάρης.

Άκρως χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη. Χιόνια, χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που έχει επηρεάσει αρκετές περιοχές του νησιού από την ανατολή ως τη δύση.
Τα κυριότερα προβλήματα καταγράφονται ως επί το πλείστον στην κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Μαλιστα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμη και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη βρίσκεται σε επιφυλακή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ