"Η κρητική κοινωνία έστρεψε την πλάτη της στην Ελληνογερμανική Συνέλευση"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Π. Λαφαζάνης και Αρ. Συγγελάκης στο Cretalive: "Δεν θα περάσει ο νεοαποικισμός της Γερμανίας, θα γίνουμε ο εφιάλτης τους, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους"

Μια πρώτη αποτίμηση των χθεσινών δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην Ελληνογερμανική Συνέλευση κάνουν στο Cretalive ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης.

Αμφότεροι βλέπουν... πολλαπλά κέρδη: Συμφωνούν ότι «τους χαλάσαμε τα σχέδια και η φιέστα που ετοίμαζαν εξελίχθηκε σε φιάσκο», προειδοποιούν ότι «θα γίνουμε ο εφιάλτης τους» και υποστηρίζουν ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα είναι όλο και πιο ενισχυμένος από εδώ και πέρα!

 «Σε δύο μήνες η πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση»

 Ο κ. Συγγελάκης ωστόσο μας έδωσε και μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, αποκαλύπτοντάς μας ότι «σε δύο μήνες από τώρα θα οργανώσουμε στο Ηράκλειο της Κρήτης την πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση, με τη συμμετοχή διαπρεπών ιστορικών, νομικών και αγωνιστών από τη Γερμανία, οι οποίοι καταρρίπτουν τα αβάσιμα επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς, θεμελιώνουν με τη σειρά τους τις ελληνικές αξιώσεις και συστρατεύονται σε αυτόν τον αγώνα. Θα δείτε τότε πως πραγματικά προάγονται οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Σχέσεις όμως γνήσιες , ειλικρινείς, που στηρίζονται στα στέρεα θεμέλια της αμοιβαιότητας, της ισότητας και της δικαιοσύνης!».

«Νικηφόρα και ελπιδοφόρα η κινητοποίησή μας» 

Περήφανος που «συμμετείχαμε σε μια μεγάλη συγκέντρωση τιμής και δικαιοσύνης, μέσα στο Ηράκλειο και κατόπιν στη Χερσόνησο, έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η επαίσχυντη Ελληνογερμανική Συνέλευση», δηλώνει ο επικεφαλής της ΛΑΕ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας την (διπλή) κινητοποίηση που έγινε «νικηφόρα και ελπιδοφόρα». 

Το θετικό του πρόσημο έγκειται στο γεγονός ότι «ενώ η κυβέρνηση και οι Γερμανοί ιθύνοντες ετοίμαζαν να κάνουν μία μεγάλη φιέστα, εορταστική και να της δώσουν ένα μεγαλειώδη χαρακτήρα, η φιέστα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο και σε μία μεγάλη αποτυχία! Κανένας αυτοδιοικητικός παράγοντας από την Κρήτη δεν πήγε. Κι αυτοί που πήγαν από την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν φοβισμένοι και κρυβόντουσαν».

«Ενισχύεται ο Αγώνας για τις Αποζημιώσεις» 

«Η κρητική κοινωνία έστρεψε την πλάτη της στην Ελληνογερμανική Συνέλευση. Όσοι προέβλεπαν ότι θα γίνει μία φιέστα υποτέλειας και ιδιοτέλειας, διαψεύστηκαν. Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης και κυρίως οι δήμαρχοι σημείωσαν μία βροντερή απουσία από την Συνέλευση αυτή, ουσιαστικά επικυρώνοντας τα επιχειρήματα που τόσο καιρό έχουμε αναπτύξει», είπε με τη σειρά του ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Ο συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, παρατήρησε επιπλέον ότι  «σε μία εποχή που πολλοί ισχυρίζονται ότι τα κοινωνικά κινήματα είναι σε κάμψη και ταυτόχρονα, στην ίδια εποχή που πολλοί προσπαθούν να σκορπίσουν τη μοιρολατρεία, λέγοντας ότι το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων είναι νεκροί κι έχει ενταφιαστεί, εμείς αποδεικνύουμε με την ενεργητική μας παρουσία, ότι το ζήτημα αυτό είναι ζωντανό, είναι άκρως επίκαιρο και ενώνει τους Έλληνες, συσπειρώνει Γερμανούς δημοκράτες και αναδεικνύεται σε μείζονα προτεραιότητα για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Γιατί αν πράγματι βγήκαμε από τα μνημόνια, που όλοι το ελπίζουμε, το ευχόμαστε και το θέλουμε, είναι πρώτη προτεραιότητα μιας ελληνικής δημοκρατικής κυβέρνησης να διεκδικήσει σθεναρά και αποφασιστικά της Γερμανικές Αποζημιώσεις».

«Τρέμουν τον αντίλογο»

Ο κ. Λαφαζάνης έχει την ίδια πεποίθηση, ότι «ο αγώνας για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων θα ενισχυθεί», όπως επίσης «θα ενισχυθεί ο αγώνας για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί νεοαποικιοποίησης της χώρας μας από τη Γερμανία». Παράλληλα επιτίθεται στους διοργανωτές της Συνέλευσης, λέγοντας ότι «είναι ντροπή τους ότι δεν δέχθηκαν από εκπρόσωπο των συγκεντρωμένων να διαβαστεί το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο συνέδριο. Τρέμουν τον αντίλογο, τρέμουν τη διαμαρτυρία! Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ολοκληρωτισμός!».

Υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός των ημερών μας, και το κρισιμότερο για τις μελλοντικές εξελίξεις της χώρας», ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας καταγγέλλει «φίμωση» από τα «κυρίαρχα μέσα των Αθηνών». Παρ' όλα αυτά, προσθέτει ότι  «το μήνυμά μας δεν μπορεί να φυλακιστεί, έχει μεταδοθεί», σημειώνοντας ότι «το Κίνημά μας είναι το μέλλον της Ελλάδας. Έσπασε τη σιωπή του. Είναι το μέλλον της Ελλάδας, γιατί θέλει μία Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δίκαιη!»

«Έχουμε πολλά... όπλα για να στριμώξουμε τη Γερμανία» 

Ο κ. Συγγελάκης πάντως από πλευράς του, κρατά «τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Περιμένουμε το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές να εισαχθεί σύντομα στην Ολομέλεια. Σημειώνουμε ωστόσο ότι υπάρχει καθυστέρηση 2,5 ετών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά, όπως η επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης, 21 χρόνια μετά την ενέργεια της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην Γερμανική κυβέρνηση». 

Όπως υπογραμμίζει ο Διδάσκων στο ΕΑΠ, «έχουμε πολλά νομικά και πολιτικά όπλα στη διάθεσή μας που εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούν να στριμώξουν τη Γερμανία».

Καλεί τέλος «σε ένα δημοκρατικό ξεσηκωμό την Κρήτη και όλη τη Ελλάδα, για να εμποδιστούν οι Γερμανικές μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν την περαιτέρω αποικιοποίηση της χώρας και την λεηλασία του εθνικού μας πλούτου. Καλούμε σε ένα ξεσηκωμό για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Είμαστε αισιόδοξοι. Θα γίνουμε ο εφιάλτης όσων θέλουν να ενταφιάσουν το θέμα των αποζημιώσεων! Μαζί με τους Γερμανούς Δημοκράτες, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ