Ιδιωτικοί Υπάλληλοι : Όχι άλλος εμπαιγμός στους εργαζόμενους της Ανακύκλωσης

Προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση

Ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου : 

Σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας 11:40 – 15:40. Κινητοποιήση που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ομόφωνα σε Γενικής τους Συνέλευση αφού η εταιρεία-εργολάβος του ΚΔΑΥ,, αθέτησε για ακόμη μια φορά, την δέσμευση της προς τους εργαζόμενους, για καταβολή των μισθών και του επιδόματος αδείας.

Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης τους έκαναν παρέμβαση στο ΣΕΠΕ Ηρακλείου ενημερώνοντας την υπηρεσία ότι ο εργολάβος αθέτησε την διαιτητική απόφαση της 26-07-18 και απαίτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε ο εργολάβος να σταματήσει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και να καταβάλει όπως τον υποχρεώνει ο νόμος, τους μισθούς και τα επιδόματα αδείας.

Στην συνέχεια πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΣΔΑΚ απαιτώντας από τον πρόεδρο του οργανισμού και την εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ :

Να αφήσουν Δήμος και ΕΣΔΑΚ τις γενικές διακηρύξεις περί «δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων» σταματώντας να βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις του εργολάβου, την μία πετώντας το ανακυκλώσιμο υλικό στην χωματερή, την άλλη ακινητοποιώντας τα απορριμμάτοφορα του Δήμου ώστε στο εργοστάσιο να μπαίνει υλικό τόσο όσο εξυπηρετεί την εργοδοσία και τα επιχειρηματικά της σχέδια και αφήνοντας τους εργαζόμενους έκθετους στην ασυδοσία του εργολάβου. Παράλληλα να σταματήσουν να φορτώνουν με νέα βάρη τους δημότες όπως το πρόσθετο τέλος που επιβάλλεται στον Δήμο όταν πετάει το ανακυκλώσιμο υλικό στην χωματερή και μάλιστα όταν ήδη πληρώνουν δημοτικά τέλη για ανακύκλωση, άλλα συνεχίζουν να βλέπουν τα σκουπίδια στην πόρτα τους

Την ίδια ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, στο διπλανό γραφείο Δήμος, ΕΣΔΑΚ και Περιφέρεια σχεδίαζαν έργα εκατομμυρίων ευρώ για εκσυγχρονισμό μονάδων όπως στο Αμάρι, με χρήματα που έχουν νόμιμα κλαπεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων μέσω της φορολογίας(αυτο σημαίνει κρατική χρηματοδότηση ) για να δοθούν έπειτα σε επιχειρηματίες να κάνουν τις μπίζνες τους, ότι δηλαδή γίνεται αυτήν την περίοδο στο ΚΔΑΥ!

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεσα μέτρα από τον ΕΣΔΑΚ και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα δεσμεύει την ΕΕΑΑ και όποιον άλλο να αναλάβει τη διαχείριση του ΚΔΑΥ με τον όρο υποχρεωτικής μεταβίβασης των εργαζόμενων στον κάθε επόμενο εργολάβο μαζί με τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το ψήφισμα που κατέθεσε το ΔΣ της ΕΙΥΗ στο Υπ. Εργασίας, το ΣΕΠΕ Ηρακλείου και τον ΕΣΔΑΚ:

«Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που το σοβαρότατο θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης έρχεται να απασχολήσει τους δημότες της πόλης μας αλλά και τα αρμόδια κρατικά όργανα, Σώμα Επιθεώρησης, Υπουργείο Εργασίας.

Το 2012 καθώς και το 2015 που άλλαξαν χέρια στις εργολαβίες που διαχειρίζεται τη λειτουργία του εργοστασίου για λογαριασμό της ΕΕΑΑ,  οι εργαζόμενοι απειλήθηκαν με μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.α  Ο τιτάνιος απεργιακός τους αγώνας, διασφάλισε τις θέσεις εργασίας και στα πλαίσια λειτουργίας της ανακύκλωσης στο νησί, υπογράφηκε μια συμφωνία που η εργοδότρια εταιρία ποτέ δεν τήρησε.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου με την διαχείριση από την εταιρία, οργιάζει η κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, η αφερεγγυότητα από πλευράς της επιχείρησης, πολλαπλασιάστηκαν τα εργατικά ατυχήματα και οι παραβάσεις στα θέματα υγιεινής και ασφάλισης, τα καψώνια σε όσους διεκδικούν κ.α. Δυο φορές πραγματοποιήθηκε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, περισσότερες στο τοπικό σώμα επιθεώρησης εργασίας ενώ δεκάδες φορές οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που έχουν κοινοποιηθεί στο ΣΕΠΕ Ηρακλείου. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε  το δελτίο τύπου του υπουργείου σας στις 23-02-2016 για την αφερεγγυότητα της εργοδοσίας, όπως επίσης και την διαιτητική απόφαση 26-07-18 του τοπικού ΣΕΠΕ όπου η εργοδοσία έχει ήδη αθετήσει.

Η παθητική στάση του ΣΕΠΕ να αποφεύγει να πράξει τα στοιχειώδη για να σταματήσει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας, έχουν δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει ανενόχλητη μέσα στο εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα έχει αφήσει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χωρίς τις απαραίτητες συντηρήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει καθημερινά η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων από τα ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα που χειρίζονται.Επίσης δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εργάζονται καθημερινά μια επιπλέον ώρα απλήρωτοι, αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση που η ίδια συμφώνησε και τώρα αρνείται να καταβάλει τις μισθοδοσίες και το επίδομα αδείας επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, προσπαθεί να καθιερώσει μισθοδοσία σε δώσεις, φτάνοντας να αθετήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια έδωσε σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων της μισθοδοσίας. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω την Παρασκευή 14/9 η εργοδοσία με περίσσιο θράσος προχώρησε στην εκβιαστική κίνηση να μην δώσει στους εργαζόμενους το παρουσιολόγιο της βάρδιας, ώστε να μην μπορούν να δηλώσουν παρών και με αυτόν τον τρόπο να τους εκθέσει.

Με τους παραπάνω απαράδεκτους χειρισμούς ο εργολάβος στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, φέρνει τους εργαζόμενους στην δύσκολη θέση να μην μπορούν να ασκήσουν απερίσπαστα την εργασία τους, τους απωθεί απο την ίδια τους τη δουλειά. 

Ταυτόχρονα προκαλεί την υπολειτουργία του εργοστασίου με συνέπεια να εμποδίζει την υλοποίηση της ανακύκλωσης στην Ανατολική Κρήτη. 

Τεράστιες ευθύνες έχει και ο Δήμος Ηρακλείου (μαζί με τον ΕΣΔΑΚ), ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς τακτικά οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αναδείξει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν. Όμως συνεχίζει να εμπιστεύεται στην περιουσία του Δήμου (το οικόπεδο του ΚΔΑΥ ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου) σε επιχειρηματίες που ασυδοτούν σε βάρος εργαζομένων και μάλιστα με συνέπειες για όλους τους δημότες της πόλης μας. Καθώς είναι καθημερινό σχεδόν το φαινόμενο τα απορριμματοφόρα του Δήμου να μένουν ακινητοποιημένα, να μην κάνουν αποκομιδή, επειδή για τους παραπάνω λόγους το εργοστάσιο δεν μπορεί να δεχτεί παραπάνω ανακυκλώσιμο υλικό, διευκολύνοντας έτσι τον εργολάβο και με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όγκοι σκουπιδιών στις γειτονιές.

Είναι φανερό πως επειδή η σύμβαση του συγκεκριμένου εργολάβου λήγει στις 31/10/18, έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο μη καταβολής των υποχρεώσεων του προς τους εργαζόμενους(μισθοί, επιδόματα), ώστε να φύγει με όσο γίνεται μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Καλούμε το Υπ. Εργασίας, το ΣΕΠΕ Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενου φορείς: Δήμος Ηρακλείου, ΕΣΔΑΚ, ΕΕΑΑ, άμεσα να μας απαντήσουν στο τι μέτρα έχουν πάρει και τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για όλα τα προαναφερθέντα  όπως επίσης και στο τι μέτρα θα πάρουν ώστε να αποτρέψουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Ακόμη τι μέτρα θα πάρουν για την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας  και εργασιακών κεκτημένων στην επικείμενη λήξη του έργου τον Οκτώβρη του 2018, αλλά και συνολικά για τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου:

·         Την Άμεση καταβολή του μισθού του μήνα Αυγούστου σε όλους τους εργαζόμενους .Καμία καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού, η καταβολή του να γίνεται εντός πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφληση της. Καμία καθυστέρηση και άρνηση καταβολής αποδείξεων μισθοδοσίας από πλευράς εταιρίας.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ ,άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους.

·         Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.

·         Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

·         Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.

·         Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

·         Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ