Κερδίζουν έδαφος οι διακοπές σε κάμπινγκ

Αύξηση των προκρατήσεων από ξένους και ντόπιους για φέτος το Kαλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eνωσης Κάμπινγκ Κρήτης

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις προ κρατήσεις για διαμονή σε κάμπινγκ των Χανίων καθώς ο αριθμός των τουριστών που θα επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών φαίνεται αυξημένος σε σχέση με πέρυσι το Καλοκαίρι. Οι περισσότερες προ κρατήσεις αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Tην θετική εικόνα που υπάρχει όσον αφορά τις προ κρατήσεις για την θερινή περίοδο 2018 στο χώρο του κάμπινγκ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Κρήτης κ. Μανούσος Βουλγαράκης ο οποίος επεσήμανε ότι και φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους αλλά και Έλληνες τουρίστες για διαμονή σε κάμπινγκ του νησιού. Όπως εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης « οι προ κρατήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ καλά, αν και “ψιλοπαγώσανε” με τα γεγονότα με τον Ερντογάν όμως τώρα ξανά αρχίζουν να ομαλοποιούνται. Και σε σχέση με πέρυσι οι προ-κρατήσεις είναι πολύ καλύτερες. Υπάρχει μια αύξηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επισκέπτες των κάμπινγκ είναι συνήθως επαναλαμβανόμενοι πελάτες, που αρέσκονται σε αυτό το είδος διακοπών. Πρόκειται κυρίως για ξένους επισκέπτες από Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και φέτος πολλούς από Ιταλία.
«Το θετικό είναι ότι οι πελάτες οι δικοί μας είναι σταθεροί. Και πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό οφείλεται στο ότι τους αρέσει το περιβάλλον της Κρήτης αλλά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες των κάμπινγκ του νησιού» επισημαίνει ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος διατηρεί κάμπινγκ από το 1981. Στο νομό Χανίων λειτουργούν πέντε οργανωμένα κάμπινγκ: στον Γαλατά Χανίων, στη Μήθυμνα Κισάμου, στα Νωπήγεια Κισάμου, στο Γραμμένο και στην Παλαιόχωρα στο δήμο Καντάνου- Σελίνου.

Στην Κρήτη το κόστος μιας σκηνής για 2 άτομα ( με στρώματα, μικρό ψυγείο, κουζινικά, φως, ίντερνετ) κυμαίνεται από 20 ευρώ και για μια τετραμελή οικογένεια έως 30 ευρώ με όλες τις παροχές που παρέχουν τα οργανωμένα κάμπινγκ.

Όσον αφορά τις υποδομές που θα έπρεπε να μεριμνήσει η Πολιτεία όσον αφορά τον τουρισμό σε κάμπινγκ αλλά και γενικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Κρήτης επισημαίνει ότι απαιτείται καλύτερη καθαριότητα των παραλιών, κλαδέματα των δέντρων στο οδικό δίκτυο για πιο ασφαλή πρόσβαση αλλά και για προσβασιμότητα στις παραλίες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια παραμένει άλυτο το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη. «Όλα αυτά επηρεάζουν τον τουρισμό. Δεν μπορεί ο επισκέπτης να έρχεται για 3 μέρες και εμείς να μην έχουμε νερό» τόνισε ο κ. Βουλγαράκης εξηγώντας ότι αρκετοί ξένοι επισκέπτες διατυπώνουν πολλά παράπονα όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Πάντως ο ίδιος επεσήμανε ότι πέρυσι η απαγόρευση κατασκήνωσης στον Μπάλο και στο Ελαφονήσι, έγινε προς την σωστή κατεύθυνση για την προστασία του ιδιαίτερου αυτού φυσικού περιβάλλοντος. « Δεν είναι σωστό να πηγαίνουν κάποιοι στο Ελαφονήσι και να κόβουνε έναν κέδρο που χρειάζεται 100 χρόνια για να γίνει, για να βάζουνε την σκηνή από κάτω. Τέτοιοι χώροι πρέπει να προστατεύονται» σημείωσε.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ  ΑΠΟ… ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Οι Έλληνες που προτιμούν διακοπές σε κάμπινγκ τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί, και μάλιστα κατά πολύ. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους αλλά και οικογένειες. Μάλιστα στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, πολλοί ντόπιοι επιλέγουν διακοπές στα κάμπινγκ, ερχόμενοι από άλλες πόλεις της ανατολικής Κρήτης αλλά και πόλεις του νομού Χανίων!
« Αυτό που μας παραξενεύει, ευχάριστα, είναι ότι πολλές φορές από τις διπλανές πόλεις έρχονται να κάνουν κάμπινγκ π.χ από τα Χανιά, από το Καστέλι. Και μάλιστα οικογένειες που ακόμη και για Σαββατοκύριακο μπορεί να πάνε Παλαιόχωρα ή Κίσαμο. Επίσης μεγάλο και αυξημένο είναι το ποσοστών επισκεπτών που έρχονται από την ανατολική πλευρά του νησιού σε κάμπινγκ της δυτικής Κρήτης. Έρχονται για 3-5 ημέρες. Βέβαια βρίσκουνε και πολλές παροχές στα κάμπινγκ πέραν από την οργανωμένη παραλία» ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Κρήτης, ο οποίος εξήγησε ότι τα περισσότερα κάμπινγκ διαθέτουν και έτοιμες σκηνές, οικίσκους ή ξύλινες κατασκευές για όλα τα βαλάντια! Καλύτερες είναι οι τιμές για όσους διαθέτουν δική τους σκηνή ή τροχόσπιτο.

« Προσπαθούμε να παρέχουμε τα πάντα στους επισκέπτες μας, έτσι ώστε ακόμη κι αυτός που θα έρθει χωρίς τίποτα, να τα βρει όλα: σκιά, ασφάλεια και φυσικά την φιλοσοφία του κάμπινγκ. Γιατί όποιος κάνει κάμπινγκ πάνω από όλα αγαπά την φύση» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ