ΚΚΕ Χανίων: 'Τραγική η κατάσταση στο νομό"

"Συνάνθρωποί μας αγνοούνται και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές"

"Η κατάσταση είναι τραγική. Η νέα κακοκαιρία έχει κόψει στα δύο τον νομό μας. Συνάνθρωποί μας αγνοούνται και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Υποδομές έχουν καταρρεύσει και συνεχίζουν να καταρρέουν. Η Γέφυρα Κερίτη στον Αλικιανό κατέρρευσε, το ίδιο και η Γέφυρα του Πλατανιά και πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετές άλλες γέφυρες του Νομού. Ο ΒΟΑΚ ενώ είναι κλειστός σχεδόν 2 μήνες, γίνονται ακόμα δεκάδες κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του, και σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο του Νομού έχει καταστραφεί. Σπίτια, χωράφια, περιουσίες και βιος μιας ζωής καταστρέφονται ή απειλούνται. Τα περισσότερα χωριά έχουν απομονωθεί χωρίς ρεύμα και νερό. Τα χειρότερα ίσως ακόμα δεν έχουν έρθει.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται με τον πιο βίαιο τρόπο οι δυο κόσμοι που συγκρούονται.

Ο ένας κόσμος έχει προμετωπίδα του την ανάπτυξη με σκοπό την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτή έγινε πρόσφατα με την υπογραφή της σύμβασης για το ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τους εκπρόσωπους της επενδυτικής κοινοπραξίας "ΤΕΡΝΑ" αλλά και της "GMRAirportsLimited".

Από την άλλη πλευρά είναι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βλέπουν σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα τα σπίτια τους και τις περιουσίες του να βρίσκονται στο έλεος της φύσης.

Αποτελεί πρόκληση για την περιοχή μας η πρόσφατη επίσκεψη του Αρμοδίου υπουργού υποδομών Κου Σπίρτζη στην Κρήτη να είναι για να επιβλέψει τις υπογραφές για τις «μπιζνες» του αεροδρομίου του Καστελίου, την ίδια ώρα που οι υποδομές του Νομού Χανίων έχουν αποδείξει την γύμνια τους απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και όλες οι διοικήσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης του Νομού μας αφού ιεραρχούν χρόνια τώρα τις ανάγκες του τουριστικού και άλλου κεφαλαίου.

Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης. Το ενδιαφέρον τους για τις υποδομές και τις λαϊκές ανάγκες ξεκινάει όταν θα πέσουν οι καταιγίδες, όταν θα σπάσουν τα φρεάτια από τα μπαζωμένα ρέματα για να αποφανθούν για την ένταση των καιρικών φαινομένων και να δείξουν την αγωνία τους χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα κρύβοντας πως είναι συνειδητή επιλογή τους να υπηρετούν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, που δεν συμβιβάζονται με τις ανάγκες των εργαζομένων, του φτωχού λαού.

Για αυτό και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, είτε πρόκειται για εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης είτε για τα κόμματά τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την τοπική - περιφερειακή διοίκηση για:

  • Κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
  • Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.

Με το πέρας της κακοκαιρίας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Νομού Χανίων καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγέντες περιοχές".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ