Κρατούν ανοιχτό το δρόμο! - Διαμαρτυρία των κατοίκων των χωριών της Ρίζας

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του δρόμου - Σε τί κατάσταση είναι ο "εναλλακτικός" δρόμος προς Αμπελούζο;

Ρεπορτάζ: Αντώνης Παντινάκης

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι των χωριών της Ρίζας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που γνωστοποίησε ότι θα κλείσει ο δρόμος Αγίας Βαρβάρας - Πανασού.

Οι κάτοικοι "έδιωξαν" τους υπεύθυνους του εργοταξίου, που πήγαν το πρωί να αποκλείσουν τη διέλευση των οχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν  να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον δρόμο ανοιχτό. "Μέρα -νύχτα θα βλέπουμε τον δρόμο. Κι αν τον χαλάσουν, θα φέρουμε δικά μας μηχανήματα να τον ξαναφτιάξουμε! Ο δρόμος δεν κλείνει! " - λένε!

Την ίδια στιγμή, η αγωνία εντείνεται καθώς ακόμη και ο εναλλακτικός δρόμος είναι σε κακή κατάσταση. Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανασού απεικονίζεται το πρόβλημα στο δρόμο προς τον Αμπελούζο και εκφράζεται ο προβληματισμός για τις λακκούβες που κλείστηκαν με χώμα και το τί θα συμβεί με την επόμενη βροχή!

Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης,κάτοικος Γέργερης ανέφερε: "οι καθηγητές και οι δάσκαλοι μας έκαναν κάποια παράπονα, ότι δεν μπορούν να έρχονται στο χωριό μας μέσω Μοιρών! Γιατί παίρνουν χαμηλό μισθό που δεν φτάνει στα καύσιμα τους.Έχουν κι άλλα έξοδα, όπως τα ενοίκια, Μας είπαν ότι δεν θα ξανάρθουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια διέλευση που θα τους εξυπηρετεί! Κι εμείς έχουμε πρόβλημα! Ένας άνθρωπος που παίρνει 30 ευρώ μεροκάματο, μπορεί να φεύγει από  τη Γέργερη, να κατεβαίνει Μοίρες, να πηγαίνει μετά Καπαριανά και Αγίους Δέκα για να φτάσει στο Ηράκλειο; Ή τα παιδιά μας που πηγαίνουν στο Λύκειο στην Αγία Βαρβάρα, είναι δυνατόν να σηκώνονται στις 4 το πρωί για να πάνε σχολείο; Αν είναι σωστό αυτό και το θεωρούν οι αρμόδιοι σωστό, εγώ τι να πω; "

Ο Χρήστος Τιτάκης, κάτοικος Πανασου ανέφερε: "με το έτσι θέλω, θέλουν να κλείσουν τον δρόμο και να  απομονώσουν εντελώς τόσα χωριά! Ας ανοίξουν τον άλλο δρόμο για να κλείσουν αυτόν! Κι απ' ότι φαίνεται, ο άλλος δρόμος θα ανοίξει τον κόκκινο Μάη!  Δηλαδή, θα είμαστε απομονωμένοι για δύο μήνες, αφού στις 10 του Μάρτη λένε ότι θα μας ανοίξουν το δρόμο!"

Ο Μαρίνος Μαντζουρανάκης δήλωσε: "Θέλουμε οι κύριοι που έχουν αναλάβει το έργο να μας δώσουν πρόσβαση προς τα σχολεία, τα Κέντρα Υγείας, προς το Ηράκλειο. Και όχι τα 8 χιλιόμετρα που θέλουμε στο πήγαινε-έλα για το Αγία Βαρβάρα -Πανασός και το αντίθετο, να μας τα κάνουν 110! Να μας κατεβάσουν δηλαδή στα Καπαριανά για να βγούμε στην Αγία Βαρβάρα. Έχουμε περιουσίες και στην Αγία Βαρβάρα, και στα Μούλια, και δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ασφαλή πρόσβαση σε αυτές, τα παιδιά μας στα σχολεία και οι ηλικιωμένοι στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Είμαστε αποκλεισμένοι από όλες τις βασικές δομές! Λεωφορείο, έχει να περάσει από τον Πανασό εφτά μήνες! Πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο στο ΚΤΕΛ Μοιρών για να έρθει εδώ λεωφορείο και να παραλάβει κάποιον, να τον πάει στις Μοίρες και μετά στο Ηράκλειο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται! Κάναμε υπομονή τόσο καιρό, δεν μιλούσαμε, αλλά τώρα ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Ξαναρχίζουμε πάλι από το μηδέν"

Η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Πανασού, Ευαγγελία Φακουκάκη τόνισε: "Δεν θέλουμε να σταματήσει το έργο, θέλουμε να συνεχιστεί ο δρόμος. Έχουμε κάνει αγώνα τόσα χρόνια. Απλώς λέμε ότι είχε δημοπρατηθεί ο κόσμος του Πανασου δεν έγινε γιατί όπως έλεγαν θα κόστιζε 4 εκατομμύρια. Φτιάξανε αυτόν τον παρακαμπτηριο που στοιχισε 2εκατομμύρια. Και τον έφτιαξαν μόνο για εφτά μήνες. Δηλαδή πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πέρυσι"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ