"Ξεχείλισε" η αγανάκτηση για τους "καπετάνιους"!

Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, όπου συζητήθηκε το θέμα της αστυνόμευσης

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μονάδων αστυνόμευσης ακόμα και επανασύστασης του Αστυνομικού Τμήματος στο Ασήμι ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας για την καλύτερη αστυνόμευση μετά τα απανωτά κρούσματα παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωμα το συμβάν με τους πυροβολισμούς σε κεντρικό δρόμο και σε ώρα αιχμής.

Όπως αναφέρει το apopsilive.gr, το δημοτικό συμβούλιο ήταν κατάμεστο από αγανακτισμένους κατοίκους του Ασημίου που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ασημίου, Γιάννη Φουντουλάκη για μαζική προσέλευση στην συνεδρίαση, προκειμένου να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και να ισχυροποιηθεί το αίτημα της επανίδρυσης του Αστυνομικού Τμήματος στο Ασήμι. Εκτός όμως από τους δεκάδες πολίτες το παρόν έδωσαν μέλη των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων των σχολικών μονάδων που εδρεύουν στο Ασήμι, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ιερείς και μέλη του ενοριακού συμβουλίου.

Το παρών στη συζήτηση έδωσαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Σπυριδάκης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Δασκαλάκη ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Γιώργος Σταθοράκης ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, εκπρόσωπος της Ι.Μητρόπολης Γορτύνης & Αρκαδίας και διοικητές τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης αφού άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν δεσμεύτηκε πως ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σχετικό αίτημα των φορέων και του Δ.Σ. Γόρτυνας για επανίδρυση Α.Τ. στο Ασήμι, τα μέτρα της αστυνομίας για το επόμενο διάστημα θα είναι δρακόντεια. Διαβεβαίωσε τους νομοταγείς πολίτες πως δεν έχουν σε τίποτα να φοβούνται όμως έδειξε αποφασισμένος να μπει ένα τέλος στην καλπάζουσα παραβατικότητα από τους “γνωστούς-άγνωστους” που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και έχουν προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας και φόβου, τρομοκρατώντας μια ολόκληρη περιοχή. Ήδη όπως τόνισε έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι σχεδόν καθημερινή στο Ασήμι και στη γύρω περιοχή.

Από την πλευρά του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει στο μεγαλύτερο μέρος την πρόταση την οποία κατέθεσε προς ψήφιση ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σταύρος Ξυλούρης με διαφοροποίηση ως προς τη μεταφορά της έδρας των ΤΑΕ από τους Αγίους Δέκα στο Ασήμι αποφασίζοντας να παραμείνουν στους Αγίους Δέκα.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:

  • Την σύσταση μιας νέας Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (Ομάδα ΔΙΑΣ) η οποία θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών και θα επανδρώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και κυρίως από άνδρες της μονάδας των Ειδικών Φρουρών. Η νέα αυτή Ομάδας ΔΙΑΣ θα περιπολεί αποκλειστικά στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Γόρτυνας.
  • Την σύσταση Τμήματος Τροχαίας με έδρα την Αγία Βαρβάρα και με ευθύνη την παρακολούθηση της νέας Εθνικής Οδού Ηρακλείου-Καστελλίου, των συνδετήριων αξόνων, καθώς και ολόκληρου του νότιου οδικού δικτύου και του παραλιακού μετώπου που ειδικά τους θερινούς μήνες δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών κυρίως ξένων με αυξημένη επικινδυνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Προς την κατεύθυνση σύστασης Τμήματος Τροχαίας στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου συνηγορούν τα πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που δυστυχώς σημειώνονται, αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Άγιοι Δέκα, έδρα του Δήμου Γόρτυνας-το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί μετά και την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο, αλλά και το Ασήμι και η Αγία Βαρβάρα.
  • Την επανίδρυση του του Α.Τ. Ασημίου.
  • Τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την προώθηση των ανωτέρω παρεμβάσεων.

Την ίδια ώρα την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Γόρτυνας και ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε με παρέμβαση του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, των τοπικών και κοινωνικών φορέων και των αιρετών, αφού ο δήμος Γόρτυνας δεν έχει αστυνομικό τμήμα και είναι εκτιθέμενος σε κάθε είδους παραβατικότητα.

Επιπλέον, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Γόρτυνας από απλές μέχρι σύνθετες υποθέσεις ταλαιπωρούνται, αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα αστυνομικά τμήματα εκτός του Δήμου τους.

Η αποδυνάμωση της αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση της παραβατικότητας και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δηλώνουν προβληματισμένοι για τα έντονα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα φαινόμενα παραβατικότητας απετέλεσε εχθές και αντικείμενο συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου.

Επειδή το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στον Νομό Ηρακλείου, όπως είχαμε επισημάνει, δεν περιελάμβανε την απαιτούμενη κοινωνική διαβούλευση αλλά ούτε τα εγκληματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, ούτε τα ιδιαίτερα και πληθυσμιακά δεδομένα, το οδικό δίκτυο, τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τις ουδετερότητες καθώς και τις λοιπές τοπικές ιδιομορφίες και

επειδή το σχέδιο αναδιοργάνωσης αύξησε τη γραφειοκρατία εις βάρος της επιχειρησιακής δράσης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται τελευταία στον Δήμο Γόρτυνας, με την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής;

-Προτίθεστε να εξετάσετε την πρόταση του Δήμου Γόρτυνας και όλα τα δεδομένα προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα Αστυνομικό Τμήμα στο Δήμο Γόρτυνας;».


Πηγή: Με πληροφορίες από apopsilive.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ