Ξεχώρισε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στον διαγωνισμό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Κατέλαβε την 5η θέση!

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης κατάφερε να κερδίσει την 5η θέση στον διαγωνισμό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 στην OPEN κατηγορία Δημοτικών με EV3 την Κυριακή 30/06/2019 στην Αθήνα στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

Το όνομα της ομάδας είναι «HYDROPLIS» και την αποτελούν οι μαθήτριες:

Μαρία Παπαδάκη - Εύα Σαπουντζάκη - Εμμανουέλλα Παπαδάκη

Προπονητής της ομάδας είναι ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου κ. Αναστάσης Ρίγγας και βοηθός προπονητής ο κ. Ταμιωλάκης Γιώργος. Ο διευθυντής του Σχολείου κ. Γαλανάκης Ιωάννης και ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια της ομάδας ρομποτικής. Η ρομποτική στο σχολείο διδάσκεται στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής.

To θέμα του διαγωνισμού ήταν οι έξυπνες πόλεις.

Η εργασία των παιδιών εστιάζει στην δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου νερού και στη δημιουργία έξυπνου φωτισμού της πόλης με τη βοήθεια του νερού της βροχής, τονίζοντας τους τομείς της έξυπνης ενέργειας και του έξυπνου νερού

Η εργασία αποτελείται από τέσσερις (4) ξεχωριστούς αυτοματισμούς: 1. το δίδυμο «ΑΗΡ - ΥΔΩΡ», 2. τον επιλογέα νερού «ΕΡΜΗ», 3. τον υδροπονικό κήπο «ΓΗ» και 4. τον αυτοματισμό έξυπνου φωτισμού «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Το πρώτο κομμάτι της εργασίας είναι το δίδυμο ΑΗΡ - ΥΔΩΡ. Είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της εργασίας μας, μιας και είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από LEGO και λειτουργεί με πραγματικό νερό! Είναι ένας αυτοματισμός που ελέγχει την ύπαρξη αέρα και τη λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας, η οποία με την ενέργεια που παράγεται με την περιστροφή της, θα εκτελεί δυο λειτουργίες: τη φύλαξη ενέργειας στις μπαταρίες της μονάδας ΠΥΡ και, το πιο σημαντικό, τη λειτουργία της μονάδας ΥΔΩΡ που είναι μια μονάδα αφαλάτωσης.

Το δεύτερο κομμάτι της εργασίας είναι ο επιλογέας νερού ΕΡΜΗΣ. Είναι ένας πύργος κατασκευασμένος από LEGO, ένα σύστημα από χωνιά και σωλήνες σιλικόνης. Ο ΕΡΜΗΣ, ανάλογα με τις απαιτήσεις της έξυπνης πόλης, διανέμει το νερό κατάλληλα. Και αυτός ο αυτοματισμός λειτουργεί με πραγματικό νερό!

Το τρίτο κομμάτι της εργασίας είναι ένας διπλός αυτοματισμός που χρησιμοποιεί το νερό που προέκυψε από την αφαλάτωση για το έξυπνο πότισμα και τη λίπανση με ζεόλιθους ενός υδροπονικού κήπου που βρίσκεται σε container, δηλαδή της ΓΗΣ.

Το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι της εργασίας είναι ο αυτοματισμός του έξυπνου φωτός. Στο δεξιό κομμάτι της εργασίας μας υπάρχει η μονάδα έξυπνου φωτισμού ΑΠΟΛΛΩΝ. Ο ΑΠΟΛΛΩΝ αποτελείται από μια δεξαμενή, έναν αισθητήρα απόστασης και δύο δίδυμους πυλώνες φωτός κατασκευασμένους από LEGO. O αισθητήρας απόστασης ανιχνεύει την ύπαρξη βροχής και ενεργοποιεί τους πυλώνες. Οι πυλώνες στρέφουν τα κάτοπτρα τους προς την πόλη χρησιμοποιώντας το πρωτοποριακό φως που παράγεται από τους φακούς νερού.

Οι φακοί νερού χρησιμοποιούν νερό και οξυγόνο από τον αέρα για να παράγουν φως. Το φως που παράγεται είναι ενεργό για αρκετές ώρες. Οι φακοί αυτοί αποτελούν εφεύρεση ενός Ηρακλειώτη συντοπίτη μας, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη χορήγηση τους, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της εργασίας μας. Επειδή το φως των φακών διαρκεί αρκετές ώρες μετά την επαφή τους με τον νερό, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε τις ώρες που δεν υπάρχει αρκετό φως είτε λόγω νέφωσης είτε επειδή είναι νύχτα.

Η παρουσία και η προσπάθεια της ομάδας ήταν αξιοπρεπής, εντυπωσιακή και υποδειγματική!!!

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου συγχαίρουν τους μαθητές και μαθήτριες για την προσπάθεια τους!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ