Μάνος Χατζιδάκης: Η συναυλία του στο Ηράκλειο

Το αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-... ένα σπάνιο ντοκουμέντο: τη συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος του 1981, που ο ίδιος είχε διοργανώσει στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμπαράσταση του Δήμου και της Μουσικής Ακαδημίας Κρήτης.

Το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 1980 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και παρουσίαζε επί 15 ημέρες, στην επαρχιακή πόλη του Ηρακλείου, όλα τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα στο χώρο της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής και του θεάτρου, με τη συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Όπως οι Μουσικές Γιορτές, που καθιέρωσε επίσης ο Μάνος Χατζιδάκις το 1979 στα Ανώγεια της Κρήτης, με τοπικούς λαϊκούς χορούς και τραγούδια, έτσι και ο Μουσικός Αύγουστος, συνιστούσαν εκείνη την περίοδο πολιτιστικό κίνημα με απήχηση σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες κατέφθαναν στην Κρήτη από διαφορετικές περιοχές, για να ζήσουν, όπως έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις, μια σπάνια μουσική μέθεξη.

Στη συναυλία, που δόθηκε στο Μικρό Θέατρο Κήπου στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1981, τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνεύουν ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και η μεσόφωνος Κική Μορφονιού. Συμμετέχει η Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Παίζει μικρό ορχηστρικό σύνολο του Τρίτου Προγράμματος. Διευθύνει και παίζει πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος προλογίζει την εκδήλωση.

Ακούγονται τα έργα «Καπετάν Μιχάλης», «Αποστολή» (καντάτα για μέτζο-σοπράνο), «Μεγάλος Ερωτικός», «Αμοργός», «Τα Πινδαρικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Τα Πινδαρικά», ένας μικρός κύκλος τραγουδιών για δύο λυρικές φωνές βασισμένα στην ποίηση του Πινδάρου, είχε ολοκληρωθεί για να παρουσιαστεί ζωντανά στη συναυλία αυτή του Μουσικού Αυγούστου. Την ίδια ημέρα, ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίασε επίσης, για πρώτη φορά σε κοινό, έξι μελοποιημένα μέρη από την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου, καθώς, όπως κι ο ίδιος αναφέρει κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η μελοποίηση δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.


Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Γιάννη Γιγουρτσής αναφέρει:

"25 μ.Χ. Μια δημόσια επέτειο μνήμης και τιμής με πυκνές προσωπικές αναφορές Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, έφυγε από την ζωή μας, ως φυσική παρουσία, ο Μάνος Χατζιδάκις. Κάνω την διάκριση, γιατί πνευματικά είναι πάντοτε παρών, παρών είναι και στην καρδιά μας, τουλάχιστον για όσους από εμάς είχαμε την ευλογία όχι μόνο να αγαπήσουμε και να διδαχθούμε από την μουσική του, αλλά να τον γνωρίσουμε από κοντά,προσωπικά, να πάρουμε κάτι από το φώς που απλόχερα μοίραζε, χωρίς να καούμε από την λάμψη του Ένα τέταρτο του αιώνα μετά και η φράση "Ουδείς αναντικατάστατος" βρίσκει στο πρόσωπό του Χατζιδάκι μια κραυγαλέα εξαίρεση. Δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε θα αντικατασταθεί εύκολα. Το ήξερε και ο ίδιος, όχι επειδή ήταν επηρμένος, το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε, αλλά γιατί είχε συνείδηση της αυταξίας του. Θυμάμαι αξέχαστα μια συνέντευξή του σε ένα ραδιόφωνο Ήμουν φοιτητής στην Θεσσαλονίκη τότε και ήδη λάτρης του.Την συνέντευξη την έπαιρνε η Αλίκη Βουγιουκλάκη Δεν θυμάμαι με ποια αφορμή έγινε και γιατί η Αλίκη έκανε αυτή την εκπομπή που κράτησε πολύ λίγο., ωστόσο το είχα πληροφορηθεί εγκαίρως και την άκουσα. Μια συζήτηση ήταν στην ουσία, ένα παιχνίδι δυο έξυπνων ανθρώπων ήταν που αγαπούσαν, σέβονταν και γνώριζαν καλά ο ένας τον άλλον. Δυο λαμπερές προσωπικότητες που, αν και είχαν πορείες διαφορετικές στον χώρο της τέχνης, συναντήθηκαν , συνεργάστηκαν και άφησαν έντονο το στίγμα τους, ο καθένας το δικό του, μα και σε κάποια κοινά. Σε ένα σημείο λοιπόν, ρωτά η Αλίκη τον Μάνο " Μάνο μου, πες μου, βλέπεις να υπάρχει,ανάμεσα στους νεότερους, να έρχεται ένας νέος Χατζιδάκις, ένας νέος Θεοδωράκης " " Άλίκη μου" της απάντησε χαμογελώντας και το βλέμμα του θα πήρε εκείνη την λαμπερή έκφραση που όταν σε κοίταξε ένιωθες να δε διαπερνά και να βλέπει μέσα από το δικό σου. " Ζείτε ήδη έναν Θεοδωράκη και έναν Χατζιδάκι Δεν μπορεί να έχετε την απαίτηση να υπάρξει τόσο σύντομα και πάλι ένας Θεοδωράκης, ένας Χατζιδάκις, αυτό λέγεται αχαριστία" και μετά από μια μικρή παύση "Ούτε και μια Βουγιουκλάκη, βεβαίως" Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη αυτή η συνέντευξη- ντοκουμέντο. Ξέρετε, πέρα από τα μέσα που ήταν τότε λιγότερο επαρκή, είχαμε και την αίσθηση και την αφέλεια να πιστεύουμε πως η ευλογία της παρουσίας στην ζωή μας αυτών των ανθρώπων θα κρατούσε για πάντα.. Μεγάλη κουβέντα,. Ας είναι για την ώρα.

Κάποιες άλλες πολύτιμες στιγμές με το αποτύπωμα του Μ.Χ. έχουν ωστόσο καταγραφεί. Μία από αυτές ήταν η πολιτιστική πανδαισία, το σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της χώρας μας που ονομάζεται " Μουσικός Αύγουστος", μια ευλογημένη στιγμή για την πατρίδα μου, το Ηράκλειο μια και εκεί φυσικά πραγματοποιήθηκε αυτό το μείζον γεγονός, και τέλος μια στιγμή που αποτελεί προσωπική προίκα και κληρονομιά-σφραγίδα στον τρόπο που βλέπω την τέχνη και τον πολιτισμό έκτοτε 'Ήμουν παιδί στον Μουσικό Αύγουστο, αλλά ήμουν εκεί. Για αυτό χρωστώ ευγνωμοσύνη σε εκείνους που έγκαιρα μου άνοιξαν τον δρόμο και μου έδειξαν τον τρόπο για να πορευθώ αναζητώντας, αξίες, ποιότητα και ήθος σε κάθε έκφανση της ζωής μου :την μάνα μου, πρώτα από όλους μα,και το εξαιρετικό σχολείο όπου φοίτησα. Μια από τις κορυφαίες, λοιπόν, εκδηλώσεις του Μουσικού Αυγούστου ήταν η συναυλία του ίδιου του Μ.Χ. στο "Μικρό θέατρο Κήπου" όπως έλεγαν τότε τον χώρο αυτό στον προμαχώνα των βενετικών τειχών που ανακάλυψε ο ίδιος ο Μ.Χ., και τον μετέτρεψε σε χώρο παραστάσεων, ο οποίος σήμερα φέρει το όνομά του " Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις" Η συναυλία αυτή , όπως και πολλές άλλες , ήταν χαμένη κάπου στο αρχείο της ΕΡΤ, η οποία ωστόσο την ανακάλυψε, την ψηφιοποίησε και την έδωσε εχτές για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, ακριβώς για να τιμήσει την σημερινή σπουδαία επέτειο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια Για μένα οι εικόνες είναι σα να βλέπω βίντεο από παιδικό πάρτυ γενεθλίων ή κάποια άλλη εκδήλωση με συγγενείς και φίλους. Αναγνωρίζω, και κάποιους γνωστούς μέσα στο πλήθος, ή έτσι μου φαίνεται. Η δημόσια εικόνα του Μ.Χ όπως την θυμάμαι και την ανακαλώ, με όλη την αυστηρή οικειότητα, την τρυφερή σοβαρότητα, το πάθος και την βαθειά ευγένεια που τον χαρακτήριζε. Προσέξτε επίσης την υπέροχη σχέση σεβασμού που υπάρχει με το ηρακλειώτικο κοινό από κάτω. Απολαύστε, λοιπόν, αυτή την υπέροχη συναυλία και σίγουρα θα νιώσετε κάτι από την μοναδική στιγμή του Μουσικού Αυγούστου, και από την ποιότητα ενός ανθρώπου που όπως και να το δει κανείς, 25 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας λείπει και να είναι αναντικατάστατος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ