Ο εφιάλτης του νερού... επιστρέφει!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Όχι ενδοτικότητα... ανεκτικότητα

Του Αντώνη Παντινάκη

Καλοκαίρι δίχως προβλήματα υδροδότησης, παγωτό χωρίς γάλα! Το αλατοπίπερο της θερινής πραγματικότητας των Ηρακλειωτών, διαχρονικά, βρίσκεται στις... βρύσες τους! Μία τρέχουν, μία δεν τρέχουν, μία στάζουν, κι άλλες φορές στερεύουν! Μία κρύο, μία ζέστη δηλαδή (μεταφορικά γιατί το καλοκαίρι θεωρητικά έχουμε μόνο ζέστη – αν και τώρα με την Κλιματική Αλλαγή είμαστε προετοιμασμένοι για όλα!).

“Σκωτσέζικο ντους”! Κανονικότατα, που ταιριάζει και με την περίσταση, άσχετα αν το ντους... κατά την κυριολεκτική του έννοια συνοδεύεται απαραιτήτως με νερό, το οποίο διάφορες περιοχές της πόλης ανά διαστήματα στερούνται!

Έβρεξε, τα φράγματα γέμισαν και, σε αντίθεση με πέρυσι όπου δεν είχαμε ουράνια γενναιοδωρία... ύδατος, οι Ηρακλειώτες ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν με ήσυχο το κεφάλι τους: Περίμεναν ότι εφέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον, δεν θα είχαν την έγνοια του νερού! Φευ... Και ξαφνικά προέκυψε και το ρεύμα, για να τους ανάψουν ακόμα περισσότερο τα “λαμπάκια”. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

Δεν είναι ότι δεν έχουμε νερό! Το πρόβλημα έγκειται στο παλιό δίκτυο, όπως διαμηνύεται από την ΔΕΥΑΗ! Βεβαίως, τα νοικοκυριά δεν ξέρουμε αν μπορούν να δείξουν τη δέουσα ενδοτικότητα, για πολλούς λόγους. Καλοκαίρι είναι, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για δροσιά, καθαριότητα και υγιεινή!

Πριν από μέρες, η σημαία των διαμαρτυριών είχε... υψωθεί στα ανατολικά προάστια, εξαιτίας ενός αγωγού των Μαλίων. Η ΔΕΥΑΗ έβγαλε προειδοποιητική ανακοίνωση, όμως προέκυψαν “απρόβλεπτες δυσκολίες” και τα έργα που γίνονταν πήραν παράταση, όπως και η αποκατάσταση της υδροδότησης στις εν λόγω συνοικίες! Ξημέρωσε και η 4η μέρα και κάποια σπίτια δεν είχαν ακόμη νερό στις βρύσες τους, με τα παράπονα να είναι έντονα!

Εν τέλει, από τις μεσημεριανές ώρες της 21ης Ιουνίου η υδάτινη... κανονικότητα είχε επανέλθει στις ανατολικές συνοικίες.

Και σε κεντρικά σημεία όμως της πόλης παρουσιάστηκαν τελευταία προβλήματα: Σε περιοχές όπως η Χρυσοστόμου, η λεωφόρος Δημοκρατίας, η γειτονιά γύρω από το Καπετανάκειο, η Ικάρου και η Αντιστάσεως, η λειψυδρία δημιούργησε ένα τεράστιο... κύμα αντιδράσεων!

Μέχρι που... σπάσανε τα τηλέφωνα της ΔΕΥΑΗ: Σχεδόν 500 κλήσεις από αγανακτισμένους κατοίκους των ανατολικών προαστίων είχε δεχθεί η Δημοτική Επιχείρηση πριν καμία εβδομάδα. Ήρθαν και τα χθεσινά έργα του ΟΤΕ (όπως ανακοίνωσε η ίδια η Επιχείρηση) για να βγουν τελείως... εκτός (τα τηλέφωνα) και η επικοινωνία με τους δημότες να χαθεί για μερικές ώρες!

Το παλαιό και το νέο δίκτυο, οι δοκιμές και η εμπειρία

Στην παλαιότητα του δικτύου αποδίδει εν πολλοίς τα προβλήματα υδροδότησης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης.

“Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο δίκτυο λεπτομερώς”, υποστήριξε στο Cretalive ο ίδιος , στο “μικροσκόπιο” του οποίου και των συνεργατών του βρίσκονται οι... ρίζες του κακού: “

Πιθανά προβλήματα στην επικοινωνία των δημοτών με τη ΔΕΥΑΗ

Η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, που έχει ξεκινήσει από τον Μασταμπά, θα ανοίξει την... κάνουλα της ομαλής υδροδότησης της πόλης, απομακρύνοντας τα σημερινά προβλήματα μια για πάντα, διαβεβαίωσε ο κ. Βουρεξάκης. “Έχουν ήδη επισκευαστεί δίκτυα”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, τονίζοντας ότι η προσθήκη GPS ακριβείας στην... φαρέτρα της Επιχείρησης θα “λύσει” ακόμα περισσότερο τα χέρια των εργαζομένων της, οι οποίοι μέχρι σήμερα κινούνται βάσει της... εμπειρίας τους για να εντοπίσουν από που περνά ο κάθε αγωγός.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ