Πανελλαδικές: Αυτοί "σάρωσαν" στις βαθμολογίες

Μαθητές που "άγγιξαν" το απόλυτο άριστα - Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Με 19.307 μόρια, ο Κώστας Γκύζης από το Πειραματικο Λύκειο Ηρακλείου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, με την υψηλότερη βαθμολογία.

«Είναι μεγάλη η χαρά που νιώθω, όπως και η ανακούφιση. Η προσπαθεία ετών, απέδωσε και αυτό σίγουρα έρχεται να δικαιώσει την επιλογή μου, να παραμείνω σταθερός στο στόχο μου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γκύζης.

Σε ότι αφορά τα θέματα των εξετάσεων στη Φυσική και τη Χημεία που χαρακτηρίστηκαν αυξημένης δυσκολίας, ο ίδιος από την Θετική Κατεύθυνση και το 2ο πεδίο, με βαθμολογία 20 στη Φυσική και 19,7 στη Χημεία είπε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα δεν έμοιαζαν με αυτά άλλων ετών. Απαιτούσαν εκτός από καλή προετοιμασία και ψυχραιμία. Νομιζω ότι το στοιχείο της ψυχραιμίας, για να μπορέσεις να κατανοήσεις τι έπρεπε να γράψεις, ήταν ιδιαιτερα σημαντικό».

Ο ίδιος είναι έτοιμος να περάσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαιρι όπως είπε, ενώ είναι δίπλα χαρούμενος που το όνειρο του, να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γίνεται πραγματικότητα.

Ο Γιώργος – Αλέξανδρος Μαυρίκος, που αποφοίτησε από το 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου συγκέντρωσε 19.200 μόρια, και βλέπει να ανοίγει μπροστά του η πόρτα της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής .
Περίμενε ότι τα είχε πάει καλά, αλλά όχι τόσο καλά, όπως παραδέχεται. Έγραψε 19,9 στα Μαθηματικά, στην έκθεση 16,5 και στα υπόλοιπα μαθήματα 19,8 και 19.8.

Έχοντας ήδη το 2016 περάσει στη Σχολή Αστυφυλάκων, ο Ραφαήλ Στιβακτάκης, επέστρεψε και πάλι στο ρυθμό των εξετάσεων, για να καταφέρει το μεγάλο του στόχο, να περάσει στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ που το 2016 δεν «έπιασε» για ελάχιστα μόρια.
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, σήμερα, του επεφύλαξαν μια από τις μεγαλύτερες χαρές, καθώς όχι μόνο κατάφερε να περάσει, αλλά και να αποτελεί έναν από τους αριστούχους, με 19.051 μόρια.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα. Τελειώνοντας τη μια Σχολή, ξεκινάω την άλλη. Ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω στη ζωή μου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ραφαήλ Στιβακτάκης, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.

Σε μια οικογένεια στο Ηράκλειο έγινε το απίστευτο αφού και οι δύο της κόρες αρίστευσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις με διαφορά ενός έτους. Ο λόγος για την οικογένεια Γλακουσάκη, η οποία την Παρασκευή, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, «πέταξε στα σύννεφα» καθώς και το δεύτερο παιδί της θα περάσει το κατώφλι της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η 18χρονη Σίσσυ Γλακουσάκη συγκέντρωσε 18.189 μόρια, κάνοντας πράξη το όνειρό της να περάσει Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα όνειρά του για εισαγωγή και σπουδές στην Ιατρική, γίνονται πραγματικότητα για τον μαθητή Μενέλαο Αμπελαργά από το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, ο οποίος, δίνοντας για δεύτερη φορά εξετάσεις, συγκέντρωσε συνολικά 19,225 μόρια με 19,8 στη Βιολογία, 19,3 στη Χημεία, 20 στη Φυσική και 17,4 στη Γλώσσα. «Σημαντική ήταν η βοήθεια σε αυτή την επιτυχή προσπάθειά μου, από την οικογένειά μου, και γενικότερα τον περίγυρό μου, καθώς με στήριξαν παρά πολύ, ενώ σίγουρα απαιτείται διάβασμα, σκληρή δουλειά και ταπεινότητα και φυσικά υπομονή και επιμονή για την επιτυχία», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Συγκεντρώνοντας 18,747 μόρια, η Κωνσταντίνα Σαριγγαλά από το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, βλέπει πως η προσπάθειά της για εισαγωγή, ως πρώτη προτίμηση στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, να έχει αποδώσει τους μέγιστους καρπούς. «Το πολύ αλλά και μεθοδικό διάβασμα αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας, όπως και η στήριξη της οικογένειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πάντα υπήρχε για την ίδια και ο ελεύθερος χρόνος.

Ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Πύργου, Νίκος Δαμασκόπουλος, είναι ο υποψήφιος που ξεχώρισε στην Ηλεία! Συγκέντρωσε συνολικά 19.554 μόρια και έγραψε 20 στην πληροφορική και στο Α.Ο.Θ., 18,1 στην έκθεση και 19,8 στα μαθηματικά. «Ήταν μια απαιτητική διαδικασία για όλους τους μαθητές διότι χρειάζεται διάβασμα, επιμονή πρόγραμμα και δουλειά. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος ως το τέλος. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ένας μαθητής ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Eίναι μια πρόκληση και πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε πίστη σε αυτό που θέλουμε. Στόχος μου είναι η πυροσβεστική Ακαδημία και η σχολή ανθυποπυραγών…» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Πτώση των βάσεων “πολύ μεγαλύτερη” κι από αυτήν που περιμένουμε, αναμένει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Καζαντζάκης, συνιστώντας, μέσω του cretalive, “υπομονή μέχρι τον Αύγουστο”, αλλά και συμβουλεύοντας τους μαθητές “να μην χάνουν το θάρρος τους”.

Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας εμπεριείχε “θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις για τα παιδιά”, ειδικά για εκείνα που βρίσκονταν στην θετική κατεύθυνση “ λόγω της Φυσικής και της Χημείας”, παρατήρησε αρχικά ο ίδιος, προβλέποντας ωστόσο ότι όπου εμπλέκονται τα δύο αυτά μαθήματα “θα έχουμε πτώση των βάσεων από μικρή έως μεγάλη. Ενδεχομένως η πτώση να είναι πολύ μεγαλύτερη κι από αυτήν που περιμένουμε”.

Ο κ. Καζαντζάκης δηλώνει σίγουρος ότι “μεγάλη πτώση θα έχουμε στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, που είναι οι Πολυτεχνικές σχολές – Φυσικό Μαθηματικό κλπ- ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, διότι οι επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία είναι πολύ χαμηλές και στα Μαθηματικά ή στην Έκθεση τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερα από πέρυσι. Οπότε, αυτό οδηγεί σε μία σαφή πτώση των βάσεων. Και στις Ιατρικές επιστήμες, παρ’ όλο που είναι υψηλής ζήτησης, δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην δούμε κι εκεί πτώση των βάσεων, όπου σε περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως της Αλεξανδρούπολης ή του Ηρακλείου, ίσως η πτώση να είναι πολύ μεγάλη”.

Θέματα που “έφταναν και στο όριο του παράλογου”!

Ο κ. Καζαντζάκης αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας, τόνισε ότι αμφότερα είχαν “πολύ μεγάλες και αρνητικές εκπλήξεις εφέτος. Τα θέματα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ειδικά στο μάθημα της Χημείας, ότι έφταναν και στο όριο του παράλογου, να απαιτείς από παιδιά 17χρονα τέτοια πράγματα, τέτοιες λύσεις, τέτοιες ασάφειες. Αλλά νομίζω ότι αυτός που είχε λίγο λίγο θάρρος μπορούσε να το ξεπεράσει ή τουλάχιστον να πάρει έναν βαθμό ο οποίος εκ των υστέρων θα φανεί ότι είναι πολύ καλός.

Στα υπόλοιπα πεδία, “τόσο στο 1ο όσο και στο 4ο, δηλαδή των θεωρητικών και των οικονομικών σπουδών, οι βαθμολογίες πήγαν περίπου όπως τα περιμέναμε”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Πιο σαφή εικόνα ενδεχομένως να έχουμε το επόμενο 2ημερο – 3ημερο, αφού ίσως εντός της ημέρας να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα στατιστικά των βαθμολογιών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ