Παρέμβαση του ΚΚΕ για καθαρισμό και αντιπλημμυρικά έργα σε ποταμούς και ρέματα στο Ηράκλειο

Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για τον

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την "άμεση ανάγκη καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και ρέματα στο Νομό Ηρακλείου" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Για άλλη μια χρονιά οι κάτοικοι του Νομού Ηρακλείου, αγωνιούν και είναι αγανακτισμένοι για την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ποτάμια και ρέματα τα οποία βρίσκονται κοντά ή μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού δεν έχουν προχωρήσει ακόμα και στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, δεν έχουν καθαριστεί φρεάτια, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και άλλες παρεμβάσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις.

Ειδικά μετά την πρόσφατη εμπειρία των περσινών έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων με τραγικά αποτελέσματα σε καταστροφές, απώλειες περιουσιών σε πολλούς δήμους του νομού (Αρχανών - Αστερουσίων, Βιάννου, Φαιστού) ακόμα και με απώλειες ανθρώπινων ζωών όπως στο Γεροπόταμο στο Δήμο Φαιστού, η αγωνία είναι μεγαλύτερη.

Ήδη μια πρώτη βροχή απείλησε με υπερχείλιση το Γεροπόταμο και υποχρέωσε το Δήμο Φαιστού σε προληπτικό κλείσιμο των διαβάσεων του. Ο δε διαγωνισμός για τη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης στον ποταμό Γιόφυρο και των ρεμάτων της περιοχής Ξηροποτάμου – Άη Γιάννη Χωστού – Μαλάδων – Φοινικιάς του Δήμου Ηρακλείου δεν έχει καν ξεκινήσει, παρά τις διαβεβαιώσεις τις περιφέρειας Κρήτης πως υπήρχε η χρηματοδότηση. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους δήμους του Νομού Ηρακλείου.

Η βρωμιά και η δυσωδία που επικρατεί, η μεγάλη διασπορά «δασών» από καλάμια που αποτελούν εστίες τρωκτικών και άλλων βλαβερών ζωυφίων, η απόρριψη μέσα στα ρέματα λυμάτων, μπάζων, άλλων δομικών υλικών και σκουπιδιών, ρυπαίνουν και μολύνουν κατοικημένες περιοχές, και επιπλέον εμποδίζουν τη ροή του νερού αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο. Οι όποιες εργολαβίες καθαρισμού καλαμιών που έχουν γίνει δε φτάνουν με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία καθώς η κατάσταση αυτή εξελίσσεται δίπλα σε σπίτια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους.

Η Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζει κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πέρα από το ότι είναι ανεπαρκή, αφορούν αποκαταστάσεις από τις περυσινές καταστροφές, χωρίς καμία πρόβλεψη για πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση για το μέλλον.

Η συνεχιζόμενη απουσία πρόληψης, η έλλειψη μελετών και κατασκευής βασικών αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί συνειδητή, αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς η κατανομή των κεντρικών δημόσιων πόρων γίνεται με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ακόμη και τις πιο επιτακτικές. Στον παραπάνω παράγοντα προσθέτουμε και την προχειρότητα και ανεπάρκεια των «καθαρισμών» και την κοροϊδία της εκ των υστέρων «αποκατάστασης» των ζημιών, όσο και των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Η ευθύνη τους, μαζί και η συνευθύνη Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, είναι τεράστια.

Όλοι τους προσπαθούν να αποφύγουν, ο καθένας από την πλευρά του, τις ευθύνες τους και αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα μέσω προκατασκευασμένων αντιπαραθέσεων ως προς τις αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας με αποτέλεσμα την έλλειψη οποιασδήποτε αντιπλημμυρικής προετοιμασίας για το νομό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου και του νομού συνολικότερα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για το όλο το νησί της Κρήτης.
  • Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για τον άμεσο καθαρισμό των ποταμών και των ρεμάτων του Νομού Ηρακλείου";

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ