Περιοδεία του Μ. Συντυχάκη σε πληγείσες από τις καιρικές συνθήκες περιοχές του Δήμου Βιάννου

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε καταστροφές στο οδικό δίκτυο, με κατολισθήσεις βράχων σε αρκετά σημεία του

Χθες, Σάββατο 6/4, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο δήμαρχο Βιάννου, επισκέφθηκε τον Δήμο Βιάννου για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Φτάνοντας στις περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με την κακοκαιρία, το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε καταστροφές στο οδικό δίκτυο, με κατολισθήσεις βράχων σε αρκετά σημεία του, εκτεταμένη απόθεση υλικών στο οδόστρωμα από υπερχειλισμένα ρέματα (πέτρες και λάσπη) και καθιζήσεις του οδοστρώματος, τα οποία σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (έλλειψη φωτισμού και διαγραμμίσεων, άλλες κακοτεχνίες και φθορές, κλπ) διαμορφώνουν προϋποθέσεις ατυχημάτων, όπως και έγιναν το βράδυ του Σαββάτου. Στην Άνω Βιάννο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, με την υπερχείλιση των ρεμάτων, την κακή κατάσταση των φρεατίων, αλλά και το συνολικό χωροταξικό σχέδιο εντός του οικισμού, ειδικά στην περιοχή του Δημαρχείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Κέντρου Υγείας. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας, σε συζήτηση με τους κατοίκους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως σταθμευμένα αυτοκίνητα στην παρακείμενη στο Κέντρο Υγείας οδό, η οποία χρησιμεύει και ως κανάλι απορροής των υδάτων, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, οπότε και κινδύνευσε η ζωή επιβαίνοντα οδηγού, ο οποίος τελικά σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κατοίκων.

Ρέματα υπερχείλισαν σε Άρβη και Ψαρρή Φοράδα, προκαλώντας αποκλεισμούς σε δρόμους, ενώ δραματική ήταν η εικόνα στη Δέρματο, με την υπερχείλιση του ποταμού Αναποδάρη, ο οποίος κυριολεκτικά κατάπιε την «ιρλανδική διάβαση» του Άη Γιάννη, «κόβοντας» τον Δήμο στα δύο, αναγκάζοντας κατοίκους της μιας όχθης να χρειάζεται να ταξιδέψουν κατά διαδρομή τουλάχιστον μιας ώρας για να φτάσουν απέναντι, αναδεικνύοντας την απαράδεκτη έλλειψη υποδομών στην περιοχή, ειδικά όταν δεν είναι και λίγες οι φορές που ο ποταμός «φουσκώνει» με τις βροχές.

Συζητώντας με κατοίκους, ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως μόνο τυχαία δεν είναι η έκταση των καταστροφών, ούτε ότι μπορεί να αποδοθεί σύνολο αυτής της καταστροφής σε ατομικές ευθύνες ή τη φύση, όπως κάποιοι επικαλούνται. Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως μόλις ο καιρός αποφάσισε να «δείξει τα δόντια του» αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα: οι ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες, όσο η Περιφέρεια και ο Δήμος. Ο βασιλιάς γυμνός. Περιφέρεια, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήμος, όλα τα αγκωνάρια του κράτους, ανίκανα για να προστατέψουν τον λαό και την περιουσία του, χωρίς σχέδιο και προετοιμασία για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κλπ., χωρίς επαρκές προσωπικό και μηχανήματα.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και τα όργανα της τοπικής διοίκησης, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Επιπλέον, τόνισε πως τα αντιπλημμυρικά κα έργα δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ γιατί είναι ζημιά για τα «πλεονάσματα τους». Αντίθετα τα χρήματα που εξασφαλίζουν από την άγρια φορολογία και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, τα διαθέτουν για να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο Κώστας Μωυσάκης ανέφερε πως είναι γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της η Δημοτική Αρχή τα μόνα σοβαρά αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας που πήρε ήταν οι ευχές και οι προσευχές να μην έχουμε σοβαρές κακοκαιρίες. Και η παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά και όποια άλλη έρθει και πίνει νερό στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης» που θα φέρουν οι επενδυτές μονοπωλιακοί όμιλοι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική, ούτε να συγκρουστεί. Πως οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας θα ωφεληθούμε από την ανάπτυξη όλων αυτών όταν θα κινδυνεύουμε με την πρώτη νεροποντή, είτε έχουμε έντονα ή τα αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα;

Ο Κώστας Μωυσάκης πρόσθεσε πως είναι πρόκληση να δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σταυρακάκης πως είναι «επιτακτική η ανάγκη λήψης περεταίρω μέτρων» ή να κάνει λόγο για «ανάγκη εφαρμογής βελτιωμένου στρατηγικού σχεδίου με στόχο την προστασία όλων», όταν ο ίδιος έχει ευθύνες ως στέλεχος της δημοτικής αρχής και εκπρόσωπος των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με πρωτοκλασάτα στελέχη τους στο ψηφοδέλτιό του, αλλά και της πολιτικής τους, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλων επιχειρήσεων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ τόνισε πως χρειάζεται άμεσα η περιοχή να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη και να εξασφαλιστεί η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας των κατοίκων της περιοχής. Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από την περιφέρεια και την κυβέρνηση για άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε το λαό της περιοχής προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, αποφάσεις που να αναγκάζουν το κράτος, την Περιφέρεια, τους Δήμους να υπερασπιστούν τις δικές του ανάγκες. Να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ