Πεζοπορία φαράγγι Κουδουμή-οροπέδιο Μονοκαράς

Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία στην περιοχή της Σητείας, στο άγνωστο σε πολλούς αλλά εντυπωσιακό φαράγγι Κουδουμή και στο γραφικό οροπέδιο της Μονοκαράς.

Το φαράγγι Κουδουμή σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Σφάκα και Τουρλωτή από το ρέμα του ομώνυμου ποταμού, και ξεκινά την φιδογυριστή πορεία του στα Σητειακά βουνά από το οροπέδιο της Μονοκαράς. Το μήκος του είναι 3χλμ περίπου και τα κάθετα τοιχώματα του από ασβεστολιθικά πετρώματα υπερβαίνουν τα 150μ. Σμιλεμένο με το πέρασμα των αιώνων ανάμεσα στις οροσειρές της Ανατολικής Κρήτης, μαγεύει τον περιπατητή με τις αντιθέσεις του: στενό στην αρχή, πλαταίνει στη συνέχεια με την κοίτη του να μοιάζει με βοτσαλωτή παραλία γεμάτη μικρές πέτρες, ενώ στενεύει κατόπιν και γίνεται σχεδόν απροσπέλαστο με επιβλητικούς ογκώδεις βράχους!

Η πεζοπορία μας ξεκινά κοντά στο χωριό Σφάκα. Κατεβαίνουμε στο ρέμα του ομώνυμου ποταμού και με ανηφορική πορεία (για να καλύψουμε την υψομετρική διαφορά μέχρι το οροπέδιο) ξεκινάμε τη διάσχιση του φαραγγιού. Σε αρκετά σημεία μέσα στο φαράγγι συναντάμε πανύψηλους βράχους με παράλληλες πλάκες οι οποίες δημιουργούν φυσικά πέτρινα ‘σκαλοπάτια’, που εύκολα ανεβαίνουμε. Αρκετά συχνά όμως την πορεία μας διακόπτουν τεράστιοι βράχοι που μοιάζουν με κάθετα τείχη. Η ομάδα πρέπει κυριολεκτικά να υποστηρίξει τα μέλη της, καθώς για να σκαρφαλώσουμε πάνω σε αυτούς τους βράχους πρέπει ο ένας να βοηθά και να στηρίζει τον άλλο. Λόγω της αναρρίχησης στα βράχια είναι απαραίτητα ορειβατικά αντιολισθητικά παπούτσια.

Μετά από 3ωρη ανάβαση, φτάνουμε στη βορειοανατολική πλευρά του οροπεδίου της Μονοκαράς, που βρίσκεται φωλιασμένο σε υψόμετρο 750μ. κάτω από τις κορφές του Ορνού. Κάνουμε στάση στο μικρό ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού και επιστρέφουμε στην αφετηρία από παλιό μονοπάτι και χωματόδρομους, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου και τα Στειακά χωριά.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: την Κυριακή το πρωί στις 8:00 από τον Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ). Μετάβαση με δικά μας αυτοκίνητα.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Μετζογιαννάκη Μαρία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ευδαίμων Παναγιώτης (τηλ 6979687576)

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 542μ

΄Οροι συμμετοχής, εξοπλισμός, περισσότερες πληροφορίες για το φαράγγι και το οροπέδιο, φωτογραφίες, βίντεο από πεζοπορία της ομάδας το 2016, χάρτης διαδρομής στο blog του συλλόγου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ