Πεζοπορία στο φαράγγι της Σαρακίνας

Η πορεία ελίσσεται ανάμεσα από βράχους που σχηματίζουν φυσικές γέφυρες και στενά σημεία, ενώ υπάρχουν αρκετές “κολύμπες” και μικροί καταρράκτες

Στο μυθικό φαράγγι της Σαρακίνας, με τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, διοργανώνει πεζοπορία την ερχόμενη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου.

«H πεζοπορία μας ξεκινά μετά το γραφικό χωριό της Ιεράπετρας Μύθοι, και ολοκληρώνεται κάτω από τον παλιό νερόμυλο, στο σημείο όπου έχει κατασκευαστεί σήμερα ένα μικρό τεχνητό φράγμα. Η πορεία είναι κατηφορική διάρκειας 2 ωρών περίπου και το μήκος της διαδρομής 2χλμ περίπου. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι σχετικά εύκολη, απαιτείται όμως μεγαλύτερη προσοχή σε 7-8 δύσκολα σημεία.

Στην κοίτη του ποταμού ρέει ο ‘Κρυοπόταμος’, ο οποίος έχει νερό και το καλοκαίρι (απαραίτητα αδιάβροχα/αντιολισθητικά ορειβατικά παπούτσια για την πορεία και δεύτερο ζευγάρι για μετά).

Διασχίζουμε το φαράγγι περνώντας ανάμεσα από φυσικούς πέτρινους θόλους και τούνελ ή σκαρφαλώνοντας πάνω στους διάσπαρτους ογκόλιθους. Στα δύσκολα σημεία υπάρχουν βοηθητικά σχοινιά ή έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια πάνω στα βράχια που βοηθάνε την προσπέλαση.

Η πορεία ελίσσεται ανάμεσα από βράχους που σχηματίζουν φυσικές γέφυρες και στενά σημεία, ενώ υπάρχουν αρκετές “κολύμπες” και μικροί καταρράκτες (τα πλατσουρίσματα στο νερό είναι …ευχάριστα “αναπόφευκτα”). Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, υπάρχει νερό στον μεγάλο καταρράκτη, οπότε φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας μαγιό, για να απολαύσουμε δροσερές αναζωογονητικές βουτιές στη μικρή λιμνούλα κάτω από τον καταρράκτη.

Η πορεία δεν είναι κυκλική και θα φροντίσουμε να υπάρχουν στην έξοδο τα απαραίτητα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους οδηγούς στην αφετηρία για να παραλάβουν τα οχήματα τους. Μετά το τέλος της πεζοπορίας, η κοντινή παραλία στο χωριό Μύρτος προσφέρεται για μια ακόμη βουτιά στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με τα αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.

Αρχηγός – Πληρογορίες: Λεωνίδας Κλώντζας (6944782507).

Διάρκεια πορείας: 2 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ