Ένταση για τη λαϊκή της Ν.Αλικαρνασσού - Σύσταση για ... υπομονή για το οικόπεδο του Επιμελητηρίου

"Πολιορκία" και τεταμένο κλίμα στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών

Ασφυκτικά γεμάτη από τους εμπλεκόμενους αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, είναι η αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, η οποία και θα κρίνει το μέλλον της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού και τη μεταφορά της ή όχι στην περιοχή του Φάρου.
Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, όσο και ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνση της λαϊκής που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας, ενώ οι έμποροι και παραγωγοί αντιδρούν στη μεταφορά της στην περιοχή του Φάρου, την οποία χαρακτηρίζουν "αντιεμπορική".

"Με ταχύτητα φωτός, εγγυόμαστε ότι θα δοθεί η λύση" ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι "Υπάρχει χώρος για να δοθεί μόνιμη λύση, χώρος που είναι "άμεσος" και λύνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα"

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ξεκίνησε να μιλά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, που επεσήμανε ότι "Η δημοτική αρχή διαχρονικά είναι υπέρ των λαϊκών αγορών".

"Είμαστε χρεοκοπημένοι! Έχετε μεγάλη ευθύνη κ. δήμαρχε" φώναξαν εκπρόσωποι των εμπόρων με τον κ. Λαμπρινό να απαντά: "Όλες οι δημοτικές παρατάξεις προεκριναν τη μετακίνηση στο Φαρο. Ζήτησα να αναστείλει για δύο εβδομάδες η Λαϊκή της Τρίτης, για να μην υπάρχουν τριβές. Προχθές την Τετάρτη, συναντήθηκα στην Αθήνα με τον γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταφέροντας του το αίτημα για τη μεταφορά της λαϊκής μπροστά από τις φυλακές.
Η προηγούμενη απόπειρα δεν έγινε δεκτή γιατί αντέδρασαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Καταλήξαμε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή, από κοινού με τις φυλακές, για να μας υποδείξουν τι άλλο μέτρο θέλουν να παρθεί για να πάμε σε αυτό το σημείο"

Στο τραπέζι υπάρχει η λύση ενός οικοπέδου του Επιμελητηρίου ενώ ο κ.Παττακός ανέφερε: "Σε όσες μετακινήσεις έγιναν στις λαϊκές αγορές ρωτήθηκαν και οι έμποροι και οι παραγωγοί. Λειτουργούμε τις λαϊκές σε δρόμους, σύμφωνα με τις επιθυμίες των προέδρων"

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γ.Μαστοράκης είπε: "Σέβομαι την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και τάσσομαι υπέρ της απόφασης που έλαβε".

Ο πρόεδρος των εμπόρων λαϊκών αγορών Γιώργος Μπαχλιτζανακης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους, ενώ στράφηκε εναντίον του δημάρχου Φαιστού λέγοντας:

"Κύριε Αρμουτακη, το μπάχαλο που έχετε δημιουργήσει στις Μοίρες θέλετε να το φέρετε και στο Ηράκλειο. Με πήραν τηλέφωνο και απείλησαν τα παιδιά μου!"

Έμποροι και παραγωγοί αντιδρούν με τη λύση του Φάρου λέγοντας: "Παλεύουμε για τις οικογένειές μας", ενώ απευθυνόμενοι στον δήμαρχο, τον ρώτησαν γιατί ανακάλεσε την απόφαση για την Ηροδότου.

O κ.Αρμουτάκης για τη λύση του οικοπέδου του Επιμελητηρίου, στην Ν.Αλικαρνασό, είπε "να δούμε αν γίνεται να μεταφερθεί άμεσα η λαϊκή στον χώρο του Επιμελητηρίου".

Ο Γιώργος Μανδαλάκης ανέφερε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η εξάμηνη μεταφορά στο Φάρο και παράλληλα να τρέξει η λύση έξω από τις φυλακές. Είμαστε εδώ για να αμβλύνουμε τις αντιθέσεις. Εφόσον υπάρχει και το οικόπεδο του Επιμελητηρίου, να το δούμε κι αυτό κι αν γίνεται να πάμε κι αύριο.

Ο πρόεδρος των παραγωγών Παντελής Παπαδάκης καταλόγισε στη δημοτική αρχή και τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι "με τον τρόπο τους, οδηγούν στο κλείσιμο τις λαϊκές", ενώ διευκρίνισε ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους κατοίκους, παραμένουν ωστόσο σταθεροί στην πρόταση για προσωρινή μεταφορά στην Ηροδότου.

Οι έμποροι και οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι από το 2017 έχουν καταθέσει πρόταση για το οικόπεδο του Επιμελητηρίου, η οποία όπως λένε δεν εξετάστηκε ποτέ.

"Κάνουμε τόσα χιλιόμετρα, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να στήσουμε τους πάγκους μας, ο Θεός μόνο το ξέρει, και βρίσκουμε και τον μπελά μας", λένε από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των παραγωγών.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ζήτησε ... υπομονή για ενάμιση μήνα, όσο θα αναζητείται μόνιμη λύση για το οικόπεδο του Επιμελητηρίου. Ο κ.Μαρής πρότεινε στους κατοίκους της Ηροδότου να κάνουν ένα βήμα πίσω και υπομονή ενάμιση μήνα για μόνιμη εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, στο οικόπεδο του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας ο πατήρ Κωνσταντίνος, εκ μέρους των κατοίκων της Ηροδότου είπε: "Δεν γίνεται να επιβαρύνονται συγκεκριμένοι άνθρωποι.Αυτό είναι άδικο. Να μοιραστούν ίσα τα πράγματα".

Ο Μιχάλης Κασαπάκης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης παρέπεμψε σε επί χρόνια αναφορές του για το οικόπεδο μπροστά στις φυλακές. "16 χρόνια φωνάζω για το οικόπεδο στις φυλακές! Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι καταπατητές! Ούτε νοίκι δεν πληρώνουν! Όταν κάποιος υφίσταται μία ταλαιπωρία, όπως οι κάτοικοι, πρέπει να βρούμε λύσεις. Η οριστική λύση είναι μπροστά από τις φυλακές" - είπε χαρακτηριστικά.

Η ένταση κατευνάστηκε, με τους κατοίκους της οδού Δημοκρατίας να κάνουν ένα βήμα πίσω, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και διάθεση συναίνεσης. "Δεν θα βάλουμε αυτοκίνητα την επόμενη Τρίτη" - είπαν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ