Στο επίκεντρο προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με τη διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Δομ. Θεοτοκόπουλος" συναντήθηκε κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση"

Με τη διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομ. Θεοτοκόπουλος" συναντήθηκε κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση".

Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης επισημαίνονται τα εξής:

"Στην συζήτηση με τα μέλη του ΔΣ στο επίκεντρο τέθηκαν τα πολύ σοβαρά ζητήματα της σχολικής στέγης, με δεκάδες σχολικά συγκροτήματα να παρουσιάζουν υψηλής επικινδυνότητας κτιριακά προβλήματα. Επίσης στη συζήτηση τέθηκε και το κρίσιμο θέμα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, με τον Δ. Ηρακλείου να υποχρεούται στην υλοποίηση της από το επόμενο σχολικό έτος. Οι εκλεγμένοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κάτω από ποιες συνθήκες και ποιους όρους θα υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή.

Από την πλευρά του ο Δ. Βρύσαλης σημείωσε: «Η ανησυχία σας για την κατάσταση που επικρατεί τόσο για την σχολική στέγη όσο και για τις προϋποθέσεις που θα υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, είναι εύλογη. Εμείς σαν Κόμμα και σαν εκλεγμένοι στο δημοτικό συμβούλιο κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος. Είναι απαράδεκτο κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές να θέλουν να μας πείσουν ότι για τα παιδιά μας, το καλύτερο που έχουν να τους προσφέρουν, είναι το να περάσουν τα μαθητικά τους χρόνια σε κοντέινερ.

Είχαμε σαν ΚΚΕ προαναγγείλει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε το νομοσχέδιο για την δίχρονη προσχολική αγωγή, ότι πρόκειται για κοροϊδία των γονιών και μαθητών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε όπως και της ΝΔ σήμερα, δεν έχουν σκοπό να δώσουν ούτε ένα ευρώ, αφού για την υλοποίηση του μέτρου προβλέφθηκε ότι "δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού"!

Οι δημοτικές αρχές όπως και στον δήμο Ηρακλείου, αναλαμβάνουν να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων με το να διαχειριστούν τη μιζέρια και να “αλαφρύνουν” τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι όποιες υποχρεώσεις του κράτους να πέσουν, μέσω του δήμου, εξολοκλήρου στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Οι γονείς βλέποντας την κατάσταση αναγκάζονται είτε μέσω των συλλόγων γονέων να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη, είτε απηυδισμένοι να απευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές.

Παρόμοια είναι κατάσταση και για την σχολική στέγη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής η οποία αποδέχτηκε την αρμοδιότητα από τις κυβερνήσεις χωρίς χρηματοδότηση και ταυτόχρονα κοροϊδεύει τον κόσμο “ότι όλα διευθετούνται”. Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων στη Ν. Αλικαρνασσό, τα οποία φέραμε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν συγκριμένες δεσμεύσεις για την ασφάλεια τους και αντ’ αυτού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωνε ότι μπήκαν κουρτίνες σε σχολικές αίθουσες!

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε όλα τα όργανα κρατικής διοίκησης (Βουλή, Περιφέρεια, Δήμος) θα συνεχίσουν να προβάλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, με αιχμή τα δημόσια οικόπεδα της πόλης μας. Επιπλέον, να γίνουν μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, να υλοποιείται το πρόγραμμα με 15 παιδιά ανά τμήμα, να γίνει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στις προσχολικές δομές. Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, με συνέχεια μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Θεωρούμε σε αυτή την προσπάθεια μπορεί και πρέπει ο Σύλλογος σας να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των συναδέλφων σας ώστε μαζί με τους συλλόγους γονέων, τα εργατικά σωματεία, τα νεαρά ζευγάρια που ανήκουν σε λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουμε από κυβέρνηση – δήμο τη γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκαίων υποδομών, για την πλήρη υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής Αγωγής και τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών. Για να εξασφαλιστούν οι όροι της ουσιαστικής και ποιοτικής αναβάθμισής τους».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ